TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karadeniz’in meşhur yöresel yemekleri

Adı başka tadı başka lezzetlerin diyarı Karadeniz’in yöresel yemekleri, deneyen herkesi derinden etkilemeyi başarıyor. İşte tadına doyulmaz Karadeniz’in meşhur yöresel yemekleri…

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2023 01:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Karadeniz’in meşhur yöresel yemekleri

Adını duyar duymaz akıllara Karadeniz’i getiren yemekler hem bölge halkı hem de bu eşsiz tatları deneyimleyen pek çok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Gerek görüntüsü gerek de lezzetiyle gönüllerde taht kuran binlerce yıllık Karadeniz mutfağının yöresel yemeklerini birlikte inceleyelim.

Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetleri

Tatlısından tuzlusuna sofraları şenlendiren Karadeniz’in tadına doyulmaz mutfağının namını duymayan yoktur. Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetleri söz konusu olduğunda akan suları durduracak yemekleri, sizin için listeledik.

muhlama_ilkses

Muhlama

Karadeniz kahvaltısı denildiğinde ilk akla gelen lezzet olan muhlama, lezzetinin yanı sıra uzayan peyniri ile görsel bir şölene de imza atıyor. Tüm Karadeniz’de yaygın olarak tüketilen muhlama, özellikle Doğu Karadeniz ile özdeşleşmiş durumda. Esasen kolot isimli bir peynir ile yapılan bu efsane öğün, farklı peynirler ile de yapılabiliyor. İçerisinde mısır unu ve bol miktarda tereyağı bulunan muhlamanın kokusu da en az tadı kadar güzel.

hamsilipilav_ilkses

Hamsili pilav

Diğer tüm balıkların balık, hamsinin ise hamsi olarak anıldığı Karadeniz’de en meşhur yöresel yemeklerden biri hamsili pilav olarak kendini gösterir. İç kısımda pilavın yer aldığı ve üstü tek tek hamsilerle kapılarak hazırlanan bu tarif, ilk başta kulağa tuhaf gelse de tadına bakınca ne kadar muhteşem bir birleşim olduğu anlaşılıyor.

karalahanasarmasi_ilkses

Karalahana sarması

Hem günlük hayatta hem de özel zamanlarda servis edilen karalahana sarması, etli yapılan bir yemek çeşididir. İçerisinde pirinç, soğan, kuşbaşı et ve baharatlar yer alır. Karalahana sarması ince sarılmaz. Boyu büyük ve geniştir. Bu nedenle birkaç tane yenildiğinde doyulma ihtimali oldukça yüksektir.

lazboregi_ilkses

Laz böreği

Şerbetli tatlı sevmeyenlerin bile tadını çok sevdiği Laz böreği, börek katları arasında muhallebi eklenerek hazırlanır. İçerisinde yer alan muhallebi sayesinde ağır bir tatlı olmayan Karadeniz’in bu yöresel lezzeti, bölgedeki pek çok restoranda yer alır.

Mısır ekmeği

Rize, Trabzon ve Gümüşhane çevresinde sıklıkla yapılan ve severek tüketilen mısır ekmeği hem görüntüsü hem tadı hem de kokusuyla pek çok insanın favori ekmeği olmayı başarıyor. Mısırın ve mısır ununun Karadeniz kültüründeki yeri, mısır ekmeğine yönelik talebin de yüksek olmasına sebep oluyor.

Siron

Yapısı itibari ile pek çok kişinin mantıya benzettiği sironda yufkalar et suyu ile ıslatılarak fırınlanır ve ardından da üzerine yoğurt ve kıyma eklenerek servis edilir. Çıtır yufkanın bu yöntemle yumuşaması ve ağızda dağılır hale gelmesiyle son derece lezzetli bir yöresel yemek olan siron, Karadeniz mutfağında sıklıkla tüketilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.