TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 dakika ayakta alkışlattı: ‘Kuru Otlar Üstüne’

Nuri Bilge Ceylan, memleketinin bereketli ikiliklerini keşfetmeye devam ediyor: ‘Kuru Otlar Üstüne’

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
10 dakika ayakta alkışlattı: ‘Kuru Otlar Üstüne’

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi ‘Kuru Otlar Üstüne’, 16-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen 76'ncı Cannes Film Festivali'nin Ana Yarışma'sında yarışıyor. Dünya prömiyerini dün Cannes'da yapan filmin oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici yer alıyor. ‘Kış Uykusu’ filmiyle 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'ne değer görülen Ceylan'ın yeni filmi, Doğu Anadolu'nun ücra bir beldesinde zorunlu hizmetini yapmakta olan resim öğretmeni Samet'in başına gelen ve anlam vermekte zorlandığı olaylara odaklanıyor.

FİLM 197 DAKİKA SÜRDÜ

Ceylan, dün gerçekleşen gösterime film ekibiyle birlikte katıldı. Yönetmen, 197 dakika süren ve izlendikten sonra 10 dakika ayakta alkışlanan filmin gösteriminin ardından izleyicilere yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çok teşekkür ederim, teşekkür ederim… Ne diyeceğimi bilmiyorum. Üç saatlik bir filmi izlemek bugünlerde artık zor. Bugün burada bizimle olduğunuz için teşekkür etmek istiyorum. Uzun konuşmak istemiyorum çünkü film uzundu. Ama lütfen size birkaç kişiyi tanıtmama izin verin. Sanırım oyuncuları zaten tanıyorsunuz. Ekipten bazılarını tanıtayım… Senaryoyu Akın (Aksu) ve Ebru (Ceylan) ile birlikte yazdık. Kısmen onun notlarından ve günlüklerinden ilham aldık. Gerçek bir öğretmen… Aynı zamanda iki kişiye daha teşekkür etmek istiyorum. Uygulayıcı yapımcımız Oğuz, yapımcılarımızdan Alexandre Mallet-Guy, Almanya’dan Janine’i görüyorum, üçüncü sırada ise tüm yapımcıları görüyorsunuz. Bu kadar. Teşekkür ederim.”

İZLEYİCİLERDEN GELEN YORUMLAR

Film hakkındaki ilk eleştiriler de yayınlanmaya başladı. Variety yazarı Guy Lodge, ‘Nuri Bilge Ceylan, mizantropinin ayrıntılarını geniş, büyüleyici bir tuvale resmediyor’ başlıklı yazısında şunları yazdı: “Yoğun bir okul dramı, kışkırtıcı bir etik dersi, acı bir şekilde çatışan bir aşk üçgeni ve sıradan bir insan düşmanının acımasız anatomisi. Film Ceylan’ın yeteneğini 2011’deki ‘Bir Zamanlar Anadolu’dan bu yana en iyi şekilde gösteriyor.”

Next Best Picture yayın yönetmeni Matt Neglia da yaptığı sosyal medya paylaşımında şöyle konuştu: “Nuri Bilge Ceylan’ın bugüne kadarki en karmaşık ve en iyi filmi olabilir. Üç saatlik film sabır gerektiriyor ancak sonuçlar ödüllendirici ve hayranlık uyandırıcı. İnsanın bencilliği ve davranışları neyin yönlendirdiği üzerine ustaca bir eser. Harika yazım, yönetim ve performanslar!”

Hollywood yazarı Leslie Felperin ise film hakkında şu ifadeleri kullandı: “Nuri Bilge Ceylan, uzak bir kırsal topluluktaki öğretmenleri konu alan, Cannes’da yarışan son filmi 'Kuru Otlar Üstüne'de memleketinin (kentli/kırsal, laiklik/inanç, bireysellik/gelenek gibi) bereketli ikiliklerini keşfetmeye devam ediyor. Kendisinden beklendiği gibi bu son işi bugünün Anadolu'sunda geçse de 20. yüzyılın ortalarında varoluşçuların sevdiği ve Ceylan yeni bir amaçla hayata döndürene kadar unutulmuş olan, kayıp ve ağır bir 19. yüzyıl Rus romanlarının adaptasyonu gibi duruyor.”

12 Temmuz'da Fransa'da vizyona girecek filmin, Türkiye vizyon tarihi henüz bilinmiyor. 

NURİ BİLGE CEYLAN KİMDİR?

Yönetmen ve yapımcı. Uzak, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu'da gibi filmleriyle yurtdışındaki çok önemli festivallerde ödüller kazanmıştır. Ceylan İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü. 1980'lerde kimi portfolyoları Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlandı. Sinemaya ‘Koza’ adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. Ceylan 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olmak üzere pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral ‘Kasaba’ filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan ‘Mayıs Sıkıntısı’nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti. 56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi ‘Uzak’, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı. Ceylan'ın dördüncü uzun metrajı ‘İklimler’, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. 2008 yapımı ‘Üç Maymun’ filmi ise Cannes Film Festivali’nde, ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü getirdi. 2010'da çektiği ve Türkiye'de de çok olumlu eleştiriler alan ‘Bir Zamanlar Anadolu'da’ filmiyle yine Cannes film festivalinde Büyük Jüri Ödülü'nü Le Gamin au Vélo filmiyle paylaştı. 4 yıl aradan sonra sinemaya ‘Kış Uykusu’ filmi ile dönen Ceylan, Bir Zamanlar Anadolu'da filmine benzer bir mekanda çektiği ve 3 saati aşan uzunluğuyla dikkat çeken bu filmle, kariyerinde ilk kez Altın Palmiye Ödülü'nün sahibi oldu. Jüri başkanı Jane Campion'un büyük övgülerde bulunduğu bu filmiyle Ceylan, 1982'de ‘Yol’ ile Altın Palmiye alan Yılmaz Güney'in ardından bu önemli ödülü kazanan ikinci Türkiyeli yönetmen oldu. Filmlerinde yakaladığı başarılı karelerle bilinen Ceylan, bu yönüyle ünlü Sovyet yönetmen Andrey Tarkovski'yle benzerlikler taşımaktadır. Ceylan, yaptığı filmlerin genellikle yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını aynı anda üstlenmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.