TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnternetten Schengen vizesine nasıl başvurulur? Dijital Schengen vizesi başvurusu

Avrupa Birliği Konseyi, Schengen vizesi için online başvuru yapılmasını sağlayan düzenlemeyi kabul etti. Peki, Dijital Schengen vizesi nedir? Dijital Schengen vizesi başvurusu nasıl yapılacak? İşte Dijital Schengen vize hakkında merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
İnternetten Schengen vizesine nasıl başvurulur? Dijital Schengen vizesi başvurusu

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine seyahatlerini kolaylaştıracak olan Dijital Schengen vizesi duyurulmuştu. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir paylaşımda, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun, Schengen vizesini dijitalleştirmek için yeni bir yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardığı bilgiler kamuoyuna sunulmuştu. Şu anda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, internet üzerinden Dijital Schengen vizesi başvurularını yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti. Peki, dijital Schengen vizesi nedir? Dijital Schengen vizesi nasıl alınır? Dijital Schengen vizesi başvurusu

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Schengen, aynı zamanda uygun kurumlarca verilen ve birliğe bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Schengen bölgesini oluşturan ülkelere bu belge ile giriş yapılabiliyor. Şartlara bağlı olarak bu vize ile birden fazla ülke de ziyaret edilebiliyor. 

DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Dijital Schengen vizesi, seyahat edenlerin Schengen ülkeleri arasında kolaylaştıran bir elektronik seyahat iznidir.

DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Schengen vizesine ihtiyaç duyan bireyler için başvuru süreci, yeni bir döneme giriyor. Artık başvuru işlemleri için önce güvenli bir hesap oluşturulacak. Bu hesap üzerinden, başvuru sahipleri istenen belgeleri yükleyerek başvuru formunu doldurabilecekler. Ardından, internet üzerinden vize ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilecekler.

Yenilikçi sistem, başvuruyu otomatik olarak seyahatin ana varış noktasının bulunduğu Schengen ülkesine yönlendirecek. Başvuru sahipleri, platform üzerinden başvurularının durumunu anlık olarak takip edebilecekler. Vize onaylandıktan sonra, başvuru sahipleri vizelerine internet üzerinden kolayca erişebilecekler ve gerektiğinde vize sürelerini online olarak uzatabilecekler.

Başvuru sahipleri, işlem sürecinde ihtiyaç duydukları desteği sağlamak adına sohbet kutusu ve sıkça sorulan sorular gibi uygulamalardan faydalanabilecekler.

DİJİTAL SCHENGEN VİZE BAŞVURUSU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru süreci, 2024'te başlamak üzere geliştiriliyor. Başvuruların resmi olarak 2026 yılında kabul edilmeye başlanması planlanmaktadır. 5 yıllık bir geçiş dönemini takiben, tüm AB üye ülkeleri 2031'de dijital başvuru sistemini resmi olarak kullanmaya başlayacaklar.

DİJİTAL SCHENGEN VİZESİNİN GEÇERLİ OLMAYACAĞI ÜLKELER

Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan ülkeler, dijital vize başvuru sistemini hayata geçirecekler. Bu kapsamda, Schengen müktesebatını tam anlamıyla uygulamayan ülkeler, örneğin İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ile İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre, dijital başvuru sürecine dahil edilmeyecekler. Bu ülkeler, Schengen vizesi vermeyen ve vize bilgi sistemine erişimleri olmayan ülkeler arasında yer alacak.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yurtdışı Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.