TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de bulunan 5 ünlü göl

Doğa severlerin gözde alanlarından olan göller, Türkiye’de çok sayıda bulunuyor. Bu göllerden bazılarının ünü ülke sınırlarını aşmayı başarıyor. İşte Türkiye’de bulunan 5 ünlü göl…

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 05:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye’de bulunan 5 ünlü göl

Doğal güzellikler açısından adeta cennetten bir köşe olan Türkiye, pek çok yeriyle olduğu gibi gölleriyle de ön plana çıkıyor. Çoğu adını dünya çapında duyurmayı başarmış göllerimiz, bulundukları kentlere turizm açısından önemli bir destek sağlamayı başarıyor. Her mevsim ayrı bir manzaraya sahip olan ve gerek doğa sporcularının gerek kampçıların gerek de günübirlik ziyarete gelen kişilerin çok sevdiği alanlar arasında yer alan göller, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen herkesin uğrak noktalarından biri olmayı başarıyor. Türkiye’de bulunan 5 ünlü gölü, haberimizin devamında sizin için listeledik.

Türkiye’nin meşhur gölleri

Ülkemizin en sevilen doğal alanları arasında kendini gösteren göller, her geçen gün hem yerli hem de yabancı turistler açısından popülaritesini artıyor. Bu nedenle göl çevresine hem konaklama amacıyla oteller yapıyor hem de bulunduğu yöreye özgü lezzetlerin yer aldığı restoranlar açılıyor. Arkadaşlarınızla ve ailenizle keyifli zaman geçirebileceğiniz Türkiye’nin 5 ünlü gölü hakkındaki bilgileri birlikte inceleyelim.

uzungoltrabzon_ilkses

5. Uzungöl, Trabzon

Trabzon’un geçmişten günümüze en fazla ziyaretçi çeken bölgelerinin başında Uzungöl geliyor. Deniz seviyesinden bin 100 metre yükseklikte yer alan Uzungöl’ün etrafında çok sayıda hediyelik eşya dükkanı, restoran ve otel bulunuyor. Karadeniz kültürünün en güzel şekilde yansıtıldığı noktalardan biri olarak kendini gösteren Uzungöl’de, meşhur Karadeniz lezzetlerini deneyimlemek mümkün. Haldizen Deresi’nin önünün doğal nedenlerle kapanması sonucu meydana gelen ve ülkemizin yağmur ormanlarını bünyesinde barındıran Uzungöl, 2004 yılında çevre koruma alanı ilan edildi.

tuzgolüicanadolu_ilkses

4. Tuz Gölü, İç Anadolu Bölgesi (Ankara, Konya, Aksaray)

2000 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen ve ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri olarak kendini gösteren Tuz Gölü, Avrupa’nın da en büyük tuz gölü olma özelliği gösterir. Ülkemizde ise Van Gölü’nün ardından en büyük ikinci göldür. Doğal sit alanı olan Tuz Gölü, oldukça kalın tuz tabakaları ile kaplanmış durumdadır. Bu nedenle burada her bitki türü yetişmez. Tuzun ve kuraklığın hakim olduğu bu bölgede sıklıkla doğal bozkır bitkilerine rastlanır ve bölgede çok sayıda kuş türü yer alır.

saldagoluburdur_ilkses

3. Salda Gölü, Burdur

Ülkemizin en gözde göllerinden biri olan ve “Türkiye’nin Maldivler’i” olarak adlandırılan Salda Gölü, görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Kelimenin tam manasıyla tam bir doğa harikası olan bu göl, Burdur’un Yeşilova isimli ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Bembeyaz kumsalları ile dikkatleri üzerine çeken Salda Gölü, mavinin en güzel tonlarını da sularında buluşturuyor.

suluklugolbolu_ilkses

2. Sülüklü Göl, Bolu

Bolu’nun Mudurlu ilçesine bağlı Tavşansuyu Köyü’nde yer alan Sülüklü Göl, bir tabiat parkı olarak her yıl ziyaretçilerini ağırlıyor. Geçmiş dönemlerde meydana gelen tektonik hareketler sonucunda meydana gelen bir heyelan set gölü olan Sülüklü Göl’ün içerisinde çok sayıda sülük bulunur. Göl de ismini bu sülüklerden alır. Ancak günümüze buraya yerleştirilen balıklar nedeniyle sülük sayısında ciddi bir azalma vardır. Dibi balçık olduğu için yüzmenin tehlikeli olduğu Sülük Göl, Bolu’nun en turistik doğal alanlarından biridir.

vangolu_ilkses

1.Van Gölü, Van/Bitlis

Geçmiş yıllarda Nemrut’ta bulunan volkanik dağın patlaması ile civarda tektonik bir çöküntü alanı oluştu. Bu alanın önü kapandı ve Van Gölü meydana geldi. Bu nedenle Van Gölü bir volkanik set gölüdür. Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği gösteren Van Gölü, ülkemizin de en büyük ve en tanınmış göllerinden biridir. Van Gölü canavarı efsanesi ile akıllara kazınmış olan bu göl, turistik açıdan oldukça kıymetlidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.