TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kentsel dönüşüm için yerel yönetime destek yok

Kentsel dönüşümün için yerel yönetimlere hükümet desteği gerektiğini söyleyen Başkan Aydın, “Devletin desteği olmadan yerel yönetimin gücü yetmez” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 05:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kentsel dönüşüm için yerel yönetime destek yok

AYSELİN UZUN – ÖZEL HABER

İzmir depreminin ardından, büyük hasar alan Bayraklı bölgesindeki konutlar hala tam anlamıyla yenilenmiş değil. Yapı stoku oldukça yaşlı olan bölgede, olası bir depreme karşı alınan önlemler sınırlıyken, konu hakkında açıklama yapan Bayraklı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yamanlar Mahalle Muhtarı Kemal Aydın, bu durumun sebebi olarak yerel yönetimlerin olanaklarının yetersiz olmasını gösterdi. Kemal Aydın, hükümetin kazanamadığı belediyelere karşı ayrım yaptığını iddia ederek “İzmir depreminde giden yardımın 100 katının Elazığ depreminde gittiği söyleniyor, halbuki İzmir depremi kat ve kat daha büyüktü. Hükümet kendi belediyelerine daha fazla olanak sağlıyor. Ancak İzmir gibi muhalefetin belediyelerine bu imkân yok” dedi.

SEÇİM SÜRECİ İYİ KULLANILMALI

Halkın maddi yetersizlikler sebebiyle depreme dayanıklı binalara taşınamadığına değinen Aydın, “Deprem tehlikesi olan şehirlere devletin el atması gerekiyor. İstanbul şu an tamamen risk atında, insanlar tabutta yaşıyor ama ona rağmen büyük şehir bir şey yapamıyor çünkü hükümet desteği yok. Halkın istek ve ihtiyaçlarına dayalı kentsel dönüşüm olmalı ama bu rantsal dönüşüme dönmemeli. Devletin desteği olmadan yerel yönetimin gücü yetmez. Benim kendi evim dahi depreme dayanıksız. Çıkamıyorum çünkü gidecek yer yok. Kendi mahallemden örnek vermem gerekirse Yamanlar mahallesinin birçoğu işsiz ya da gündelik işlere gidiyorlar yani düzenli gelirleri yok. Bu insanlar nasıl taşınabilir ki? Ya da nasıl evini depreme dayanıklı hale getirebilir? İnsanların aldığı para asgari ücret olduğu için önce yarınlarını doyurmayı düşünüyorlar. Bu durumda devlet sosyal ilkesine dayalı olsa, sorunlar ortadan kalkacak ama maalesef devlet sosyal bir devler değil. Ancak seçim süreci iyi kullanabilirse kentsel dönüşüm de gerçekleşir” açıklamasında bulundu.

ÖZDE İNSAN DEMEYİ BECEREMEDİK

Aydın,  “İzmir depreminde giden yardımın 100 katının Elâzığ depreminde gittiği söyleniyor hâlbuki İzmir depremi kat ve kat daha büyüktü. Hükümet kendi belediyelerine daha fazla olanak sağlıyor. Ancak İzmir gibi muhalefetin belediyelerine bu imkân yok. Tabi ki Elâzığ’a da yapılmalı ama bu ayrım olmamalı. İnsana insan olarak bakarsan hiç sorun kalmaz. Bazı bölgelerin zemini sağlam ama bunun bir anlamı yok çünkü binalar sakat, 30-35 yıllık binalar var. Bizim ülkemizde 1950’lerden sonra her şey dinselleşmiş, olup bitene hep o yönden bakılmış. Bu gün hala öyle bakıldığı için böyleyiz. Özde insan demeyi beceremedik, işlere tarafsız yaklaşamadık. Başka bizim vatandaşımızın sorgulaması düşünmesi gerekir. Örneğin bir bakan, halkı ne kadar cahil bırakırsanız o kadar yönetmesi kolay olur diyorsa, her binanın altına kuran kursu açıyorsan, bilimsel eğitimin ilerlemesi mümkün değil. Böylelikle de halkın sorgulama yetisini elinden almış oluyorsun. Kentsel dönüşüm açısından belediyenin iyi projeleri var ancak uygulamak için imkânı yok. Devlet destek vermiyor” diyerek, sorunun en başta bilimsel eğitim eksikliği olduğuna dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.