TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kredi notu 10 adımda nasıl yükseltilir?

Gerçekleştireceğiniz hemen hemen her banka işlemi sırasında önem taşıyan kredi notunuzun yüksek olması size çeşitli faydalar sağlayacaktır. Peki kredi notunuzu nasıl yükseltebilirsiniz? İşte size kredi notunuzu yükseltmenize yarayacak birkaç ipucu…

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 11:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kredi notu 10 adımda nasıl yükseltilir?

Kredi notunu nasıl yükselteceğinize geçmeden önce kredi notunun ne olduğuna değinmekte fayda var. Kredi notu, bugüne kadar bankalar aracılığıyla gerçekleştirmiş olduğunuz tüm eylemlerin kaydedildiği bir karne gibi düşünülebilir. Bankalar ile olan ilişkileriniz ve kredi ödemeleriniz, bankalara sizin güvenilir bir müşteri olup olmadığınıza dair referans olmaktadır. Bu noktada bakıldığında bankaların referans aldıkları yer de kredi notunuz olmaktadır. Bu kapsamda kredi notu bankalara sizinle ilgili pek çok şey söyler ve bankalarda yapmak istediğiniz işlemler için güven oluşturur.

KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

Kredi notunun, bankalar için bir referans olduğundan bahsettik, peki kredi notunu nasıl yükseltebiliriz? İşte size birkaç tüyo…

10. Ödemelerinizi düzenli yapın

Kredi notunu yükseltmenin en önemli adımlarından birisi kredi ödemelerinizi düzenli ve zamanında yapmaktır. Kredi ödemelerini düzenli olarak yapmak, kredi notunu artırmada yüzde 30 etkilidir. Bankalardan kredi çekeceğiniz noktada, o güne kadar almış olduğunuz kredileri zamanında ve eksiksiz bir biçimde ödemiş olmanız son derece önemlidir. Geçmişte o güne kadar yapmış olduğunuz düzenli ödemeler, gelecekte yapacak olduğunuz kredi başvurularınız için iyi bir referans olacaktır.

9. Limiti çok yüksek olan kredi kartlarınızın limitlerini düşürün

Yüksek limitli kredi kartlarına sahip olmak, beraberinde yüksek limitli borçları da getireceğinden bu durum kredi notunuzu olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu sebeple düşük limitli kredi kartlarının kullanımı önerilir.

8.Takibe alınan borçlarınızı yapılandırın

Ödemediğiniz takdirde idari takibe alınan borçlarınızı, yasal takibe girmeden önce yapılandırmanız kredi notunuzun olduğundan daha da düşmesinin önüne geçecektir. Kredi borçlarınız yasal takibe alındığında bu durumu kredi sicilinizden temizlemeniz ve kredi notunuzu yükseltmeniz daha zor olacaktır. Bu nedenle kredi borçlarınızı yapılandırmanız, yasal takibe girmemeniz açısından önem taşımaktadır.

7. Kredi kullanımını azaltın

Bankaya borçlanma durumunuz, kredili ürün kullanımınız ile paralellik gösterir. Kredi kullanım yoğunluğunuz arttıkça borçlanmanız artabilir, bu durum da kredi notunuzu düşürebilir. Kredili ürün kullanım yoğunluğunuz, kredi notunuzu yüzde 10 oranında etkiler. Bu nedenle kredi notunuzu yükseltmek için kredi kullanım yoğunluğunuzu azaltmakta fayda var.

6. Asgari ödeme tutarından fazla miktarda ödeme yapın

Her seferinde kredi kartı ekstrelerinizin yalnızca mevcut asgari ödeme tutarının ödemesini gerçekleştirirseniz, bu durum kredi notunuzun düşmesine neden olur. Bu nedenle asgari ödeme tutarının üzerinde bir ödeme gerçekleştirmeniz kredi notunuzu artırmada olumlu etki sağlayacaktır.

5. Kredi sicilinizi temiz tutun

Kredi sicilinizi temiz tutmak, kredi notunuzun yüksek olması noktasında en önemli etkenlerin başında gelir. Bunun için yapmanız gerekenler, en az 3 dönem gecikmiş ya da takibe alınmış borçlarınızı kapatmak ve idari takibe girmiş borçlarınızı yasal takibe girmeden önce yapılandırmak olacaktır.

4. Kısa vadede çok sayıda kredi başvurusu yapmayın

Kısa bir süre zarfında art arda birden fazla bankaya kredi başvurusunda bulunmanız hakkınızda güvensiz bir imaj çizecek ve kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Uzun vadede, ihtiyacınız dahilinde kredi çekmeniz ve bu süre zarfında bir yandan da mevcut kredi borçlarınızı ödemeniz kredi notunuzu artırmanıza yarayacaktır.

3. Toplam kredi borcunuzu azaltın

Toplam borç tutarınız ile borç/limit oranınız paralellik gösterir. Bu nedenle toplam borç miktarınızı azaltmanız borç/limit oranınızın düşmesine sebep olacağından bu durum kredi notunuzda artışa neden olacaktır.

2. Kredi geçmişi oluşturun

Hiç kredi çekmemiş ve kredi kartı kullanmamış kişilerin herhangi bir kredi geçmişi olmadığından kendilerine tanımlanan kredi notu da bulunmamaktadır. Kişinin kredi geçmişi ile ilgili alınabilecek bir referans bilgi bulunmadığından, bu durum kötü kredi notuna işaret eder. Bu nedenle kredi notunun artması için bankaların vadesiz hesabınıza tanımladığı kredili mevduat hesabınızdan nakit çekimler yaparak düzenli bir şekilde ödemelerini gerçektirmeniz durumunda kredi notunuz artacaktır.

1. Takibe düşmeden gecikmiş borçlarınızı ödeyin

Borçlarınızın ödemelerinin gecikmesi hem kredi notunuzun düşmesine hem de zaman içerisinde önce idari takibe sonrasında ise yasal takibe düşmenize neden olacaktır. Bu nedenle takibe düşmemek ve kredi notunuzu yükseltmek için borçlarınızı vaktinde ödemeniz faydalı olacaktır.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.