TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhsin Yazıcıoğlu kimdir?

Muhsin Yazıcıoğlu kimdir? Muhsin Yazıcıoğlu ne zaman, neden öldü? İşte Muhsin Yazıcıoğlu’na dair bilinen her şey…

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2023 17:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Muhsin Yazıcıoğlu kimdir?

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu bu sene de ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türk siyaset tarihinin en bilinen isimlerinden biri olan Muhsin Yazıcıoğlu’nun hem siyasi hem de kişisel yaşantısı merak ediliyor. Peki Muhsin Yazıcıoğlu kimdir? Muhsin Yazıcıoğlu ne zaman, neden öldü? İşte Muhsin Yazıcıoğlu’na dair bilinen her şey…

Türk siyasetinin en çok bilinen isimlerinden biri olan Muhsin Yazıcıoğlu’nun kişisel hayatı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Ölüm yıl dönümünde anılan Muhsin Yazıcıoğlu’nun siyasi yaşamı ve kişisel hayatı merak konusu olurken, bilinen tüm detayları sizler için topladık.

Türk siyaset tarihinin unutulmaz isimlerinden olan Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatına ilişkin ayrıntılar haberimizde. Peki Muhsin Yazıcıoğlu kimdir? Muhsin Yazıcıoğlu neden öldü? İşte Muhsin Yazıcıoğlu’na dair bilinen her şey…

MUHSİN YAZICIOĞLU KİMDİR?
Muhsin Yazıcıoğlu, Halit ve Fidan Yazıcıoğlu çiftinin küçük oğludur. Muhsin Yazıcıoğlu ilkokul ve ortaokul öğrenimini Şarkışla’da tamamladı. Yükseköğretimini yapmak için ise Ankara’ya gitti. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde eğitim görmeye başladı. Bu sırada gelecekte eşi olacak Gülefer Hanım ile tanıştı.

Kısa süre içerisinde evlenen Muhsin Yazıcıoğlu, iki çocuk babasıydı. Muhsin Yazıcıoğlu 1968 yılında Şarkışla’da Genç Ülkücüler Hareketi’ne katılmaya karar verdi. Ankara’da eğitim gördüğü dönemde aynı zamanda Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde göreve başladı.

Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevlerini yerine getirdi. 1978 yılında faaliyete geçen Ülkücü Gençlik Derneği'nin ise kurucu Genel Başkanı olarak seçildi. Bu dönemde yaşanan Bahçelievler ve Kahramanmaraş katliamları nedeniyle suçlandı fakat serbest bırakıldı.

1980 sonrası yapılan yargılamalarda da beş yılı hücrede olmak üzere yedi buçuk yıl boyunca cezaevinde kaldı. Daha sonra suçsuz bulundu ve beraat etti.

1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi'nde Genel Başkan Müşaviri olarak yer aldı.  12 Eylül 1980'den sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası nedeniyle yargı süreci geçirdi. 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi'nde yattı. Bu süreçte “Üşüyorum” isimli şiiri yazdı.

SİVAS’TAN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
Cezaevinden çıktıktan sonra, cezaevindeki ülkücüler ve onların ailelerine yardım amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı başkanı oldu. Yazıcıoğlu, 1987'de Milliyetçi Çalışma Partisi'ne (MÇP) girdi ve Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı.

20 Ekim 1991 Milletvekili Genel Seçimlerinde, Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi'nin (IDP) oluşturduğu ittifak bünyesinde milletvekili adayı olan Muhsin Yazıcıoğlu, Sivas'tan milletvekili seçildi.

24 Aralık 1995 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yerini korudu.

28 Şubat 1996 yılında ANAP’taki görevlerini bırakarak istifa etti. BBP'ye dönüş yaptı. 8 Ekim 2000 tarihindeki 4., 20 Temmuz 2003 tarihli 5. ve 30 Nisan 2006 tarihli 6. Olağan ve 15 Nisan 2007 tarihli 2. Olağanüstü Büyük Kurultaylarda üst üste genel başkan seçildi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Sivas'tan bağımsız milletvekili olarak TBMM'ye girdi ve seçimlerden önce bıraktığı BBP Genel Başkanlığı görevine yeniden getirildi.

25 Mart 2009 tarihinde, Kahramanmaraş mitinginden Yozgat-Yerköy mitingine hareket etmek üzere içinde bulunduğu helikopter bilinmeyen bir sebepten dolayı düştü. Kazadan 48 saat sonra helikopterin enkazı ve Muhsin Yazıcıoğlu dâhil 6 kişinin cenazesi arama ekipleri içerisinden 17 gönüllü civar köylüsü tarafından Sisne ve Kızılöz Köyleri arasındaki Keş Dağı Kuru Dere Kanlıçukur mevkiinde bulundu. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki herkes kaza sonucunda hayatını kaybetti. İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.