TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de karavan köyü kuracağız

Tatilcilerden büyük ilgi gören karavan sektörü, İzBB’den kamp alanları için istediği arazileri alamazken, kente karavan köyü kurmak için kolları sıvadı

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 04:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de karavan köyü kuracağız

NURETTİN BAKİ

Yaz mevsiminin gelmesiyle tatil hareketliliği başladı. Ülkede alım gücünün düşmesi, otel fiyatlarının yüksek olmasının yanında; tatilcilerin kalabalıktan uzak, doğayla iç içe vakit geçirmek istemesi kamp ve karavana olan ilgiyi artırıyor. Özellikle pandemi döneminde insanların yoğun talebiyle karşılaşan kamp ve karavan sektöründe başta kamp alanları olmak üzere alt yapı sorunları da baş gösterdi. Sektörle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan İzmir Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı Ömür Durukan, karavan fiyatlarının 800 bin TL, günlük karavan kiralama bedelinin de 2 bin 500 TL’den başladığını söyledi. Kamp alanları fiyatlarının çok yüksek olduğunu da sözlerine ekleyen Durukan, “Kamp alanlarında karavan ya da çadır başına değil, kişi başına ücret alınıyor. Kişi başı ücretler de 250 TL’lerden başlıyor. Bu da insanların kamp ve karavandan uzaklaştırıyor” dedi.

EN AZ 250 TL ALINIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesinden (İzBB) kamp için talep ettikleri arazileri alamadıklarını söyleyen Durukan, hedeflerinin ise İzBB ile bir karavan köyü oluşturmak olduğunu söyledi. Durukan, “Kamp alanlarının fiyatları çok yüksek. Buralarda kamp ya da karavan başına ücret alınmıyor artık. Kişi başına ve en az 250 TL alınıyor. Bu fiyatlar kampçılar için çok yüksek paralar. Kamp alanları pahalı olunca insanlar da daha çok özgür alanlarda kamp yapıyorlar. Ancak buralarda da bu kez güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Bizim talebimiz kamp yapabileceğimiz alanların sayısının arttırılması ve ücretlerin makul olması. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerle görüşmeler yapıyoruz. Çok atıl arazileri var. Bunları değerlendirmek istiyoruz. Sağda solda karavancıların olmasındansa belirli bir noktada talep ediyoruz. Hatta bizim hedefimiz; İBB ile bir karavan köyü oluşturmak.  Proje için çalışmalarımız sürüyor. Belediyeyle 3 senedir çok yoğun bir şekilde görüşmeler yapıyoruz. 3 bölgede kamp alanı kışlama yani park etme alanı verilecek. Bu sene beklentimiz bu sözlerin yerine getirilmesi. Son depremlerden sonra da İzmir’de bir deprem bölgesi olduğunu düşünerek bir karavan köyünün olmasında fayda var. Dediğim gibi biz kamp köyü istiyoruz. Bu alanlar herhangi bir affet durumunda da hazır alt yapılarıyla kullanılabilir” diye konuştu.

PANSİYON FİYATINA DENK GELİYOR

Bu yıl kamp alanlarına ve karavan kiralamasına yönelik talebi değerlendiren Durukan, “Kamp alanları konusunda çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz ay 4’e yakın kamp alanıyla görüşmeler sağladık. Deniz kamp ve benzeri fiyatlandırma konuları kamp ve karavancıları biraz daha çok ilgilendiriyor. Bu konuda da derneğimizin resmi üyelerine yaklaşık yüzde 20 indirim sağladık. Kamplarda da kalitenin arttırılması konusunda işletmecilere bilgilendirmeler yaptık. Ücretli alanlarda konaklama yapmak isteyenler verilen ücretin karşılığını almak istiyor. Bu doğrultuda bizde yetkili yerlerle görüşerek daha iyi bir hizmet için çalışmalar yürütüyoruz.  Otel fiyatları arttı ama karavan kiralama fiyatlarının da çok yüksek olduğunu görüyoruz. Yani neredeyse iyi bir pansiyon fiyatına denk geliyor. Karavanlar cazibesini korusa da ilerleyen zamanlarda bu ilgi yitirilebilir” dedi.

BİZİ KISITLIYOR

İzmir’de kamp ve karavan alanları için belediyeler ve hükümetten istedikleri desteği alamadıklarını söyleyen Durukan, “Belediyeler koydukları yasakları daha sonra kaldırdılar. Çadırcılara da yasaklar konuldu. Bunun sebebi hem çok yer kaplaması hem de kurallara uyulmaması. Gerekli kurallar doğrultusunda hareket edilirse elbette bir problem olmaz fakat bir kesim kurallara uymuyor. Belediyeler dahi tam olarak isteklerimizi gerçekleştiremiyor. Hükümet de bu konuda bir şey yapmıyor. Günümüzde karavan kültürü bu kadar yaygınlaşmış ve çoğalmışken yeterli desteği görememek bizi kısıtlıyor. 2021 yılında İzBB Başkanı Tunç Soyer bize iki tane kamp alanı verme sözü vermişti ancak bu söz yerine getirilmedi. Daha sonra 3 alan sözü verildi, bu da yerine getirilmedi. Yukarıda da ifade ettiğim gibi karavan köyü kurma hedefimiz var” ifadelerinde bulundu.

KEMERALTI’NDA KAMP ALANI

Yurt dışından da çok fazla talep aldıklarını belirten Durukan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Kemeraltı bölgesinde yabancı karavancılar için bir kamp alanı açılmasını istediklerini dile getirerek, “Geçen seneye oranla karavana ilgi çok yüksek. Talepler artınca haliyle biz de yeni kamp alanlarını açmak durumunda kalıyoruz. Yurt dışından da bir hayli misafirimiz oluyor fakat bu talepleri Avrupa ile kıyasladığımızda Türkiye yeterli talebi görmüyor bunun sebebi de yeterli tanıtımın yapılmaması. Biz ayrıca yurt dışından gelen karavancılar için Kemeraltı bölgesinde bir kamp alanı açılmasını istiyoruz. Bu İzmir ekonomisine çok katkı sunar” sözlerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.