TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yayınevi Ödülü Günışığı Kitaplığı’na

1995 yılından bu yana Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri gerçekleşti. Törende ‘Yayınevi Ödülü’ Günışığı Kitaplığı’na layık görüldü

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2023 10:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yayınevi Ödülü  Günışığı Kitaplığı’na

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 1995’ten beri her yıl ‘Bu yıl son olsun’ diyerek verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’nin töreni gerçekleşti. Törende ‘Yayınevi Ödülü’ Günışığı Kitaplığı’na, ‘Yazar Ödülü’ de PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası’na gitti. Kitabevi Emek Ödülü’ne ise Malatya Fidan Kitabevi layık görüldü. Törene çok sayıda yazar ve gazeteci katıldı.

Törenin açılış konuşmasını Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı ve Uluslararası Yayıncılar Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk yaptı. Kocatürk konuşmasında başta okuma kültürü olmak üzere düşünme, okuma ve yazma özgürlüğünün hayatın temeline yerleşmesi gerektiğini dile getirdi.

SANSÜRLE SÜREKLİ MÜCADELE

Yayıncılığın her yıl katlanarak artan sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Kocatürk, “Kitap dünyamız, gittikçe artan ve bu yıl artık sektörümüzde olumsuz sonuçlarını çok somut biçimde gördüğümüz ağır ekonomik koşulların yanı sıra, okumayı ve yazmayı son derece zorlaştıran; düşünmeye, söz söylemeye, üretime engel olan sansürle ve kaçınılmaz olarak büyüyen ve hatta artık içselleşmeye başlayan oto sansürle sürekli olarak mücadele ediyor” dedi.

YASAKLAR YALNIZCA YAYINCILIKTA DEĞİL…

Türkiye’deki yasaklarla beraber iktidarı eleştiren Kocatürk, 2022’den örnekler verdi: “Bu rapor döneminde özellikle öne çıkan bir başka konu ise, sansürün ve yasakların yalnızca yayıncılıkta değil, tüm kültür sanat alanlarında büyük ölçüde artmış olması oldu. Engellenen konserler, film gösterimleri, tiyatrolar; kıyafetleri nedeniyle ‘uygun bulunmayan’ kadın şarkıcılar, çevrimiçi şarkı listelerine verilen isimler nedeniyle açılan soruşturmalar... Tüm bunlar, ifade özgürlüğünün yaşamsal alanların pek çoğunda giderek daha fazla kısıtlanmakta olduğunu gösterdi.”

Kocatürk son olarak, “Herkesin kanaat ve ifade özgürlüğüne hakkı vardır; bu hak, müdahale olmaksızın kanaat taşıma ve herhangi bir yoldan ve ülke sınırlarını gözetmeksizin bilgi ve fikirlere ulaşmaya çalışma, onları edinme ve yayma serbestliğini de kapsar” sözleriyle de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 19. maddesini hatırlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.