TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın tanrıçalardan Anadolu uygarlıklarına…

Araştırmacı-Yazar Abdülkadir Hazman, yeni kitabı ‘Güneşin Kızları Uruk’tan Smyrna’da kadının tarihsel sürecine yer veriyor

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2023 12:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadın tanrıçalardan Anadolu uygarlıklarına…

ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN

Araştırmacı – Yazar Abdülkadir Hazman, Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk oldu. Yeni çıkan kitabı, ‘Güneşin Kızları Uruk’tan Smyrna’yı tanıtan Hazman, kadının tarihsel sürecine yer verdi. Özellikle Karataş bölgesinde tarihi mekanlara dair araştırmalar yapan, sorunlar karşısında mücadeleler veren Hazman, kent ve kadın ilişkisini de anlattı. 



İzmir’in Batı Yakası-Değirmendağı, Karataş, Karantina kitaplarına da imza atan Hazman’ın yeni kitabı 4 yıllık bir emeğin sonucu… Papirüs Yayınları tarafından yayınlanan kitap; kadın tanrıçalara, Sümerlerde, Akdeniz uygarlıklarında, Yunan uygarlıklarında, Roma, Orta Asya, Bizans ve Anadolu uygarlıklarında kadınların yaşamına dikkat çekiyor.  



KİTABIN ÇIKIŞ NOKTASI 
Çağımızın en büyük ozanlarından biri olan Neşet Ertaş’ı ölmeden önce hastanede ziyaret ettiğini belirten Hazman, kitabın çıkış noktasından bahsetti. Hazman, şunlara yer verdi: “Ziyaretten bir süre sonra bir etkinlikte rahmetli Şadan Gökovalı ile bir araya geldim. Şadan hoca ile sohbetimizde; Neşet Ertaş’ın sözünün beni çok etkilediğini söyledim. Şadan hoca da bana ‘Kadınları yazsana’ dedi; tamam ama nerden başlayacağıma bir türlü karar veremiyorum deyince, o da bana ‘Ana Tanrıçadan başla’ deyince kitabın yazma serüveni de böylece başlamış oldu. Son yıllarda kadın cinayetlerinin artması, kadınların fuhuşa sürüklenmesi ve her geçen gün kadınların kötü muamelelere maruz kalması bu kitabı yazmaya iten en önemli sebepti diyebiliriz. Çünkü anam benim için değerliydi, bacım benim için değerliydi, eşim benim için değerliydi, kızım benim için değerliydi. Bu insanların erkekler tarafından horlanması, küçük görülmesi beni çocukluğumdan beri etkiliyordu zaten. Ben günümüz kadınlarına şu mesajı vermek istedim. Geçmişinizi bilemeseniz geleceğinizi inşa edemezsiniz.”


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.