TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Urla’da ‘tarım alanı talanı’ halkın kantarında!

İzmir’in tatil cenneti Urla’da tarım arazisinde hayata geçirilmek istenen Güneş Enerji Santrali(GES) projesi halkın kantarına çıkıyor

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 10:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Urla’da ‘tarım alanı talanı’ halkın kantarında!

TENZİLE AŞÇI

Yaklaşık 10 yıl önce Rüzgar Enerji Santrali(RES) ve bölgede talana neden olacak projelere karşı hukuk mücadelesinin başladığı Urla’da kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali(GES)’e ilişkin yeni gelişe yaşandı.

İzmir’in tatil cennetlerinden Urla’nın Demircili, Akçahisar, Cumaliköy ve Gızılıgediği Mevkiilerinde Demircili Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 16 adet türbinden oluşan Demircili RES projesine ek olarak GES projesi hayata geçirilmek istenmiş ve proje için Haziran ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.

gesproje1_ilkses

Mevcutta faaliyet gösteren Demircili RES projesine 4550 adet 550 Wp gücünde panellerle toplamda 2,5003 MWm kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali ilave edilerek, Birleşik Yenilenebilir Enerji Üretim Tesisi’ne dönüştürülmesi planlandığı belirtilmişti. 

Öte yandan; proje önümüzdeki günlerde bölge halkının kantarına çıkacak. 27 Temmuz Perşembe günü söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

GESPROJE_ilkses

MALİYE HAZİNESİ’NİN ARAZİSİ

Proje raporunda, 3,39 hektarı kaplayan proje alanının GES sahalarının mülkiyet dağılımına bakıldığında büyük bölümü Maliye Hazinesine, küçük bir bölümü de tescil harici alanlardan oluştuğu bilgisi verildi.

Projeye ilişkin en çok dikkat çeken huşu ise proje alanının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı tarım alanı, üzerinde kalması oldu. Proje sahasının çevresinin ise orman alan statüsünde kalması dikkat çekti. Projeye en yakın konutun ise yaklaşık kuş uçuşu mesafesi bin 60 metre olduğu belirtildi.

Hayata geçirilmesi durumunda 16 milyon 251 bin liraya mal olacak olan GES projesi, 39 yıl 7 ay 10 gün süreyle işletilecek.

YARGIYA TAŞINMIŞTI

Son dönemlerde tarım alanlarında GES, RES ve JES projelerinin arttığı Urla’da halk yıllardır tarım arazilerinin talan edilmemesi için mücadele veriyor. 2008 yılında RES projesi için verilen “ÇED Gerekli Değil” kararı yargıya taşınmış ve yeni ÇED raporu hazırlanmasının ardından RES projesi için proje için 2013 yılında “ÇED Olumlu” kararı verilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.