TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şanlıurfa’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gerek 5 yer

Tarihi, kültürü ve lezzetleriyle Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri olan Şanlıurfa, eşsiz bir kültür sunuyor. Bizde sizler için Şanlıurfa’nın güzelliklerini ve tarihi kültürünü keşfedebileceğiniz yerleri sizler için derledik… İşte Şanlıurfa’da gezebileceğiniz 5 yer…

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 12:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Şanlıurfa’ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gerek 5 yer

Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa, zengin tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle de ziyaretçilerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Şehirdeki en önemli turistik yerler arasında Göbeklitepe, Balıklıgöl, Urfa Kalesi, Halfeti ve Harran Ovası gibi yerleri ziyaret ederek buranın güzelliklerine şahit olabilirsiniz. Şehrin yöresel yemekleri arasında ise, ciğer kebabı, lahmacun, içli köfte, isotlu patlıcan kebabı ve sıra gecelerinin vazgeçilmezi olan çiğ köfte yer alıyor.

5- GÖBEKLİTEPE

Şanlıurfa’da bulunan tarihin en eski tapınaklarından biri olarak bilinen Göbeklitepe, insanlık tarihini yeniden yazdıran önemli keşiflerinden bir tanesidir. M.Ö. 9600-7300 yıllarına kadar dayanan bir tarihçeye sahip olan Göbeklitepe, arkeolog Klaus Scmidt tarafından 1994 yılında keşfedilerek, insanlık tarihini yeniden şekillendirerek bir dönüm noktası oldu. Göbeklitepe’nin en önemli dikkat çekici özelliği ise üzerinde bulunan detaylı kabartmalar ve figürler… Bulunan kabartmalar; hayvanlar, insanlar ve soyut semboller gibi çeşitli motifleri betimliyor. Turistik açıdan cazibe merkezi haline gelen Göbeklitepe’ye ziyaretçiler gelerek, antik yapıyı keşfedebilir ve insanlık tarihindeki bu önemli dönemi daha yakından görerek deneyim sahibi olabilirler.

4- BALIKLIGÖL

Şanlıurfa’nın kalbinde, tarihin derinliklerinde gizlenmiş tarihi ve efsaneleriyle hazine gibi parıldayan büyüleyici cennet köşesi: Balıklıgöl… Yıllardır ziyaretçilerini kendine çekmeye devam ediyor.  Efsane Balıklıgöl kendini çekmeye devam ederken etrafındaki yapılar da ziyaretçilerini büyülüyor. Balıklıgöl çevresinde yer alan Rızvaniye Camii ve Halil-ür Rahman Camii gibi tarihi camiler, ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Balıklıgöl’de her ne kadar ilk bakışta sadece bir göl gibi görünse de olağanüstü bir hikâyenin parçasıdır. İnanışa göre, Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinir ve gölde yaşayan balıkların Hz. İbrahim'in ateşten korunmasına yardımcı olduğuna inanılır. Bu nedenle, göldeki balıklar kutsal kabul edilir ve ziyaretçiler tarafından sevgiyle beslenir. Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka Balıklıgöl’e de uğramalısınız. Bu kutsal mekân ziyaretçilerini tarihi bir yolculuk sunar. Aynı zamanda burayı ziyaret eden kişiler, iç huzur ve dinginlik bulurlar.

3- URFA KALESİ

Şanlıurfa’nın tarihi dokularından biri olan Urfa Kalesi, geçmişin izlerini taşıyan bir anıttır. Tarihin tozlu raflarından günümüze kadar var olan Urfa Kalesi, ziyaretçilerine her daim kapılarını açmaya devam ediyor.  Kaleye çıktığınız anda, ziyaretçilerini büyüleyen efsane manzaralarla karşılaşırsınız. Eski çağların izleri kale içindeki kalıntılarla birleşerek geçmişin derinliklerinde bir yolculuğa çıkmış olursunuz.

2- HALFETİ

Şanlıurfa’nın gizli cenneti olan Halfeti, göz kamaştırıcı doğal manzarası ve tarihi zenginlikleriyle ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Halfeti'nin en çarpıcı özelliğinden birisi, Atatürk Barajı'nın suları altında kalan eski Halfeti'nin sakinlerinin yeniden inşa ettiği "Yeni Halfeti”. Bu kasaba, sular altında kalan yükselen minaresi ile büyülü bir atmosfere sahip. Yemyeşil doğası ve tarihi mekanları ile Halfeti, ziyaretçilerine göz kamaştırıyor.

1-      HARRAN OVASI

Güneydoğu’nun kalbi Şanlıurfa’da tarihle doğanın birleşimine tanık olabileceğiniz yerlerden bir tanesi de Harran Ovası… Binlerce yıl öncesine uzanan tarihi derin bir dayanan ve birbirinden farklı sürprizlerle dolu doğal güzelliklere sahip. Harran Ovası gün sonunda manzaraları ile ziyaretçilerine gün batımı ile adeta muazzam bir an sunuyor.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mezopotamya’nın kalbi Mardin’de gezilecek 5 yer

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.