TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlber Ortaylı’nın görmeden ölmeyin dediği 5 şehir

Türkiye’nin en değerli tarihçilerinden biri olan İlber Ortaylı, görmeden ölmeyin dediği 5 şehir…

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 12:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
İlber Ortaylı’nın görmeden ölmeyin dediği 5 şehir

Dünya üzerinde birçok muazzam şehir var, ancak bazıları tarih, kültür ve mimari güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Akademik kariyeri, bilgi birikimi, kendine has tarzı ve entelektüel kişiliği ile adından sıkça söz ettiren İlber Ortaylı, tarihçi kimliğinin yanında ayrıca bir seyyah. İlber Ortaylı, gençlere sık sık yön göstererek onlara geleceğe ışık tutan önerilerde bulunuyor. İşte ünlü tarihçi Ortaylı'nın, seyahat etmeyi sevenlere ‘görmeden ölmeyin’ dediği o büyülü beş şehir. Tarihçi Ortaylı’nın önerdiği 5 şehir; geçmişin izlerini taşıyan, mistik atmosferleriyle büyüleyen ve ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler sunan yerler olarak öne çıkıyor.

İŞTE İLBER ORTAYLI, GÖRMEDEN ÖLMEYİN DEDİĞİ 5 ŞEHİR…

1) SEMERKANT

Semerkant, ‘Şehirlerin Şahı’ olarak bilinir. Orta Asya ve Özbekistan’ın önemli şehirleri arasında yer alan Semerkant, tarihi ve kültürel birikimi ile göz dolduran bir şehir. Aynı zamanda UNSECO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor ve İpek Yolu üzerinde olduğundan dolayı tarih boyunca önemli bir yere sahip. İhtişamlı camiler, müzeler, medreseler ve korunmuş anıtları ile mutlaka görülmesi gereken bir Orta Asya şehri.

2) KUDÜS

İsrail’de bulunan Kudüs; Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için önemli bir yere sahiptir. Müslümanların ilk kıblesi burada bulunduğu biliniyor. Ayrıca Hz. Muhammed miraca Kudüs’te yükselmiştir.1981 yılında Kudüs, UNESCO Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Kudüs, dünyanın en eski şehirleri arasında yer alıyor.

3) BUHARA

Özbekistan’da bulunan Buhara kenti, tarihteki en önemli ticaret noktalarından biri olan İpek Yolu üzerindedir. Orta Asya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Buhara, çeşitli el sanatları, halıları ve renkli mimarisi ile dikkatleri çekiyor. Şimdiye kadar gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar şehrin tarihinin en az 2 bin 500 yıl civarında olduğunu ortaya çıkarıyor.  Buhara, UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil edilerek koruma altına alınmış.

 4) FLORANSA

İtalya’nın tarih kokan şehri, San Marion’nun batısında yer alan Floransa, Toskana Bölgesi’nin başkentidir ve kendi ismini taşıyan ilin merkezidir. Demiryolları ile kolayca gezilebilen bir şehir olması, İtalya’nın diğer şehirlerinden de ulaşım sağlanabilmesi, ziyaretçilerin tercih sebeplerinden biri. İtalya’nın en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Floransa, dünyanın birçok yerinden turistleri ağırlıyor. Her köşesinde tarihi yerler bulunan Floransa’da çeşitli müzeler, tarihi yapılar ve tarihi meydanlar bulunuyor.

5) ROMA

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan aynı zamanda İtalya’nın başkentidir. İtalya’nın en kalabalık şehri olmasının yanı sıra, Avrupa’nın en geniş yüzeye sahip başkentleri arasında yer alıyor. Avrupa’nın en önemli tarih, kültür ve sanat merkezlerinin bulunduğu Roma, dokusu hiç bozulmadan korunan sayısız tarihi binanın mimarisi sayesinde, şehir sıklıkla tercih edilen şehirlerden biri olma özelliğini koruyor. İnsanlığı keşfetmek isteyenlerin ve dünyayı tanımak isteyen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.