TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Keşke tüm anıları sadece kadınlar yazsaydı”

Yazar Toktamış ile Ulugana’nın kaleme aldığı kitap, Cumhuriyet'in yeni Türkiye'sinin ve Türkiye Kürtlerinin ayrıntılı bir resmini çiziyor

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2023 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Keşke tüm anıları sadece kadınlar yazsaydı”

RABİA AYKUT

Yazar Kumru Toktamış ve Sedat Ulugana’nın kaleme aldığı ‘Ağrı İsyanı'nda İstanbullu Bir Kadın - Yaşar Hanım'ın Anıları’ kitabı, raflarda yerini aldı. 
Türk Tarihçi ve Sosyolog Prof. Dr. Taner Akçam, Dipnot etiketiyle yayınlanan kitaba dair şu ifadeleri kullandı: “Elinizdeki kitap, Cumhuriyet dönemi Kürt tarihinin çok önemli bir kesitine doğrudan tanıklık etmiş olan Yaşar Hanım'ın anılarını ilk kez gün ışığına çıkarıyor. Ağrı İsyanı'nda Kürt direnişçilerin komutanı olan Hoybun Cemiyetinin liderlerinden İhsan Nuri Paşa ile evliliğinden sonra, Kürtlerin modern Türkiye'nin kuruluş sürecindeki serencamına şahit olan Yaşar Hanım, anlattıklarıyla Cumhuriyet'in yeni Türkiye'sinin ve Türkiye Kürtlerinin ayrıntılı bir resmini çiziyor.”

BİR SOLUKTA OKUDUM

“Yaşar Hanım'ın anılarını bir solukta okudum” diyen Akçam, şu sözlere de yer verdi: “Erkek milletinin, 'erkeklik saplantıları', 'ideolojik körlükleri' ve 'endişe kabızlıkları' nedeniyle kıvranıp yazamadıklarına inat, Yaşar Hanım'ın anılarının her satırından 'hakikat' ve 'insan' fışkırır. Yaşar Hanım Hatıratında, sıradan, duru ve tertemiz bir anlatımla bize dönemin olaylarını ve insanlarını tanıtır. Ve belki de en önemlisi, tüm olaylar girdabı içinde, onun İhsan Nuri'ye olan aşkının derinliğini öğrenir, hayran kalırız. Elinizdeki kitap bir 'aşk hikayesi' değil; ama siyaset dahil hiçbir şeyin 'aşksız' olamayacağının en önemli göstergesi... Siyasi boyutuyla da Ağrı İsyanı'nı anlamak istiyorsanız, Yaşar Hanım'ı okuyun derim. Çünkü orada tüm çıplaklıkları ile insanlar var. Keşke tüm anıları sadece kadınlar yazsaydı...” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.