TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rezerv alandan satış da gündemde! Bayraklı’da ‘bütçe’ ve ‘performans’ gerilimi

Bayraklı Belediyesi meclis toplantısında belediyenin 2024 yılı Performans Programı ve 2024 yılı Bütçesinin görüşmeleri gerçekleştirildi. Oturumda performans ve yatırımların yanında rezerv alanda ‘satış’ gerilimi yaşandı

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2023 17:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Rezerv alandan satış da gündemde! Bayraklı’da ‘bütçe’ ve ‘performans’ gerilimi

Bayraklı Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi.

Baro Bahçe ve Tunceli’deki iki belediyeye malzeme yardımı üzerinden ‘bağış’ tartışmalarının yaşandığı oturumda belediyenin 2024 yılı Performans Programı ve 2024 yılı Bütçesinin görüşmeleri de tansiyonu yükseltti.

Belediyenin bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 100 artırılarak 1 milyar 729 milyon 146 bin lira oldu.

meclis sonnn

APAYDIN: VATANDAŞ UMUDU BELEDİYELERDE ARIYOR

Bütçe ve faaliyete raporuna ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Şentürk Apaydın, ekonomik kriz, pandemi ve depreme dikkat çekerken maddi olarak zor koşullarda hizmet verdiklerini ifade ederek “Ücretlerde ve mal/hizmet ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle bütçe ödenekleri de buna paralel olarak artmak durumunda. Bu nedenle belediyemizin 2024 yılı bütçesi geçen yıla göre yüzde 100 artışla 1 milyar 729 milyon 146 bin lira olarak hazırlandı. Vatandaşlarımız hükümetten umudunu kestiklerinden belediyelerden çare aramaktadırlar. Belediyeler bir taraftan asli hizmetlerini yaparken diğer yandan da vatandaşlardan gelen her türlü talebi karşılama gayretindedir. Bayraklı’da kimse yatağı aç girmesin diye yiyecek, içecek, kırtasiye yakacak ve diğer beşeri ihtiyaçlarını giderdik vatandaşlarımızın. İlköğretim öğrencisine öğle yemeği, kız öğrencilere yurt hizmeti, engelli bireylere tekerlekli sandalye, korunmaya muhtaç kadınlar için sığınma evi hizmeti veriyoruz. 26 dalga spor branşı eğitim veriyoruz. 19 amatör spor kulübüne yardım yapıyoruz. Bayraklı sanat ve müzik akademisi aracılığı ile 5 bin kursiyere eğitim veriyoruz. Belediyemizin hizmetlerini aymakla bitiremiyoruz. Çalışanlarımız enflasyon altında ezdirmeyerek onarla yaşanabilir bir ücret verdik. Bankalara olan borçlarımızı ödedik, resmi kurumlara borçlarımız yapılandırdık. Mal ve hizmet aldığımız firmalara ödemeleriniz düzenli yapıyoruz. Belediyemizi eleştiren her kesimdeki insanlar şunu söylemek isterim; Elinizi vicdanınıza koyarak eleştirin. Enflasyonu biz mi yükselttik. Döviz kurlarını biz mi yükselttik, işsizliği biz mi yarattık. 300 binlik bir kentin hizmetlerini layığı ile yerine getirdiğimiz gibi vatandaşların ihtiyaçlarını da titizlikle yerine getiriyoruz. Halkımız bilsin ki ilçemizde ödenen vergiler fazlasıyla hizmet olarak kendilerine geri dönmektedir” dedi.

AKTAŞ VE SANDAL ARASINDA REZERV ALANDA SATIŞ ATIŞMASI

Geçen yıla göre 2 kat arıtılmış bütçe. Biz de bütçe ve performansı gözden geçirdik ve ikisine de komisyonlarda ret verdik. Performans… Bayraklımızı daha üste taşımak, hazırladığımız projeleri hayata geçirmek demiştiniz. Hangi projeler hayata geçti? Sadece 2 kreş ve bir temel atma. Verdiğiniz 24-25 vaatten hiçbiri henüz gün yüzüne çıkmadı.  Bayraklı uyuyan bir şehir haline geldi. Eğitimde, sanatta, kültür ve sporda uyuyan bir hale geldi. Sporla ilgi hiçbir hizmetiniz yok. Siz bugüne kadar yapılan hizmetlerin üstüne bir taş bile koymadınız. Siz, yapılanların bir kısmını kapattınız bile. Söz verdiğiniz kreşleri hayata geçirdiğinizi söylemişsiniz. 5 yıl dolacak. 4,5 senede yapmadığınız projeleri 6 ayda mı yapacaksınız? Geçen sene 200 in ayrılan projelere 800 bin lira ayırmışsınız. Derdiniz proje yapmak değil. Kitapçığa koymak için koymuşsunuz. Bayraklı tercih edilir hale geldi demişsiniz. Bayraklı’dan insanlar kaçıyor. Depremden sonra evleri yapılanlar da gelmedi. Rezerv alanda tahsisi yapılan vatandaşlar bile gelmiyor. Çünkü Bayraklı yaşanamayacak hale geldi” diye konuşurken Başkan Sandal araya girerek “Ne güzel itiraf ettiniz. Kendi yaptığınız yerde vatandaşlar oturmuyor” dedi.

AKTAŞ: TUNCELİ BELEDİYELERİNE 1,5 MİLYON KENDİNİZE 956 BİN LİRA

Sözlerine devam eden Aktaş, bitirilmeyen projelere dikkat çekerek “Rezerv alanında satış demiştiniz. O bahsettiğiniz KYK yurtlarının deprem konutlarıyla alakası yok. Orada yapılan Bayraklı adına taşıyan 3 bin 800 kişilik kız yurdu. Deprem konutlarıyla alakası yok. Performans… Bayraklı’da bulunan okullara ve ibadethaneye talep edilmesi halinde tadilat ve yenileme yapılacak denilmiş. Ayrılan bütçe 200 bin lira. Tebrik ediyorum sizi. Bir okul ve ibadethane başına düşen miktar bin 666 lira. Ben söylüyorum. Grubumuzun özlük haklarını bu işe ayırın. Dezavantajlı grupların haklarını gözetmek demişsiniz. Tebrik ederim. Engeliler için sadece 1 kurs açılmış. İşçileri ve kadınları çıkarmaya devam ediyorsunuz. Sonra da misyonumuz bu diyorsunuz. Geçin bunları. Siz bu bütçeye bazı şeyleri sadece kormuş olmak için koymuşsunuz. Bugün Tunceli’nin 2 ilçesine 1,5 milyon gönderdiniz. Ama kendi projeleriniz için ayırdığınız 956 bin lira. Smyrna Höyüğü için ayırdığınız rakam 1 milyon 200 bin lira. Anlıyoruz ki burası da olmayacak. Çivi bile çakamadığınız projeler var. Bayraklı halkının denizle buluşmasını sağlamak amacıyla Altınyol’u yeraltına almak demiştiniz. Buna da 813 bin lira ayırmışsınız. Komik. Adı olsun diye yazmışsınız. Laka ve Bornova derelerinin çekim merkezi haline getirilmesi… Bu da sıfır. Ayrılan bütçe 813 bin, komik. 5 yıldır yazıyorsunuz hiçbir şey yapılmıyor. ‘Gondollar gezecek’ dediniz ama sandallar batıyor. En çok önem verdiğiniz 3 projeye 7,5 milyon ayrılırken özel kaleme 15 milyonun üzerinde para ayrılmış. Bütçede taşınmaz satışlarından 150 milyon gelir öngörmüşsünüz. Bugüne kadar da yaptınız. Bu kadar satış yapmanıza rağmen engelli kardeşlerimize sadece bir kurs ayırmışsınız. Belediye faaliyetlerinin tanıtılması için reklam ve haberler için 18 milyon 375 bin lira ayrılmış. Tabii siz o kalbi 8 milyona yaptırınca anlıyoruz. 2. kalbi ya da üstüne oklu bir görsel yaparsınız. Bu bütçe vatandaşa dokunmadığı, verdiğiniz tüm vaatlere rağmen burada adı olsun diye konuldukları için bu performans ve bütçeye hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYENİN BÜTÇESİ DE ARTTI”

Sözlerine Apaydın’ın ekonomik kriz ve artışlar üzerine eleştirilerine de yanıt veren Aktaş, şunları söyledi; “Dolar, zam dediniz. Bu artışları bir tek siz yaşamadınız. Çıkıp söyleyin belediyenin gelirlerine geçen yıla göre yüzde kaç artış yapıldı? Pandemi ya da krizi bahane ederek şunu bunu yapamadık derseniz olmaz. Siz önce bakın belediye hizmetlerine yüzde kaç zam yapmış?”

meclis son

ŞAHİN: 50 SENE DE YÖNETSENİZ BAYRAKLI’DA ZERRE DEĞİŞİM OLMAYACAK

Önergeye ilişkin söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammet Şahin, deprem hususunun altını çizerek “İzmir’in kalbi Bayraklı dediniz. Çocuk ve gençlik kenti dediniz. Ama hem bütçe hem de yaptığınız faaliyetler nedeniyle bunların tamamen hayalden ibaret olduğunu ve sanalda kaldığını söylemiştim. Bayraklı Belediyesi sadece billboardlarda olmayan hususları var gibi gösteriyor.  En çok dikkatimi çeken spor tesisleri. Seçimden önce her mahalleye spor tesisi ve spor salonu kazandırmakla ilgili sözünüz vardı. Göreve geldiğinizden bu yana ilçeye kazandırasınız bir spor tesis bile yok. Sizden önce olanları da elinizde sağlıklı bir şekilde tutamıyorsunuz. Ayrıca yaşadığımız deprem nedeniyle Bayraklı’nın hassas bir coğrafyada olduğunu gördük. Hiçbir şey yapmadığınız gibi Bayraklı’da deprem etüt merkezini ortadan kaldırdınız. Depremle ilgili bir diğer husus da ayırdığınız rakam. Siz bu ayırdığınız bütçeyle etkili bir çalışma yapabileceğinize inanıyor musunuz? Ayrıca yaptığınız plan notlarıyla Bayraklı halkını çaresiz bıraktınız. Yarın öbür gün oluşacak bir depremde yaşanacak sorunlar Bayraklı Belediyesi’nindir. Rezerv alanı sözleriniz. Depremzedeler bizim vatandaşlarımız, öğrenciler de bizim evlatlarımız. Bence bu yurt için bir öğretmen olarak sizin teşekkür etmeniz lazım. Bütçe yok, zamlar var dediniz. Katıldığım ve katılmadığım hususlar var. Siz parasız yapacağınız işin bile önünü açmadınız. Parasız olacak işi bile beceremediniz. Burada sadece göstermelik işler yapıyorsunuz. Homeros Festivali deyip durdunuz. Festivalin gerçekleştirildiği yerin 50 metre yukarısında yol yok! Siz festivale ayırdığınız Bayraklılı vatandaşların parasıyla yol yapın. Belediye çaresiz ve başarısız kaldı. Siz burayı 50 sene de yönetseniz Bayraklı’da zerre değişim olmayacak” dedi.

SANDAL: BAYRAKLI ŞANTİYE GİBİ

Şahin’e yanıt veren Başkan Sandal, yatırımların yapılmaması noktasında genelgeyi işaret ederek “Deprem etüt merkezi… Herhangi bir ilçe belediyesinin altında böyle bir birimin kurulmasının yasal dayanağı yok. O zamanlarda Dokuz Eylül Üniversitesiyle bir protokolle yapılan bir iş. Bayraklılı’nın çaresizliği bizimle alakalı değil. Aksine biz aldığımız kararla yıkılan ve yeniden yapılacak evlerin hak kaybını engelledik. Şu an Bayraklı şantiye gibi. Bayraklı’nın her yerinde inşaatlar var. Depremzede de neyin ne olduğunun farkında. Biz kamu düzeni ve mevzuatı biliyoruz. Bugün bu ekonomik krizi içerisinde her şey 1’e 10 katlanmışken bütçesinin yüzde 70’ini personel maaşına ayıran bir belediyenin buna rağmen temel belediyecilik hizmetlerini yapmasının ne demek olduğunu bilmek lazım. Aslında Sayın Cumhurbaşkanı da bunun farkında. Kendisi yazılı bir genelge göndererek ‘Yatırım yapma’ dedi” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından bütçe ve performans oylanırken her iki önerge de Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP grubunun ‘evet’ oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Baro Bahçe meclisi böldü: AK Parti’den ‘zimmet’ uyarısı CHP’den geri adım

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.