TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lizbon’a gitmenin tam zamanı!

Yeni mevsim, yeni rota! Lizbon’a gitmeyi düşünenler, bu haberi okumadan yola çıkmasın. İşte Lizbon’a dair merak edilenler ve gezilecek yer önerileri…

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2023 12:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Lizbon’a gitmenin tam zamanı!

Yaz aylarının geride kalması ile birlikte gezi planlamaları yeni döneme uygun olarak güncellenmeye başladı. Sıcak havaların yurdu terk etmesine üzülenler ve gelecek olan serinliği dört gözle bekleyenler, taleplerini en fazla karşılayacak olan ülkeleri araştırmaya başladı. Ne çok soğuk ne de çok sıcak olan havası, doğal güzellikleri, eşsiz koyları ve daha birçok özelliği ile yeni gelen mevsimin favorisi olacak bir ülke, Lizbon! Lizbon’da neler yapılabileceğini birlikte inceleyelim.

loıjasmkcn

Lizbon hakkında genel bilgiler

Lizbon, Portekiz’in başkentidir. Lizbon’un başkent oluşu yeni değildir. Portekiz İmparatorluğu döneminde de başkentlik yaptı. Bu da 1260’dan bu yana şehrin bu statüde yer almasına neden oldu. Avrupa Kıtası’nda konumlanan şehir, son derece eski ve köklü bir tarihe sahiptir. Tıpkı İstanbul gibi Lizbon da 7 tane tepe üzerine kuruludur ve aynı zamanda bir liman kentidir.

Lizbon’a hangi mevsim gidilir?

Lizbon, yaz kış en fazla turist ağırlayan ülkeler arasında yer alır. Hava engeline takılmadan, yılın her dönemi ziyaret edilmeye müsait olan Lizbon’da kış ayları son derece ılık bir iklimde seyreder. Avrupa’da konumlanan Portekiz’in Başkenti olan Lizbon, en yoğun dönemini diğer pek çok ülkede olduğu gibi yaz aylarında yaşar. Ancak ılıman iklimin hakim olduğu kış aylarında da çok sayıda insan tatilini Lizbon’da geçirmek üzere planlar. Bu bölgeye gidecek kişilerin hava koşulları açısından en dikkat etmesi gereken şey, baharda yağacak yağmurlardır. Bu dönemlerde değişken bir hava durumuna sahip olan kentte, yağmurlukla dolaşmak faydalı olacaktır.

Lizbon’da gezilecek yerler

Köklü tarihi, lezzetli yemekleri, ılıman iklimi, göz alıcı yapıları, tertemiz suları derken Lizbon’a gitmek için pek çok sebebi tek solukta bulabiliriz. Lizbon’a gidip de görmeden dönülmemesi gereken, kentin en ünlü 10 yerini sizin için listeledik.

ruaaugusta_ilkses

10. Rua Augusta

Rua Augusta, Lizbon’un en popüler caddelerin biri. Her yıl binlerce turistin uğramadan geçmediği Rua Augusta, son derece merkezi bir lokasyonda konumlanıyor. Nehrin kenarında ve büyük meydanın hemen yanında bulunan bu caddede yürürken, adeta bir film sahnesinde hissediliyor. Rua Augusta yoğunluğu enerjisini en güzel şekilde yansıtırken, dikkatleri tek bir noktada tutmayı zorlaştırıyor. Bunun en temel sebebi caddede yer alan cezbedici yapılar, moazik kaldırımlar, açık hava kafeleri, sokak gösterisi yapan sanatçıları ve pek çok ünlü markanın yer aldığı mağazaları ile misafirlerine adeta şölen havası yaşatmayı başarıyor.

maat_ilkses

9. MAAT (Museum of Art, Architecture and Technology)

Lizbon’a ve hatta Portekiz’e dair kültür, sanat, mimari ve teknoloji açısından olan eserlerin son derece çarpıcı bir şekilde sergilendiği MAAT, ülkenin ruhunun yansıtıldığı önemli alanlardan biri. Burada 6 sergi bulunuyor. Sanat, mimari ve teknoloji alanlarına dair pek çok içerik sunuluyor. Ek olarak ulusal ve uluslararası çapta pek çok organizasyon da gerçekleştiriliyor. Sadece içerisinde sergilenenler haricinde, dış dizaynı ile de ön plana çıkan MAAT, dünya üzerinde yer alan en iyi tasarımlardan biri sahip bir müze olma özelliği de gösteriyor.

ajudasarayi_ilkses

8. Ajuda Sarayı (Palacio Nacional da Ajuda)

Lizbon’a gelen tüm turistlerin listelerinde mutlaka yer alan yapılardan biri de Ajuda Sarayı. 19. yüzyılda Portekiz Fransız orduları tarafından işgal edildi. O dönem yapı aşamasında olan Ajuda Sarayı tamamlanamadı ve bu şekilde günümüze kadar geldi. Neoklasik tarzda tasarlanan ve mimari açıdan son derece dikkat çeken bu yapı, içerisinde yer alan eşyalar ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

belemkulesi_ilkses

7.Belem Kulesi

Belem Bölgesi’nde konumlanan Belem Kulesi, 16. yüzyılda inşa edildi. Dönemin ünlü kaşifi Vasco de Gama adına yaptırılan bu görkemli yapı, savunma amacı güdülerek tasarlandı. Gotik tarzda olan ve mimari açıdan Orta Çağ Avrupa’sını yansıtan Belem Kulesi’nin iç kısmında dikkat çeken birçok figür be heykeller yer alıyor. Belem Kulesi, merkeze olan yakınlığı ve tarihi değeri ile Lizbon’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak kendini gösteriyor.

jeronimosmanastiri_ilkses

6. Jeronimos Manastırı

Portekiz’e ait Manuelin süslemelerinin kendini gösterdiği Jeronimos Manastırı, Lizbon’un en popüler turistik alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Geç Gotik dönem ve Rönesans zamanının ihtişamını yansıtan bu yapının, sadece mimarisi bile turistik açıdan değer kazanmasını sağlıyor. 1907’den beri Ulusal Anıt statüsünde bulunan manastırın yapımına 16. yüzyılda başlanmış, ancak tamamlanması için 100 sene geçmesi gerekmişti. Avrupa Kıtası için olduğu kadar tüm dünya açısından da önemli bir yere sahip olan Jeronimos Manastırı, 1983 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başardı.

santajustaasansörü_ilkses

5. Santa Justa Asansörü

Lizbon’un en popüler alanlarından biri de yapımı sırasında Eiffel Kulesi’nden ilham alınan Santa Justa Asansörü’dür. Neogotik tarzda dizayn edilen mimari yapısı ile dikkatleri üzerine çeken asansör, 45 metre yüksekliğe sahip. Yokuşlarıyla ünlü olan Lizbon’da, Baixa semtinden Bairro Alto’ya geçmek için sıklıkla Santa Justa Asansörü tercih ediliyor. Ek olarak sahip olduğu yükseklik sayesinde, ziyaretçilerine eşsiz bir manzarayı izleme imkanı veriyor.

ticaretmeydani_ilkses

4. Ticaret Meydanı (Praça do Comercio)

Ticaret Meydanı, 1755 yılında yaşanan büyük depremden önce büyük bir saraya ev sahipliği yapıyordu. Bu durum Ticaret Meydanı’nın Saray Meydanı olarak da bilinmesine neden olan en temel sebeptir. Tagus Nehri yakınında konumlanan bu meydanın etrafını, renkli tarihi binalar çevreliyor. Fotoğraf çekmek için birebir olan Ticaret Maydanı, yılın her dönemi pek çok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

lizbonkatedrali_ilkses

3. Lizbon Katedrali

Lizbon Katedrali’nin yapımı 12. yüzyıla uzanıyor. Bu tarihten önce ise cami olarak inşa edildiği görülüyor. Yapıldığı dönemden bu yana pek çok kere depreme maruz kalmış olan Lizbon Katedrali, bu nedenle birçok kere restore edildi. Bu nedenle yapıyı, orijinal olarak tanımlamak mümkün olmuyor. Katedrale ilk bakışta iki yanında bulunan saat kuleleri dikkat çekiyor.

pedroıvmeydani_ilkses

2. Pedro IV (Rossio) Meydanı (Praça Dom Pedro IV)

Lizbon’un özellikle siyasi tarihi açısından son derece önemli bir noktada konumlanan Pedro IV Meydanı, kentte bulunan ana meydanlardan biri. Orta Çağ’dan bugüne Lizbon’da yer alan meydan, her yıl pek çok kutlamaya ev sahipliği yapıyor. Boğa güreşleri, mitingler ve çeşitli gösterilerin düzenlendiği Pedro IV Meydanı ismini ise Portekiz Kralı I. Pedro’dan alıyor.

bairroalto_ilkses

1.Bairro Alto

İstanbul’un Asmalı Mescit havası taşıyan Bairro Alto, Lizbon’un önde gelen eğlence merkezlerinden biri. Özellikle gece hayatı ile ün yapmış olan bölgeye turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.