TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin ilk kadın rallicisi: Samiye Cahid Morkaya kimdir?

Samiye Cahid Morkaya, Türkiye'nin ilk kadın yarışçısı olarak tanınıyor. 1922 yılında direksiyon başına geçerek, ilk ehliyetli kadın şoför unvanını elde eden Samiye Cahid Morkaya’nın kim olduğu ve elde ettiği başarıları oldukça merak ediliyor. Peki, Samiye Cahid Morkaya kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 11:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Türkiye'nin ilk kadın rallicisi: Samiye Cahid Morkaya kimdir?

Samiye Cahid Morkaya, Cumhuriyet tarihimizin övündüğü başarılı kadınlardan biri. Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı olarak adını duyuran Morkaya, kazandığı başarılarıyla kadınlara ilham vermeye devam ediyor. Günümüzde hala örnek alınan biri olan Samiye Cahid Morkaya kimdir? İşte detaylar…

SAMİYE CAHİD MORKAYA KİMDİR?

Samiye Cahid Morkaya, Türkiye'nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu olarak tarihe geçmiştir. İstanbul'un Silivrikapı bölgesinde 1897 yılında dünyaya gelen Morkaya, Emirler Dergâhı'nın son şeyhi İbrahim Şuaddedin Efendi'nin en küçük kızıdır. İlköğrenimini Yedikule Alman Mektebi'nde tamamlayan Morkaya, müzikle tanışarak Tamburi Cemil Bey'den sekiz yıl boyunca kemençe dersleri almıştır. 1922 yılında Darülelhan'daki sınavı kazanarak kemençe öğretmeni olmuştur. Aynı dönemde ehliyet alarak Türkiye'nin ilk ehliyetli kadın sürücüsü unvanını elde etmiştir. Otomobil tutkusu, dönemin ünlü romancısı Burhan Cahit Morkaya ile evliliğiyle daha da güçlenmiştir.

Sâmiye Morkaya, o yıllarda Turing Kulüp tarafından düzenlenen farklı formatlardaki yarışlara katılarak arabaların dayanıklılığını ölçen yarışlarda öne çıkan tek kadın sürücü olmuştur. 1930 ve 1931 yıllarındaki yarışlarda başarı elde eden Morkaya, 1932'de İstinye-Zincirlikuyu parkurunda düzenlenen ralliyi kazanarak Türkiye'nin ilk kadın şampiyon otomobil yarışçısı olmuştur. Ancak bu zaferi, itirazlara neden olmuş ve erkek sürücüler tarafından "kadınların yarışa katılmasını öngören bir madde olmadığı" gerekçesiyle mahkemeye taşınmıştır. Sultanahmet Sulh Mahkemesi, Morkaya'nın şampiyon olduğunu belirterek itirazları reddetmiştir. 1933 ve 1934 yıllarında da başarılar elde etse de, 1934 rallisinde Ford marka otomobiliyle bir kaza geçirerek yaralanmıştır.

SAMİYE CAHİD MORKAYA ÖLDÜ MÜ?

Türkiye'nin ilk kadın rallicisi Samiye Morkaya, 2 Haziran 1972 tarihinde 75 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.