TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milyonlarca kadın, aşırı yoksulluğun pençesinde

Yayınlanan yeni bir rapora göre 2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesini sağlamak için acil bir şekilde somut adımlar atılması gerekiyor

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 11:39
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Milyonlarca kadın, aşırı yoksulluğun pençesinde

‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında (SKA) İlerleme: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Durum Raporu’ yayınlandı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı tarafından 7 Eylül’de yayınlanan rapora göre, mevcut hızda ilerlediğimiz takdirde, 2030 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan 340 milyondan fazla kadın ve kız çocuğunun aşırı yoksulluk içinde yaşayacağı öngörülüyor.

YÜKSEK ORANDA YOKSULLUK VE ŞİDDET…

Rapor, liderlik pozisyonlardaki kadınların oranının ise değişmediğini gösteriyor: Parlamentolarda yüzde 26,7, yerel yönetimlerde yüzde 35,5, iş dünyasında üst düzey pozisyonlarda yüzde 28,2 oranında kadın bulunuyor. Bu yıl ilk kez, iklim değişikliğinin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkilerine de yer veren rapor, iklim krizinin 158 milyon kadın ve kız çocuğunu yoksulluğa itebileceğini tahmin ediyor. Yaşlılığa da değinen rapor, yaşlı kadınların yaşlı erkeklere göre daha yüksek oranda yoksulluk ve şiddete maruz bırakıldığını gösteriyor.

2030 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesini sağlamak için acil bir şekilde somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayan rapor, bunu başarmak için yıllık ek 360 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu da belirtiyor.

GELİRLERİNİ YENİDEN KAZANAMIYORLAR

Rapor’un sonuç bölümünde yazılanlar ise şu şekilde: “Pandemi kadınların hak ve fırsatlarını genişletmeye yönelik ilerlemeyi sınamış, hatta tersine çevirmiştir. Kadınlar kaybettikleri işlerini ve gelirlerini yeniden kazanamıyor, açlık artıyor ve okulların kapanması kız çocuklarının öğrenim kazanımlarını tehdit ediyor. Kadınların hükümete, araştırmalara ve kaynak yönetimine katılımı eşit olmaktan çok uzak. Göçmenler, engelliler ve çatışmadan etkilenenler dâhil savunmasız kadın grupları çoğunlukla geride bırakılıyor. Zengin ve yoksul ülkeler arasındaki farklılıklar hayat kurtaran Kovid-19 aşılarına ve tedavilerine eşit erişimi engelliyor ve daha yoksul ülkelerdeki kadınları orantısız bir riske atıyor. Ayrıca, ön saflardaki sağlık çalışanları dâhil kadınlar, Kovid-19’a müdahaledeki merkezi rollerine rağmen hak ettikleri liderlik pozisyonlarına sahip değil. Daha farklı ve iyiye doğru ilerleme, toplumsal cinsiyete duyarlı yasalar, politikalar ve bütçeleme de dâhil çeşitli yollardan kadınları ve kız çocuklarını müdahale ve toparlanmanın tüm yönlerinin merkezine yerleştirmeyi gerektirecektir.”

Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz:

https://www.unwomen.org/sites/default/files/2023-09/progress-on-the-sustainable-development-goals-the-gender-snapshot-2023-en.pdf

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Siyasette kadın kolları: Kaldırılmalı mı güçlendirilmeli mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.