TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler? İşte Paleografyanın önemi!

Tarihin tüm ayrıntıları ile daha net ve anlaşılır bir şekilde araştırılması için çeşitli bilimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle tarihi en iyi şekilde öğrenebilmek için tarihteki ilk yazıtların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bize bu konuda paleografya bilim dalı yardım etmektedir. Peki Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler, neden önemlidir?

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 02:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler? İşte Paleografyanın önemi!

Paleografya günümüzde oldukça önemli bir bilim dalıdır. Buna göre tarihin ilk dönemlerinde ortaya çıkan yazıtlar paleografya bilimi tarafından incelenmektedir. Paleografya tarih boyunca bulunan yazıları ve alfabeleri çözer, inceler ve derler.

 Merak edenler için ‘’Paleografya nedir? Paleografya bilimi neyi inceler, neden önemlidir?’’  Sorularını cevapladık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

PALEOGRAFYA NEDİR?

Paleografya, eski yazı anlamına gelir. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin kullandıkları birbirinden farklı alfabeler vardır ve bu alfabeler ile yazılar paleografya bilimi tarafından incelenir. Bu alfabelerin incelenmesi ise detaylı bir şekilde yapıldığında uygarlıklar hakkında da daha net bilgilere ulaşılır. Bunun yanı sıra paleografya bilimi yazıya dökülen tarihi olayların da tüm ayrıntıları ile aydınlatılmasında yardımcıdır.

PALEOGRAFYA BİLİMİ NEYİ İNCELER?

Tarihe geçmiş önemli olayların gerçekliği paleografya tarafından netliğe ulaşır. Paleografya, eski yazıları, alfabeleri inceleyerek her geçen gün geçmişimiz ve tarihimiz hakkında bir bilinmeyeni gün yüzüne çıkarmaktadır. Kısaca Paleografya bilimi tarihteki toplumların kullandıkları yazıları inceler. Mısır tarihinin araştırmasında hiyeroglif, Mezopotamya tarihinin araştırmasında çivi yazısı bilmek gerekir. Orta Asya Türk tarihi araştırmaları için Orhun ve Uygur yazılarını okumak gerekir. Bunun için Çin yazısını bilmek gerekir. Pek çok uygarlığın yazılarını okumada Paleografya bilimine ihtiyaç duyulur.

PALEOGRAFYANIN ÖNEMİ NEDİR?

Paleografya, tarihimizi ve farklı uygarlıkların tarihlerini öğrenmek için o dili konuşmak, yazılanları anlayabilmek önemlidir. Tam da bu esnada yardımımıza paleografya koşmaktadır ve eski yazıların çözülmesi ve geçmişteki topluluklar hakkında çeşitli kanıya varılmasına yardımcı olmaktadır.

Geçmiş yıllardan beri kullanılan alfabe ve yazıları anlayabilmek için paleografya biliminden destek alınır. Özellikle pek çok alfabenin de birden fazla kullanımları bulunur. Bu nedenle oldukça zor bir alandır. Bu bilim sayesinde geçmiş yıllarda yaşayan insanların yaşantıları, savaşları, antlaşmaları ve pek çok olay aydınlatılmıştır.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Müzekart başvurusu nasıl yapılır? Müzekart ücretsiz mi oldu?

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.