TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okul döneminde beslenmeye dikkat

2023-2024 eğitim öğretim dönemine sayılı günler kala Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Çarıkçı, çocukların okul döneminde nasıl beslenmesi gerektiği konusuna dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 05:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Okul döneminde beslenmeye dikkat

Yeni eğitim öğretim döneminin ilk ders zilinin çalmasına az bir süre kaldı. Çocukların beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi hem gelişimleri açısından hem de öğrenme sürecine etkisinin büyük olması nedeniyle önem taşıyor. Uzun yaz tatili döneminde çocuklarda paketli gıdaların tüketiminin artması ve değişen beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi konusuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Çarıkçı, okul döneminde beslenme tarzının yeniden düzenlemesi gerektiği konusunu ailelere hatırlattı.

uzman-1

HAFTADA İKİ KERE YUMURTA ŞART

Kahvaltının önemli bir öğün olduğunu ve kesinlikle atlanmaması gerektiğini vurgulayan Çarıkçı, “Günde iki ya da üç ana öğün yemek yenildiğinde ve her öğünde her gruptan besinler, önerilen miktarlarda tüketildiğinde yeterli ve dengeli beslenme sağlanır. Çocuğunuza mutlaka kahvaltıyı öğretin, 1 dilim peynir, domates, yeşillik ile tam tahıl ekmekten hazırlanan sandviç hem zamandan kazandırır hem de kahvaltıyı alışkanlık haline getirir. Haftada en az 2 kere haşlanmış yumurtayı da kahvaltı sofrasından ya da beslenme çantasından ihmal etmeyin” dedi.

‘BESİN YONCASI’NA UYGUN TABAKLAR

Toplum olarak tahıl tüketimine dayalı bir beslenme alışkanlığımızın olduğunu belirten Çarıkçı, “Ekmek bilinenin aksine masum bir karbonhidrattır, beyaz ekmek olmadığı sürece ana ve ara öğünlerde porsiyon ayarına dikkat edildikçe tüketilebilir. Ara öğün olarak okul kantinlerinden içeriği belli olmayan ekmek arası sandviçlerden ziyade ev yapımı olacak şekilde özellikle tahıllı ekmekten hazırlanmış sandviçler tüketilebilir. Hatta ekşi mayalı ekmekler tercih edilirse çocuklarda özellikle sindirime yardımcı olacaktır” önerisinde bulundu. Çarıkçı, aile sofrasında ana öğünlerde 4 besin grubundan da yiyecekler bulunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Süt, et, tahıl ve meyve ve sebze grubu ‘besin yoncası’ olarak adlandırılan sisteme uygun tabaklar hazırlanmalı. Süt grubunda süt ürünleri, et grubunda yumurta, et, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalar, tahıl grubunda ise ekmek, makarna, pilav gibi besinler yer alır. Her öğünde tabağı makro ve mikro besin ihtiyacı esas alınarak her bir gruptan besini tüketmesini sağlayabilirsiniz.”

SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN TÜKETİLMELİ

Çocukların hem sağlıklı hem de iştahını kapatmayacak atıştırmalıkları beslenme çantasından ihmal edilmemesini söyleyen Çarıkçı, “1 avuç kuru meyve ya da 1 porsiyon taze mevsim meyvesi + 4 adet ceviz, 1 kâse ev yapımı meyveli yoğurt, 1 bardak süt, yarım simit ya da orta boy ev yapımı poğaça + 1 bardak ayran sağlıklı ara öğünler olarak sıralanabilir. Anneler, evde kek ve börek tarzı atıştırmalıklar yaparken un olarak keçiboynuzu unu, tam buğday unu, çavdar unu gibi farklı tahıllar deneyerek atıştırmalıklarımızı daha sağlıklı hale getirebilir. Beyaz şeker yerine ise bal ve pekmezi tüketilebilir, böylelikle pekmez ile demir ihtiyacının bir kısmını karşılayabilirsiniz” dedi.

AİLEYİ ROL MODEL ALIR

Çarıkçı, tek çeşit beslenen ailelerde başta obezite ve diyabet olmak üzere birçok kronik hastalığa sebep olduğunu dile getirerek “Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimiyle obezite kaçınılmaz. Yağ hücrelerinin sayısı çocuklukta artıyor bu yüzden de çocukluk çağında ağırlık kontrolünün sağlanması önemli. Beslenme alışkanlıklarını çocukken oturtmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Son olarak da ne kadar yemek yemesi gerektiğine çocuğun karar vermesini vurgu yapan Çarıkçı, “Çocuğunuz doyduğunda daha fazla yemesi için zorlamayın, besin tercihini kendisi yapabilir. Çocuğun öğünleri yetişkinlerden daha fazla ya da az olacak diye bir kural yok. Öğün saatlerini ve çeşitlerini öğretmeniz yeterli. Çünkü çocuğunuz önce sizi rol model almakta” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.