TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cittaslow Sakin şehir nedir? Türkiye’nin 10 sakin şehri

Yakın geçmişin önemli kavramlarından olan cittaslow (sakin şehir) nedir? Türkiye’de kaç tane sakin şehir var. Türkiye’nin 10 sakin şehrini birlikte inceleyelim…

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 03:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cittaslow Sakin şehir nedir? Türkiye’nin 10 sakin şehri

90’lı yılların sonunda ortaya çıkan sakin şehir kavramı, hızla tüm dünyada yayıldı. Türkiye de sakin şehir statüsünde bulunan 23 adet bölgeyi bünyesinde barındırıyor. Bu bölgelerin isimlerini ve içlerinden 10 tanesi hakkında detaylı bilgiyi, haberimizin devamında sizin için derledik.

Cittaslow (sakin şehir) nedir?

1999 yılında İtalya’da kurulan uluslararası belediyeler birliğine Cittaslow, yani sakin şehir adı verildi. “Slow food” hareketinden yola çıkarak geliştirilen bu kavram zamanla dünya geneline yayıldı. Bu nedenle günümüzde Türkiye dahil pek çok ülkede sakin şehir olarak anılan bölgeler bulunuyor. Yavaş şehir unvanını alacak olan bölgelerin birtakım özelliklere sahip olması gerekiyor. Şehir hayatının yoğunluğu, gürültüsü ve her açıdan hızlı ilerleyişinin tam tersi bir yaşantının hakim olduğu yavaş şehirlerde; sakin, sessiz ve huzurlu bir yaşam modeli benimseniyor. Bu nedenle sakin şehirler için yavaş şehir tabiri de kullanılıyor.

Türkiye’de bulunan 23 sakin şehir

Günümüzde ABD, Almanya, Danimarka, Avustralya, Hollanda, İtalya, Birleşik Krallık, Belçika ve İspanya gibi pek çok ülkede sakin şehir olarak anılan bölgeler yer alıyor. Türkiye’de sakin şehir statüsünde bölgesi bulunan ülkeler arasında bulunuyor. Ülkemizde konumlanan sakin şehirlerin sayısı güncel olarak 23 tane olarak kendini gösteriyor. Bu bölgelerin isimleri şu şekilde karşımıza çıkıyor: Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Finike (Antalya), Foça (İzmir) Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İzmir, İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Seferihisar (İzmir), Şavşat (Artvin), Uzundere (Erzurum), Vize (Kırklareli), Yalvaç (Isparta) ve Yenipazar (Aydın).

Türkiye’nin 10 sakin şehri

Türkiye’de konumlanan sakin şehirler arasından 10 tanesini birlikte inceleyelim.

savsatartvin_ilkses

10. Şavşat, Artvin

Artvin’e bağlı bir ilçe olan Şavşat, ismini Gürcü dilindeki Şavşeti’den alıyor. Artvin’in gözde ilçeleri arasında yer alan Şavşat, 2015 yılında sakin şehir unvanı kazanarak, Cittaslow kapsamına girdi.

halfetiurfa

9. Halfeti, Şanlıurfa

Halfeti, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2013 yılında sakin şehir ilan edildi. Şanlıurfa’nın en turistik ilçelerinden biri olan Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası oluyor.

focaizmir_ilkses

8. Foça, İzmir                   

Foça, İzmir’in yazlık ilçeleri arasında yer alan, ancak bununla birlikte yaz kış yerleşimin bulunduğu son derece sevilen ilçelerden biridir. Foça Belediyesi tarafından 2019 başlatılan Cittaslow süreci, 2 yıl sonunda neticelendi ve böylece Foça, 2021 yılında sakin şehir oldu. Foça, Seferihisar’dan sonra İzmir’in ikinci sakin şehridir.

koycegizmugla_ilkses

7. Köyceğiz, Muğla

Ege Bölgesi’nin en sevilen illerinden biri olan Muğla’da konumlanan Köyceğiz, 16 Mart 2019 tarihinde Cittaslow değerlendirmelerini başarıyla geçmiş ve Türkiye’de sakin şehir unvanını taşıyan 16. ilçe olmayı başarmıştır.

FİNİKE

6. Finike, Antalya

14-15 Nisan 2023 tarihinde İtalya’da gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow değerlendirmeleri kapsamında, Finike’ye sakin şehir unvanı verildi. Böylelikle Antalya’nın turistik ilçelerinden biri olan Finike, Türkiye’nin 22. ve şu an için son sakin şehri oldu.

yalvacisparta_ilkses

5. Yalvaç, Isparta

Türkiye’nin 8. Sakin şehri olan Yalvaç, Isparta ilinde bulunan oldukça turistik bir ilçe olarak kendini gösteriyor. Tarihi ve kültürel açıdan görülmeye değer bir yer alan Yalvaç, Cittaslow kapsamına girerek tanınırlığını büyük ölçüde artırmayı başardı.

gokceadacanakkale_ilkses

4. Gökçeada, Çanakkale

Türkiye’nin gözde tatil noktalarından biri olan Gökçeada, sakin şehir unvanını 2011 yılında aldı. Diğer bütün Cittaslow kapsamında bulunan yerlerden farklı olarak Gökçeada, dünyada Cittaslow olarak anılan ilk ve tek ada olma özelliği gösteriyor.

ahlatbitlis_ilkses

3. Ahlat, Bitlis

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan Ahlat, 2019 yılında sakin şehir unvanını alarak, Cittaslow bölgeleri arasına katıldı. Bitlis’in en çok tanınan ilçelerinden biri olan Ahlat’ın sakin şehir olmasından sonra, pek çok kişi bölgeyi gezi listesine ekledi.

mudurnubolu_ilkses

2. Mudurnu, Bolu

Türkiye’nin 15. sakin şehri olan Mudurnu, 5 Mart 2018 yılında Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından sakin şehir olarak kabul edildi.

vizekirklareli_ilkses

1. Vize, Kırklareli

Trakya’nın sevilen illerinden Kırklareli’ne bağlı bir ilçe olan Vize, 20 Temmuz 2012 tarihinde resmi olarak sakin şehir ilan edildi. Yemyeşil bir görünüme sahip olan Vize’ye olan ilgi, sakin şehir statüsüne kavuşmasının ardından oldukça arttı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye'nin huzur kokan 10 sonbahar rotası

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.