TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Projede son düzlük: Enerji devi ‘orman alanına’ genişlemek istiyor

Yurt dışında da enerji yatırımları bulunan Eksi Enerji Holding’e ait Eksim Enerji’nin Bergama’daki RES projesinde, ormanlık alanda yapmak istediği kapasite artışı için proje raporuna son şekli verildi. Son söz bakanlıkta

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2023 11:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Projede son düzlük: Enerji devi ‘orman alanına’ genişlemek istiyor

İzmir’in özellikle civar ilçelerinde artan Rüzgar Enerji Santrali(RES) projelerinde gözle görülür artış meydana gelirken Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Romanya gibi ülkelerde enerji yatırımları bulunan Eksi Enerji Holding’e ait Eksim Enerji’nin Bergama’daki RES projesinde önemli bir gelişme yaşandı.

Şirket, geçtiğimiz aylarda Bergama ilçesi Koyuneli Köyü, Güneser Tepe, Çitlenbik Tepe ve Yeşilindağı Tepe Mevkileri’nde faaliyet gösteren Ovacık Rüzgar Enerji Santrali'nde kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.

Öte yandan; bakanlığın bölgede incelemesi tamamlanırken İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK), proje dosyasına son şeklini verdi. Proje raporu, halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün süreyle halkın görüşüne açıldı.

TESİS ALAN

GES DE EKLENECEK

Santralin kapasite artışıyla birlikte 6,8 MWm/6,8 MWe kapasiteli 1 adet türbin ilavesi yapılması planlanıyor. Projede yapılacak 6,8 MWm/6,8 MWe kapasite artışı ile; mevcutta 28,8 MWm/18 MWe olan Ana Kaynak RES Projesinin; 35,6MWm/24,8 MWe çıkarılması planlanmaktadır. Projede hibrit proje kapsamında 5,994 MWm Yardımcı Kaynak GES Projesi ilavesi ile birlikte toplam tesis kapasitesi 41,594 MWm/24,8 MWe olacaktır.

Tesiste mevcut durumda yılda 55 milyon kWh elektrik üretilmekte olurken kapasite artışı sonrası yıllık elektrik üretim miktarı 99 milyon 200 bin kWh olması planlanıyor.

TESİS ALAN

Proje dosyasında dikkat çeken husus ise İsmailli Mahallesi Değirmendere mevkiinde kurulacak olan türbinin orman vasıflı saha içerisinde kalması oldu.

Konuya ilişkin proje raporunda, “İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ilave alanları da içeren büyük kısmının "Orman Alanı" kullanımında kaldığı ve yol güzergahlarına isabet ettiği; bunun yanında küçük bir bölümün ise "Çayır-Mera, Kırsal Yerleşme Alanı" kullanımında kaldığı” ifadelerine yer verildi.

Proje bedelinin ise 63 milyon 240 bin olduğu belirtildi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: BERGAMA’DA 1 GÜNDE 10 MEKAN. BERGAMA’YI 24 SAATTE KEŞFEDİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.