TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlk Türk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli kimdir? Selma Rıza Feraceli ne zaman öldü?

Her dönemde, kadınlar hayatın farklı alanlarında verdikleri mücadelelerle güçlerini kanıtlamışlardır. Selma Rıza Feraceli, kendi mücadelesi ve tüm kadınlar için yaptıklarıyla bu güçlü kadın örneklerinden biridir. Peki, İlk Türk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2024 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 11:59
Kaynak: HABER MERKEZİ
İlk Türk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli kimdir? Selma Rıza Feraceli ne zaman öldü?

Cumhuriyet tarihinde, birçok değerli kadın ilkleri başarmıştır. İlklere imza atan ve gelecek nesillere ilham kaynağı olan bu kadınlardan biride ilk Türk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli’dir. Peki, Selma Rıza Ferace kimdir?

SELMA RIZA FERACELİ KİMDİR?

5 Şubat 1872 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Selma Rıza'nın babası Ali Rıza Bey, Şura-yı Devlet ve Meclis-i Âyan üyelerindendi; annesi ise Avusturyalı Macar asıllı asil bir ailenin İslamiyet’e geçmiş kızı Nâile Hanım’dı. Ailesinin yedinci çocuğu olarak büyüyen Selma, evde özel dersler alarak iyi derecede Fransızca öğrendi ve eğitiminde ağabeyi Ahmed Rıza'nın etkisi altında oldu.

Selma Rıza Feraceli

Ahmed Rıza'nın Paris'e gitmesi üzerine ailesinden gizlice kaçarak Paris'e giden Selma Rıza, Sorbonne Üniversitesi'nde eğitim aldı ve on yıl boyunca Paris'te yaşadı. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Paris şubesine üye olan Selma Rıza, cemiyetin tek kadın üyesi olarak önemli bir rol üstlendi. Ağabeyinin çıkardığı Meşveret Gazetesi'nde ve Şuray-ı Ümmet Gazetesi'nde çalışarak ilk Türk kadın gazetecisi unvanını elde etti.

1897'de yazdığı "Uhuvvet" adlı romanını yayımlamayan Selma Rıza, 1899'dan itibaren "sosyal açıdan kadın" konularına ilgi gösterdi ve bu alanda uzmanlaştı. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanının ardından İstanbul'a dönen Selma Rıza, gazetecilik yapmamış ancak sosyal hayatta etkili rol oynamıştır. Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nde genel sekreterlik gibi önemli görevlerde bulundu.

1910-1912 yılları arasında yazdığı ancak yayımlamadığı iki romanı bulunan Selma Rıza, Hanımlara Mahsus Gazete ve Kadınlar Dünyası gibi yayın organlarında yazılar kaleme aldı. İstanbul'da Müslüman Osmanlı kadınları için okullar açılması için mücadele etti ve ağabeyinin öncülüğünde Adile Sultan Sarayı'nın Kandilli'de Türkiye'nin ilk yatılı kız lisesi olarak açılmasına katkı sağladı.

SELMA RIZA FERACELİ NE ZAMAN ÖLDÜ?

İlk Türk kadın gazeteci Selma Rıza Feraceli, 1931 yılında vefat etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.