TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınması için kritik hamle

İzmir’de CHP ve AK Parti arasında gerginliğe neden olan konulardan olan ve Harmandalı Çöp Tesisinin yükümü azaltmak için Bergama’da kurulması planlanan çöp tesisi için ÇED başvurusu yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2023 13:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınması için kritik hamle

TENZİLE AŞÇI

İzmir’de uzun süredir devam eden koku ve katı atık bertarafı sorunun gün geçtikçe büyümesi ve Çiğli’de bulunan Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi kapasitesini yetersiz kalmasıyla birlikte kentin çöpünün merkeze yaklaşık 110 kilometre mesafedeki Bergama ilçesinde kurulacak yeni bir tesise taşınması planı gündeme gelmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm önerisi kentte yeni bir tartışmanın kapısını aralarken Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun “Bergama için felaket olur” sözleriyle karşı çıktığı projeye AK Partili birçok siyasi tepki göstermişti.

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Öte yandan; İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınması için kritik hamle geldi. Büyükşehir’in tesis için sözleşme imzaladığı İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından hayata geçirilmesi planlanan tesis için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapılarak ÇED süreci başlatıldı.

İlçenin Kaşıkçı Mahallesinde hayata geçirilecek projenin toplam alanın 279 bin 362 metrekare olduğu belirtilirken projenin toplam maliyetinin 86 milyon 324 bin lira olduğu bilgisine yer verildi.

Hazırlanan raporda, mevcut durumda Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa İlçelerinden karışık belediye atıklarının getirildiği Bergama İlçesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin genişletilerek tesise “Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi’ ne ilave olarak ATY Hazırlama Tesisi’nin de prosese dâhil edilmesi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi lotlarına Lot-3 Düzenli Depolama Alanı’nın” da ilave edilmesi planlandığı ifadelerin yer verildi.

Raporda ayrıca, bölgeye kurulacak tesis için 2014 yılında Resmi Gazetede yayımlanan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” hükmü doğrultusunda; tesise ait “Çevresel Etkileri Önemsizdir” karının esas alındığı da belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.