TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Binlerce yıllık bir tarihe sahip bakir sanat: Mozaik

İzmirli Mozaik Sanatçısı Gülistan Genç, 3 defa art arda Musiwa Çağdaş Sanatlar Organizasyonuna katılan tek Türk Mozaik Sanatçısı oldu. Genç, bu başarı öyküsünü ve mozaiği gazetemize anlattı

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2020 07:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Binlerce yıllık bir tarihe sahip bakir sanat: Mozaik

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

İzmirli Mozaik Sanatçısı Gülistan Genç, Mozaiği anlattı. Binlerce yıllık bir tarihi olan bu bakir Sanatın Türkiye’deki geçmişi ise tam 10 bin yıl. Mozaiğin Türkiye’deki temsilcilerinden Gülistan Genç 3 defa Musiwa gibi büyük bir organizasyona katılmak gibi büyük bir başarı gösterdi. İlk kez 2016’da bu organizasyona katılan Genç, Mozaiğe karşı ilgisinin İlk kez katıldığı Arkeolojik kazılarla birlikte başladığını söyledi. Genç, “Bayraklı Kazı evine gidiyordum. Ordinaryus Profesör Ekrem Akurgal ve Meral Akurgal orada kazı çalışmalarını yürütüyordu. Oraya gidip gelirken Antik Mozaiğe karşı ilgim başladı. Merak ve restorasyon başladığı zaman multidisipliner bir anlayış ortaya çıkıyor. Mozaik bana bu alanda ciddi bir fırsat verdi” diye konuştu.

gulistan-genc-mozaik-ilkses-4

TÜRKİYE’DE 10 BİN YILLIK TARİHİ VAR

Mozaiğin tarihi hakkında bilgilendirmede bulunan Genç, “9000 yıldır Mozaik yapıla gelmekte. Gordion da başlıyor. Sümerler, Uruk uygarlıklarında görüyoruz. 12 bin yıl önce yine aynı şekilde Göbeklitepe’de görüyoruz. Urfa’da ortaya çıkıyor. Türkiye’de 10 bin yıl geçmişi var” dedi. Üç kez art arda Musiwa gibi büyük bir organizasyona katılan Genç deneyimlerini ve gördüklerini şu şekilde anlattı: “Aphrodisias Sanat Merkezi’nde kursiyerler ile çalışırken arada özel yaptığım işleri paylaşıyordum. Bizi izliyorlar. Bir gün bana Musiwa’dan davet geldi. Çalışmalarımla orada yer almam istendi. Davet üzerine 3 çalışma gönderdim. Sanatçılar ile tanışmak ve orada çalışmalarını sergilemek için büyük bir fırsat. Sizi güçlü kılıyor.” Mozaiğin antik dönemden beri yapıla geldiğini söyleyen Genç, “Tapınaklarda görüyoruz. Orta Çağda Bizans’ta yapılarda karşımıza çıkıyor. Duvarlara yapışık olan bu sanat, binanın yıkılması ile sadece ortadan kalkıyor. Bu ne demek? İlelebet olarak sanatın devam etmesi demek. Türkiye’de Zeugma gibi bir müze açıldı. Dünya’nın bir anda gündemine oturdu. Mozaiğe karşı dünyada bir ilgi var. Çağdaş mozaik yapıyorlar. Güncel sanatın içerisine sanatın bir formu olarak girmiş. Bizde ise çini, seramik gibi alanlar var ama mozaik henüz yok” dedi.

ULUSLARASI ORGANİZASYONLARA DAVET EDİLİYOR

Günümüzde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Genç, “Son dönemde ilk hedefim Uluslararası Arena’da yer almaktı. Bunu başardım bir şekilde. Hala davetler geliyor. Geçen yıl Kyoto’dan davet geldi. Bizde sanatçı desteklenmiyor. Sponsor bulamıyoruz. Her şeyi kendimiz finanse ediyoruz. Belediyelere projeler yaptım. Otistik çocuklar ile çalıştım. Farklı sanatsal projelerin içerisinde zaman zaman yer alıyorum. Özel öğrenciler yetiştiriyorum. Ancak son dönemde kendi tasarımlarıma ağırlık vermeye başladım. Bununla birlikte sergilerde yer aldım” dedi.

gulistan-genc-mozaik-ilkses-2

FUARIN GİRİŞİNE DEV ESER

İzmir Fuarının girişinde yer alan ‘Andromeda’ adlı eserinin hikayesini anlatan Genç, “Mermer fuarı İzmir için oldukça önemli. İtalya’da ki Verona Fuarı’ndan sonra dünyadaki en önemli fuarlar alanlarından biri. Bir gün gelen telefonla birlikte Jeoloji Mühendisleri Odası ile birlikte Mimar Odası eş başkanlığında bir taş kongresi düzenlenecekti. Beni de yürütme kuruluna aldılar. 25’inci yıl anısına bir şey yapmak istediler. Yapılan iş Jeoloji Mühendisleri Odası adına fuara hediye edilecekti. Bu eseri ben yapacaktım. Hemen tasarım çalışmalarına başladım. Sponsor bulundu. Oraya anıtsal bir abideyi bırakmış olduk. 2 metre boyutunda bir eser oldu” dedi.

gulistan-genc-mozaik-ilkses-3

GÜLİSTAN GENÇ KİMDİR?

1960 Denizli doğumludur. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Seramik-Cam ana dalı mezunudur. Emsan firmasında Ar-ge departmanında designer olarak 5 yıl çalışmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Yüksek Bölümünü tamamlamıştır. Ordinaryus Profesör Ekrem Akurgal ve Profesör Meral Akurgal tarafından seramikte restorasyon dersi almıştır. Batı Anadolu’da Seramik Merkezleri ve Günümüzdeki Seramik Merkezleri konulu yüksek lisans tezini yazmıştır. Yüksek lisans mezunudur. Kendi atölyesinde fotoğraf stüdyoları için tasarımlar yapmıştır. 15 yıl süreyle Air Brush Artist olarak çalışmıştır. Emeklidir. Emeklilik süreci ile birlikte Mozaik sanatına ilgi duymaya başlamış ve bu alanda çalışmalar yapmıştır. Uluslararası Sergilere katılmıştır. Üç defa Musiwa Organizasyonuna katılmış tek Türk Mozaik Sanatçısıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.