TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapılması gereken kentsel değişim

İzmir’de depremlerin her zaman devam edeceğini belirten Başkan Koray Çetin Önalan, ‘kentsel değişim’ için yetkililerin bir an evvel çalışmalara başlaması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 05:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yapılması gereken kentsel değişim

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

İzmir ve açıklarında meydana gelen irili ufaklı depremler, vatandaşlarda panik yaratıyor. Akıllara İzmir’de büyük bir deprem yaşanır mı sorusu gelmesi üzerine açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, “İzmir’deki eski binaları dönüştürmek zorundayız. Şu andan itibaren kentsel dönüşümü hızlandırırken bir taraftan da ‘kentsel değişimi’ gerçekleştirmemiz lazım. Büyük kentlere göçü önlemediğimiz sürece deprem ve afet tehlikesi her zaman başımıza iş açacak” ifadelerini kullandı.

YAPMADIKLARIMIZ BİR GÜN BAŞIMIZA DERT AÇACAK

Yaşanan depremlerin olağan depremler olduğunu söyleyen Koray Çetin Önalan, Ege Bölgesi’nin dünyanın en yoğun sismik aktivitesinin olduğu yerlerden bir tanesi olduğunu belirterek deprem gerçeğinin var olduğunu unutmamamız gerektiği konusunda uyardı. Önalan, “Depremleri önlemek adına yapabileceğimiz konuları masaya yatırmamız gerekiyor. İzmir’in deprem çekincesi geçmişten beri var. Geçtiğimiz sabah yaşanan depremden sonra neyse ondan öncesinde de aynı. İzmir geçmişten bugüne bir sürü deprem geçirmiş ve bu depremler tekrarlanacaktır. Bizim İzmir’in herhangi bir ilçesinde ne zaman yıkıcı bir deprem yaşanır mı sorusundansa bundan sonra ne yapabiliriz sorusunu tartışmalıyız. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız ve bu sadece İzmir’in sorunu değil Türkiye’nin sorunudur. Bizim uzun vadeli düşünüp çok kısa vadeli depremlerin yıkımından çok bundan sonraki süreç içerisinde kentlerimizi nasıl daha yaşanabilir hale getirebileceğimizi düşünmemiz lazım. Yarın deprem olduğunu düşünelim yapabileceğimiz bir şey var mı? İnsanlara dışarıda yaşayın deprem tehlikesi var dediğimiz zaman insanlar ne zamana kadar dışarıda çadırlarda yaşayabilir? Zamanını tartışmak yerine şu aşamada neler yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Bizim bugüne kadar yapmadığımız şeyler var ve yapmadıklarımız bir gün başımıza dert açacak” dedi.

KORAY ÇETİN ÖNALAN_ilkses

KENTLERE YAPILAN GÖÇLER ENGELLENMELİ

Kentlere yapılan göçlerin problemler yarattığına değinen Önalan, her yıl İstanbul’un nüfusuna 350 bin kişi eklendiğini ve bu kişi sayısı kadar İzmir’in nüfusunda da artış olduğunu söyleyerek “Göçle birlikte gelen o kadar insanı nerede barındırabiliriz? İzmir veya diğer büyük metropollerde öncelikli yerleşim alanları belirleyip nüfusumuza katılacak insanları barındıracak yerleri belirlemeliyiz. Bu konunun da öncesinde Türkiye’deki iç göçü de engellemeliyiz. İnsanların büyük kentlere göç etmesini engelleyecek tedbirler almamız gerekiyor ki insanlar ölmesin. 1927 yılında Türkiye’nin nüfusu 13,5 milyondu. O zamanlar köylerde yaşayan nüfus yüzdesi 75 iken, kentlerde yaşayan insanların yüzdesi ise 25’ti. Artık kentlere yapılan göçleri engellemek gerekiyor. İnsanları yaşadıkları yerde kalmalarını sağlamamız ve doyurmamız gerekiyor. İzmir’deki eski binaları da dönüştürmek zorundayız. Bizim şu andan itibaren kentsel dönüşümü hızlandırırken bir taraftan da kentsel değişimi gerçekleştirmemiz lazım. Büyük kentlere göçü önlemediğimiz sürece deprem ve afet tehlikesi her zaman başımıza iş açacak. Bu konuları tartışmamız gerekirken yaşanan artçı depremleri konuşmamız bize yarar sağlamıyor. Şu anı kurtarmamız mümkün değil ancak çalışmalara başlarsak önümüzdeki 15 yılı kısmen, 30 yılı da belki kurtarabiliriz. 17 Ağustos’un olduğu haftadayız. Üstünden 24 yıl geçti ve hiçbir şey yapmadık. Eğer 24 yıl önce sosyo-ekonomik boyutlarıyla depremler için önlemimizi alsaydık Doğu Anadolu depreminde de bu kadar kayıp vermezdik. Kayıpların çoğu büyük kentlerde ve biz göçü durdurmadığımız sürece bu konuları tartışmamızın hiçbir anlamı yok. Bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor ve hala yeni aktif faylar bulunmaya devam ediyor. Merkezi yönetimlerin de yapması gereken kentsel değişimdir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.