TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin en ünlü milli parkları

Sonbaharın tadı, tabiat parklarında çıkıyor! Doğanın en güzel renklerinin bir arada bulunduğu milli parklar, pek çok kişinin uğrak noktası oluyor. İşte Türkiye’nin en ünlü milli parkları…

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2023 05:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’nin en ünlü milli parkları

Dört mevsimin yaşandığı Türkiye, doğanın her halinin görülmesine imkan sağlayan bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Yaz aylarında yemyeşil bir doğa üzere serpilmiş rengarenk çiçekler, bahar aylarında yerini alacalı bir yaprak dökümüne bırakıyor. Tüm bu hareketli sürecin ardından doğa kendini, kışın karlarla örtülü bir sessizliğe bırakıyor.

Türkiye’nin en gözde milli parkları

Her mevsimin ayrı bir görsel şölen sunduğu ülkemizde, doğanın en güzel görüntülerini tabiat parklarında gözlemlemek mümkün oluyor. Sonbaharın eşsiz renkleri arasında keyifli bir gün geçirmek isteyen kişiler için, Türkiye’nin en bilindik milli parklarını inceledik.

yedigoller_ilkses

Yedigöller Milli Parkı

Bolu’nun kuzey tarafında ve Zonguldak’ın güney bölümünde konumlanan Yedigöller Milli Parkı, Bolu’nun en gözde milli parklarından biridir. Alanda konaklama imkanı bulunması dolayısıyla yalnızca günübirlikçilerin değil, hafta sonu tatillerinin de en fazla tercih edilen rotalarından biri olarak kendini gösterir. 1965 yılında milli park statüsüne kavuşturulan Yedigöller, 1642 hektarlık bir alan üzerinde kuruludur.

koprulukanyon_ilkses

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Akdeniz’in gözde tatil noktalarından biri olan Antalya’da konumlanan Köprülü Kanyon Milli Parkı, 35 bin 719 hektarlık devasa bir alan üzerine kuruludur. İçerisinde 14 kilometre uzunluğunda bir yarma vadi yer alır. Ülkemizin en görkemli jeolojik yapılarından biri olan bu yarma vadi, milli parkın en dikkat çeken oluşumlarından biridir. Köprülü Kanyon ayrıca rafting yapmak isteyen kişilerin de sıklıkla tercih ettiği alanlardan biri olarak kendini gösterir.

gorememilliparki_ilkses

Göreme Tarihi Milli Parkı

İçerisine 7 ayrı bölgenin bulunduğu Göreme Tarihi Milli Parkı, Nevşehir’e bağlı son derece turistik bir belde olan Göreme sınırları içerisinde yer alır. Bölgenin köklü tarihi geçmişi sayesinde çeşitli medeniyetlerin bıraktığı izlerin bulunduğu milli parkta, son derece zengin bir kültürel hava sezinlenir. Peribacalarının görkemli duruşu ve balon turizminin yaygınlığı, Göreme Tarihi Milli Parkı’na duyulan ilgiyi her geçen gün daha da artırmaktadır.

saklikent_ilkses-1

Saklıkent Milli Parkı

Ege’nin sevilen şehri Muğla il sınır ile Akdeniz’in biricik kenti Antalya il sınırı içerisinde yer alan Saklıkent Milli Parkı, bin 644 hektarlık bir alana sahiptir. Milli park ismini içerisinde bulunan Saklıkent Kanyonu’ndan alır. 

nemrutdagimilliparki_ilkses

Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman’da bulunan Kahta isimli ilçenin sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, Türkiye’nin en gözde turizm lokasyonlarından biridir. 13 bin 827 hektarlık büyük bir alanda konumlanan ve tarihi açıdan son derece kıymetli arkeolojik bulgulara ev sahipliği yapan Nemrut Dağı Milli Parkı’nın, Komagene isimli krallığa ev sahipliği yaptığı biliniyor. Nemrut Dağı’nda bulunan dev heykeller ve uzun kitabeler, UNESCO tarafından 1987 yılında Dünya Kültür Miras Listesi’ne eklenmiştir.

abantgolumilliparki_ilkses

Abant Gölü Milli Parkı

Karadeniz’in yemyeşil kentlerinden biri olan Bolu sınırları içerisinde yer alan Abant Gölü Milli Parkı, şehir merkezinin 34 kilometre güneybatısında konumlanıyor. Günübirlik vakit geçirmek, fotoğraf çekmek ve kamp yapmak için sıklıkla tercih edilen bu milli park, birçok ağaç türünü bünyesinde barındırıyor. Her mevsim ayrı bir görsel şölen sunan Abant Gölü Milli Parkı, Türkiye’nin milli park statüsüne kavuşan 48. bölgesidir.

kazdaglarimilliparki_ilkses

Kazdağları Milli Parkı

1774 metre yükseklikte bulunan Kaz Dağları, son derece zengin bir bitki örtüsü ve canlı popülasyonuna sahip. İçerisinde yer alan su ekosistemleri sebebiyle “Bin pınarlı dağ” ismiyle de anılan Kaz Dağları, ülkemizin oksijen deposu niteliğinde. İçerisinde yer alan 800 bitki taksonu olduğu keşfedilen Kazdağları Milli Parkı’nda 40 tane de endemik bitki türü yer alıyor. Kazdağları Milli Parkı; tertemiz havası, bölgede sürmekte olan geleneksel yaşam şekli ve elbette eşsiz doğası ile sadece ülkemizden değil, dünyanın dört bir tarafından insanın uğrak noktası oluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.