TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İttifak çağrısı Bahçeli'ye yarar

Bahçeli’nin Akşener’e yaptığı ittifak çağrısının nedenleri ve olası sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan Tosun “Bu stratejik teklifin kabul edilmesinden çok edilmemesinin, katkısı, Bahçeli’ye daha fazladır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2023 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İttifak çağrısı Bahçeli'ye yarar

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yaklaşan yerel seçimlerde ittifak kurma amacıyla İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e çağrıda bulundu. Bahçeli’nin daha önceki seçimlerde yaptığı çağrılara olumlu yanıt vermeyen Akşener’e söylediği şu sözleri hatırlattı: “Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına”. Bahçeli’nin sürekli olarak ittifak teklifinde bulunması ve bunun ‘ülke hayrına’ olduğunu belirtmesi hakkında yorum yapan Siyaset Bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun “Bahçeli, Akşener’in bu teklifi kabul etmemesi halinde seçmene dönüp, bizim iş birliği teklifimizi kabul etmediler diyebilir. Dolayısıyla bu Türkiye siyasetinde milliyetçi seçmenin güçlenememesi gibi bir sonuç ortaya çıkarınca bunun da sorumlusu Bahçeli tarafından Akşener gösterilir. Böylece bir miktar İYİ Partili seçmenin bu tavra kızıp MHP’ye yönelmesini olasıdır” ifadelerini kullandı.

5_ilkses-1

KABUL ETMEZSE BAHÇELİ KARLI ÇIKAR

Bahçeli’nin bu adımı atmasının altında birçok neden olabileceğini söyleyen Tosun, ittifak teklifinin kabul edilmemesi durumunda bile, bu adımın oy artışı açısından MHP’ye yararı dokunacağına dikkat çekti. Öte yandan Bahçeli’nin ülke yararına yuvana dön şeklinde konuşarak, İYİ Parti içindeki milliyetçi kesime oynadığını vurgulayan Tosun, “Bahçeli’nin böyle bir çağrıda bulunmasının birkaç tane nedeni olabilir. Bunlardan ilki milliyetçi seçmeni birleştirme ve yerel seçimlerde iş birliği yoluyla başarı elde etme isteği. Böylelikle hem CHP’li hem de AK Partili belediyelerden, oy alarak belediye başkanlığı seçiminde birinci parti olmak. Bir diğer hedef ya da strateji ise Bahçeli, Akşener’in bu teklifi kabul etmemesi halinde seçmene dönüp, bizim iş birliği teklifimizi kabul etmediler diyebilir. Dolayısıyla bu Türkiye siyasetinde milliyetçi seçmenin güçlenememesi gibi bir sonuç ortaya çıkarınca bunun da sorumlusu Bahçeli tarafından Akşener gösterilir. Böylece bir miktar İYİ Partili seçmenin bu tavra kızıp MHP’ye yönelmesi olasıdır. Aslında bu stratejik teklifin kabul edilmesinden çok edilmemesinin, katkısı, Bahçeli’ye daha fazladır” dedi.

İKİ SEÇMEN TABANI BİRBİRİNE UYMUYOR

Akşener’in kendisine sunulan ittifak teklifi kabul edemeyeceğini bunun sebebinin de İYİ Parti’nin gerek ideolojik gerekse seçmen tabanı itibariyle bugün MHP ile birbirine pek benzemediklerini gösteren Tosun, hali hazırla bu konuyla ilgili paylaşım yapan İYİ Partili siyasetçilerin Bahçeli’ye yeşil ışık yakmadığını ama asıl cevabı 26 Ağustos’ta yapacağı konuşmada Akşener’in vereceğini belirtti. Tosun, yaptığı açıklamada “Bazı İYİ Partili siyasetçilerin yaptığı açıklamadan anlaşılıyor ki Akşener’in bu iş birliğine olumlu yanıt verme eğilimi düşük. MHP daha ziyade 1960’ların ortasından itibaren, milliyetçi sağ seçmene hedefleyen, ülkücü siyasi kimlikle siyaset yapan bir parti. İYİ Parti ise bu kimliğe ilişkim temel referansları, siyasal değerleri üstlenmekle birlikte kendini daha geniş bir siyasal şemsiye olarak, merkeze konumlandırmak istiyor. Dolayısıyla bu teklife olumlu yanıt verilmesi Akşener’in ve İYİ Parti’nin bu hedefinden sapmasına yol açabilir. İYİ Parti bir kısım ülkücüyü içinde barındırmakla birlikte, aynı zamanda ülkenin batı kentlerinde daha liberal, seküler, kentli bir seçmeni ve siyasal değerler itibariyle daha ılımlı bir seçmene sahip bir parti. Yani seçmen tabanı uyuşmuyor” sözlerini etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.