TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#antidepresan

antidepresan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, antidepresan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antidepresan nedir? Haber

Antidepresan nedir?

Antidepresan son zamanlarda Türkiye’de yaygınlaşan bir kelime olarak görülüyor. Antidepresanın ne demek olduğunu bilmeyen vatandaşlar arama motorlarında hızla aranmaya başlandı. Bizde sizler için antidepresan ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi haberimizde derledik… Antidepresan nedir? Antidepresan neden kullanılır. İşte detaylar…  Gün içerisinde veya zamanla insanın mutlu veya mutsuz günleri olabiliyor. Anca bu süreç daha da uzun sürdüğü zaman depresyona yol açabilmektedir. Antidepresanlar da bu süreçte devreye giriyor. Psikiyatrik tedavi alanında veya depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklarında kullanılan antidepresan ilaçları, doktor gözetiminden geçer. Depresyon, çoğunlukla enerji düşüklüğü, ilgi kaybı, uyku bozukluğu ve özgüven eksikliği gibi semptomlarla belirginleşerek zihinsel sağlık bozukluğuna yol açabilir. Burada devreye antidepresanlar girerek bu belirtileri daha aza indirmek veya ortadan kaldırmak için kullanılır.  Ancak uzman bir doktora gözükmeden ilaç kullanılmaması önemlidir. ANTİDEPRESAN’IN YAN ETKİLERİ NELERDİR? Antidepresan ilaçlarının kullanılmasında elbet yan etkileri de bulunuyor. Çünkü bu ilaçlar, beyindeki sinir hücrelerinin arasındaki iletişimi etkileyerek depresyonun neden olduğu kimyasal dengesizlikleri düzenlemeye yardımcı olur. Birçok antidepresan ilacı bulunduğu gibi farklı yan etkileri de bulunuyor. Eğer doktorunuzun verdiği antidepresan ilacının yan etkileri fazla ise, mutlaka yeniden doktorunuza görünün. Her ilaçta olduğu gibi antipedrasan ilacının kutusu içerisinde prospektüsü vardır mutlaka okuyunuz.  Tüm antidepresan ilaçları ilgili doktor kontrolünde ve doktorun önerdiği dozda kullanılmalı. Genellikle görülen yan etkiler şu şekildedir: Uykusuzluk Ağız kuruluğu İshal veya kabızlık Hazımsızlık ve mide ağrıları Huzursuz bacak sendromu Bulanık görme İştah kaybı Baş dönmesi Aşırı terleme Vücuttan tuz kaybına bağlı belirtiler Aşırı yemek yeme Baş ağrısı Çarpıntı Baş dönmesi Cinsel istekte azalma   ANTİDEPRESAN NASIL KULLANILIR? Genellikle hekimler, düşük dozdan başlayarak ilerlemeyi tercih ederler. Antidepresanlar ağızdan ilaç formunda satılır. Genellikle etkisi en az bir haftalık düzenli kullanımda ortaya çıkar. Bazen bu faydası 2-3 hafta sonra da görülebilir. Ancak ilerlediğiniz zamanlarda bir etkisi görülmediyse doktorunuz ile görüşerek ilacın değiştirilmesini veya dozunun artırılması gerekebilir. Depresyon tedavisi 6 aya kadar da uzayabilir fakat hastanın durumuna göre de hayat boyu ilaç kullanması gerekebilir. BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ağrılarınızın sebebi depresyon olabilir

Antidepresana duyulan ihtiyaçta büyük artış Haber

Antidepresana duyulan ihtiyaçta büyük artış

Günümüzde pek çok insanın kullandığı antidepresanın en birincil tüketim sebebi olarak depresyon gösterilmektedir. Söz konusu ilacın yaygın olarak kullanıldığı diğer pek çok durum bulunmaktadır. Bu ilaçla uygulanan tedavinin amacı; kişiyi içinde bulunduğu duygu durum bozukluğundan kurtarmaktır. Antidepresan nedir? Huzursuzluk, tükenmişlik, isteksizlik, devamlı yaşanan yorgunluk gibi olumsuz hisleri rutin olarak sürdüren ve bu nedenle hayat kalitesi ciddi derecede zarar gören bireyler için kullanılmaktadır. Ek olarak travma sonrası yaşanan stres bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar, anksiyete ile gelişen kaygı hali ve uyku düzeninde ciddi dereceye ulaşan sorunlar için de psikiyatristler tarafından antidepresan önerilebilmektedir. Antidepresan kullanımında rekor Yapılan araştırmalara göre son 10 yılda antidepresan kullanımı yüzde 66 artarak, 10 kat daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum kişilerin çeşitli sebeplerle yaşadığı stres, kaygı bozuklukları, mutsuzluk ve umutsuzluk gibi duygu durumlarının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek ekonomik gerek de sosyal nedenler dolayısıyla çıkmazda hisseden bireyler, bu olumsuz duygu durumunu çözümlemek için alanında uzman kişilerle görüşerek antidepresan kullanmaya başlamaktadır. Ne kadar süre ile antidepresan kullanılır? Kişinin içerisinde bulunduğu ruhsal durum ve mental açıdan yaşadığı hassasiyet, antidepresan kullanım süresi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle son derece bireysel olan bu süreç için en doğru takvim, doktor kontrolü eşliğine belirlenmektedir. Bazı insanlar oldukça kısa sürede ilaç kullanımını sonlandırırken, kimi insanlar için bu durum ömür boyu olacak şekilde planlanabilmektedir. Aniden bırakılmaması gereken bu ilaç için mutlaka doktor onayı ile hareket etmek gerekmektedir. Antidepresanın yan etkileri Bugün kullandığımız hemen hemen her ilacın olası yan etkileri bulunmaktadır. Bu durum antidepresanlar için de geçerlidir. Kullanan her bireyde yan etki olmak zorunda değildir, süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yan etki görülmesi durumunda ise bu etkiler genellikle zaman içerisinde büyük oranda azalmaktadır. Devam etme durumunda ise hekim eşliğinde ilaçta değişikliğe gidilebilir. Antidepresan kullanımında karşımıza çıkan en yaygın yan etkiler: mide bulantısı, baş dönmesi, ağız kuruluğu, baş ağrısı, uykulu olma hali ve ishaldir. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye'den en hızlı gidilen 5 ülke!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.