TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir mahalle, istasyonunu savunuyor!

Yeni kitabıyla okuru, Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında bir mahalleye davet eden yazar Açık, bir vagon penceresinden farklı yaşam karelerini gösteriyor

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 12:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bir mahalle, istasyonunu savunuyor!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Genç yazar Ömer Açık, zengin dil kullanımıyla okumayı keyfe dönüştürmeyi başardığı ilk çocuk romanı olan ‘Menekşe İstasyonu’nda okuru, Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında bir mahalleye davet ediyor. Hayatlarının merkezindeki tren istasyonuyla ilgili kötü bir haber alan mahallelinin çabasını ve umut öyküsünü anlatıyor. Öğretmenlik görevini sürdüren yazar, çocukların heyecanını ve yaşamı biçimlendirme gücünü, kendi deneyimlerinden süzerek hissettirmeyi başarıyor. Kitap, kentsel dönüşümün sonuçları ve etkileri üzerine düşündürüyor ve dayanışmayı yüceltiyor. Bir yandan da, yok olmaya yüz tutan meslekleri hatırlatıyor. Gün geçtikçe hızlanan ve sorumsuzca şekillendirilen bir dünyada, tren istasyonunda kitap okumak ve vagon penceresinden farklı yaşam kareleri görmek isteyen küçükler ve büyükler için umut sözcükleriyle yazılmış bir roman.

menekşe istasyonu_ilkses

GELECEKLERİNİ NASIL KURTARACAKLAR?

Menekşe renginde, buz gibi suları olan Küçükçekmece Gölü’nün kenarında kendilerine bir yaşam kurmayı başaran Menekşeliler… Kuşaktan kuşağa evlerini, yollarını, okullarını ve hatta onları işlerine, okullarına ve gezmeye götüren istasyonlarını emek emek kuran Menekşeliler, günün birinde istasyonun geleceğiyle ilgili bir haber alırlar. Büfecisinden dişçisine, muhtarından mahallenin afacan çocuklarına kadar tüm mahalle toplanır. Geçmişlerini ve geleceklerini nasıl kurtaracaklardır?

ÖMER AÇIK KİMDİR?

1980 yılında Adana’da doğan yazar Açık, Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Eğitiminin ardından, önce Adana’nın bir köyünde, sonra da Mardin’de ve İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Çocuklarla çocuk olmayı, çarşı pazar dolaşmayı ve yolculuklara çıkmayı seviyor. Çocuklar için yazdığı ilk romanı Menekşe İstasyonu ’nda (2015) bir mahalleyi ve dayanışmanın öyküsünü aktaran Açık, Benim Babam Ömür Adam’da (2015) rüzgârlarla dolaşmak isteyen, hayal gücü sınırsız bir çocuğun öyküsünü anlattı. 2017’de yayımlanan Montsuzlar’da alfabetik sıra kabulünü adalet kavramı çerçevesinde sorgulayan yazar, 2018’de okurla buluşan Taşkafa’da da bir aile sırrının çevresinde, sınırları aşmaya meraklı üç yakın arkadaşı konu aldı. Bir çocuğun gezgin ve yazar teyzesiyle geçirdiği ilginç yaz tatilini ele alan Yaz Gezgini ile Hapşu Teyze (2020) Açık’ın son romanı. Yazar, eşi ve kızıyla birlikte İzmir’de yaşıyor.

ömer açık yazar_ilkses

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.