TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muş değil, okul yolu: Giden ‘dönemiyor’

Kimi ‘başka bahara’ deyip kucaklaşmayı erteledi, kimi de şartları zorlayarak ailesine kavuştu. Şimdi ise dönüş yolunu kara kara düşünmeye başlayan üniversite öğrencilerinin telefonu, otostop uygulamalarıyla doldu

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2023 05:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Muş değil, okul yolu:  Giden ‘dönemiyor’

SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER

Final sınavlarını tamamlayıp yarıyıl tatilinin başlamasıyla birlikte üniversiteyi okudukları şehirden ailelerinin yanına gitmeye çalışan öğrenciler, bilet engeline takılmıştı. Hemen her gün akaryakıta gelen zamlar nedeniyle yükselen otobüs biletleri, öğrencileri ikiye ayırmış, kimi ‘başka bahara’ deyip kucaklaşmayı ertelerken, kimi de şartları zorlayarak ailesine kavuşmuştu. Şimdi ise dönüş yolu kara kara düşündürmeye başladı. Henüz tatilin keyfini çıkaramayan üniversite öğrencileri, bilet araştırmaya başladı.

Yükselen fiyatlar karşısında farklı uygulamalara yönelen öğrenciler, telefonlarına indirdikleri programlar aracılığıyla otostop yapıp uygun fiyata getirebilecekleri yol tarifelerine bakıyor. Alternatif yol arayışlarının ise tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Gidiş kadar dönüş yolu da onlar için sıkıntı. Ailesinin yanına gitmek için otobüs parası bile bulamayan, gitseler dahi bu kez okudukları şehir için bilet derdine düşen bu öğrencilerin, sinemaya, tiyatroya gitmesi veya dışarıda arkadaşlarıyla gönlünce eğlenmesi ise tamamen hayal” dedi.

BİLETLER UÇAK FİYATLARINA ULAŞTI

Diyarbakır’da yaşayan ve üniversite için İzmir Ege Üniversitesi’ne gelen bir öğrenci, yaşadıkları durumu şu sözlerle özetledi: “Bu dönemde okumak tahmin edemeyeceğiniz kadar zor. Bursta çıkmadı. Sadece ailemin desteğiyle ve okuduğum şehirde part time çalıştıklarımla geçiniyorum. Kira fiyatlarıyla, beslenmeyle ve daha birçok ihtiyacımla güçlükle baş etmeye çalışırken, tatillerde de ailemin yanına gitmek için uğraşıyorum. Otobüs biletlerinin fiyatı, uçak fiyatlarına ulaşmış durumda. Diyarbakır-İzmir arası en ucuz otobüs bileti 650’den başlıyor. Ucuz olduğu için de otobüsün imkanları çok kötü oluyor… Ulaşımımızı sağlayabileceğimiz başka hiçbir alternatif yok. Şu an Diyarbakır’da, ailemin yanındayım. Başka bir tatil zamanı giderim deyip erteleyecektim ama ailem çok ısrar edince ve biletimi onlar alınca gelebildim. Şimdi ise geldiğim için keyif alamıyorum çünkü bu kez dönüşümü hesaplıyorum. Otostopla ya da farklı diğer uygulamalarla ulaşımını sağlayan arkadaşlarım bunları öneriyor ama bir kadın olarak çekiniyorum. Başıma bir şey gelmesinden endişe ediyorum.”

ŞEHİRLERE HAPSOLURKEN NEREDEYDİLER?

Bir başka öğrenci ise “14 Mayıs’taki seçim için siyasi partilerin öğrencilere ücretsiz otobüs imkanı sağlayacaklarını duydum. Gelecek olarak görülen öğrenciler keşke sadece seçim zamanı değil, sürekli akla gelse. Oy kaygısına düştükleri için bunu yapıyorlar. Seçim bittikten sonra öğrenci de unutulacak. Biz kiralık ev bulamıyorken, kaldığımız yurtlarda ya da okul yurtlarında kötü şartlarda beslenirken, tatil olduğu halde ailelerimizin yanına gidemeyip, okuduğumuz şehirlere hapsolurken neredeydiler?” sorusunu yönlendirdi.

DÖNÜŞ YOLU DA ONLAR İÇİN SIKINTI

Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ise yüksek bilet fiyatlarına rağmen bir şekilde ailesinin yanına giden öğrencilerin, tatil yapıp dinlenmekten ziyade ucuz iş gücü olarak çalıştığını dile getirdi. Üniversite öğrencilerinin veya yatılı öğrencilerin evlerine gitmek için derneklerinden yol ücreti talebinde bulunduğunu da kaydeden Kalafat, şunları aktardı: “Tatillerde değil genelde de öğrenciler yeme-içme, ulaşım gibi konularda sıkıntı yaşıyor. Özellikle üniversite öğrencileri veya yatılı öğrenciler evlerine gitmek için bizlerden yol ücreti talebinde bulunuyor. Bu öğrenciler İzmir’de de geçici işlerde çalışarak eğitimlerini sürdürmeye çalışıyor.”

TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Yükselen fiyatlar karşısında farklı uygulamalara yönelen öğrencilerin, telefonlarına indirdikleri programlar aracılığıyla otostop yapıp uygun fiyata getirebilecekleri yol tarifelerine baktığını da söyleyen Kalafat, alternatif yol arayışlarının ise tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Başkan Kalafat, “Bilim üretmesi, akademik çalışmalar yapması, geleceğin teknolojilerine yön vermesini beklediğimiz öğrencileri ne yazık ki ucuz iş gücü olarak çok daha niteliksiz işlerde kullanıyoruz. Gidiş kadar dönüş yolu da onlar için sıkıntı… Ailesinin yanına gitmek için otobüs parası bile bulamayan, gitseler dahi bu kez okudukları şehir için bilet derdine düşen bu öğrencilerin, sinemaya, tiyatroya gitmesi veya dışarıda arkadaşlarıyla gönlünce eğlenmesi ise tamamen hayal… Kritik süreçten geçen bir Türkiye’de yaşıyoruz. Her yeni güne olumsuz bir haberle başlıyoruz. Ve bu çocuklarımızın farklı ulaşım arayışları onları kaybetmemize de neden olabilir. Güvenilir olmayan bir ortamdan dolayı feda edeceğimiz bir gencimiz dahi olmamalı” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.