TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görme engelli insanlar rüya görür mü? Görme engelli insanlar nasıl rüya görür?

Rüyalar bizlere hayatımız hakkında birtakım mesajlar vermektedir. Her ne kadar rüya görsek de çoğumuz rüyalarımızı hatırlamamaktan şikâyetçi oluruz. Peki, görme engelli insanlar rüya görür mü ve görme engelli insanlar nasıl rüya görür?

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2023 22:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Görme engelli insanlar rüya görür mü? Görme engelli insanlar nasıl rüya görür?

Görme engelli insanların rüya görmesi ve görme engelli insanların nasıl rüya gördükleri oldukça merak edilen ve sık sık araştırılan bir konudur. Görme engelli insanların rüya görüp görmedikleri, nasıl rüya gördükleri ve merak ettiğiniz her şey haberimizde…

GÖRME ENGELLİ İNSANLAR RÜYA GÖRÜR MÜ?

Rüyalar, gözle algılanan bir şey olmayıp beyindeki ve bilinçaltındaki aktiviteler sonucu oluşur. Bu sebeple görme engelli insanların, görmemesi rüya görme süreçlerini engellemez. Fakat doğuştan görme engeline sahip insanların görsel rüyaları yoktur. Bunun yerine diğer duyulara bağlı rüyalar görürler. İşitme, dokunma, koklama gibi duyulara bağlı rüyalar görürler. Aynı zamanda görme engelli insanların rüya görmesinde sosyal hayatları çok büyük bir etkendir. Gün içinde duydukları ve bunları bilinçaltlarında nasıl yorumladıkları rüyalarına yansır.

GÖRME ENGELLİ İNSANLAR NASIL RÜYA GÖRÜR?

Rüyalar, beyindeki karmaşık aktiviteler sonucu meydana gelir. Dolayısıyla rüyalar görme duyusu ile alakalı olmadığı için görme engelli insanlar da rüya görür. Rüyalarında koklama, duyma ve hissetme duyuları buna yardımcıdır. Rüyalar, uyku sırasında REM (hızlı göz hareketi) aşamasında başlar. Bu esnada beyindeki aktiviteler artar ve rüyalar meydana gelir. Görme engeli olan insanların beyinleri de REM aşamasında meydana gelen aktivitelere yanıt verir. Yapılan bazı çalışmalarda görme engeli olan insanların rüyalarında görsel olarak algılayamadıkları şeyleri dahi görebildikleri tespit edilmiştir. Doğuştan görme engeli olan insanların renkli rüyalar görebildikleri bildirilmiştir. Beyindeki görsel korteksin sadece göz yoluyla değil de diğer duyusal verileri de kullanarak çalıştığını göstermektedir. Ayrıca yapılan çalışmalar sonucunda görme engeli olan insanların rüyalarında daha fazla işitsel ve dokunsal his bilgisi gibi diğer duyusal uyarılara yanıt verdiklerini göstermektedir. Görme engeli olan insanlar, görsel detaylara odaklanma eğiliminde bulunmazlar. Örneğin; doğuştan görme engeli olan insanlar, rüyasında tanımadığı bir yüzü görmeyi hayal dahi edemez. Ancak diğer duyusal veriler ile ilgili oldukça canlı ve gerçekçi rüyalar görebilirler. Bu sebeple görme engeli olan insanların da rüya görme sürecinde görsel olmayan farklı deneyimler yaşadıkları söylenebilir. 

DOĞUŞTAN GÖRME ENGELİ OLAN BİRİ NASIL RÜYA GÖRÜR?

Doğuştan görme engeli olan bireylerin beyninde herhangi bir örüntü yoktur. Bu sebeple doğuştan görme engeli olan insanların rüya görmesinin pek mümkün olmadığı düşünülür. Ancak görme engeli olan insanlar rüya görürken beyinde gerçekleşen aktiviteler koklama, duyma dokunma gibi duyulardan yardım alırlar. Böylelikle görme engeli olan inanlarda oldukça canlı rüyalar görebilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.