TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antidepresan nedir?

Son yıllarda sürekli adını duyduğumuz antidepresan nedir? Antidepresan ilaçları ne zaman kullanılır? Merak ettiğiniz tüm sorular haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 00:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Antidepresan nedir?

Antidepresan son zamanlarda Türkiye’de yaygınlaşan bir kelime olarak görülüyor. Antidepresanın ne demek olduğunu bilmeyen vatandaşlar arama motorlarında hızla aranmaya başlandı. Bizde sizler için antidepresan ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi haberimizde derledik… Antidepresan nedir? Antidepresan neden kullanılır. İşte detaylar… 

Gün içerisinde veya zamanla insanın mutlu veya mutsuz günleri olabiliyor. Anca bu süreç daha da uzun sürdüğü zaman depresyona yol açabilmektedir. Antidepresanlar da bu süreçte devreye giriyor. Psikiyatrik tedavi alanında veya depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklarında kullanılan antidepresan ilaçları, doktor gözetiminden geçer. Depresyon, çoğunlukla enerji düşüklüğü, ilgi kaybı, uyku bozukluğu ve özgüven eksikliği gibi semptomlarla belirginleşerek zihinsel sağlık bozukluğuna yol açabilir. Burada devreye antidepresanlar girerek bu belirtileri daha aza indirmek veya ortadan kaldırmak için kullanılır.  Ancak uzman bir doktora gözükmeden ilaç kullanılmaması önemlidir.

ANTİDEPRESAN’IN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Antidepresan ilaçlarının kullanılmasında elbet yan etkileri de bulunuyor. Çünkü bu ilaçlar, beyindeki sinir hücrelerinin arasındaki iletişimi etkileyerek depresyonun neden olduğu kimyasal dengesizlikleri düzenlemeye yardımcı olur. Birçok antidepresan ilacı bulunduğu gibi farklı yan etkileri de bulunuyor. Eğer doktorunuzun verdiği antidepresan ilacının yan etkileri fazla ise, mutlaka yeniden doktorunuza görünün. Her ilaçta olduğu gibi antipedrasan ilacının kutusu içerisinde prospektüsü vardır mutlaka okuyunuz.  Tüm antidepresan ilaçları ilgili doktor kontrolünde ve doktorun önerdiği dozda kullanılmalı. Genellikle görülen yan etkiler şu şekildedir:

Uykusuzluk

Ağız kuruluğu

İshal veya kabızlık

Hazımsızlık ve mide ağrıları

Huzursuz bacak sendromu

Bulanık görme

İştah kaybı

Baş dönmesi

Aşırı terleme

Vücuttan tuz kaybına bağlı belirtiler

Aşırı yemek yeme

Baş ağrısı

Çarpıntı

Baş dönmesi

Cinsel istekte azalma

 

ANTİDEPRESAN NASIL KULLANILIR?

Genellikle hekimler, düşük dozdan başlayarak ilerlemeyi tercih ederler. Antidepresanlar ağızdan ilaç formunda satılır. Genellikle etkisi en az bir haftalık düzenli kullanımda ortaya çıkar. Bazen bu faydası 2-3 hafta sonra da görülebilir. Ancak ilerlediğiniz zamanlarda bir etkisi görülmediyse doktorunuz ile görüşerek ilacın değiştirilmesini veya dozunun artırılması gerekebilir. Depresyon tedavisi 6 aya kadar da uzayabilir fakat hastanın durumuna göre de hayat boyu ilaç kullanması gerekebilir.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ağrılarınızın sebebi depresyon olabilir

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.