TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#GES

GES haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, GES haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Baraj bölgesine ‘demir perde’ halkın kantarında! Haber

Baraj bölgesine ‘demir perde’ halkın kantarında!

Alken Elektrik Enerji Üretim Ticaret Anonim Şirketi’nin Aliağa’da baraj bölgesinde kurmak istediği ve geçtiğimiz ay ÇED sürecini başlattığı “Aliağa-1 Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi” projesi halkın kantarına çıkıyor. Projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 3 Mayıs Cuma günü Halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilecek. Yaklaşık olarak 29,4 hektarlık alanda kurulacak olan santralin kurulu gücü 20 MWm/ 20 MWe olacak. Santralde, 500 W panel gücüne sahip 40 bin panel, 200 KW gücünde 100 adet evirici kurulacak ve santralden yılda toplam 40.000.000 kWh/yıl elektrik enerjisi üretilecek. ÇED süreci başlatılan santral projesinin alanının ise devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan hazine arazisi olduğu belirtildi. TARIM ALANI VE BARAJ HAVZASINDA Proje raporunda dikkat çeken husus ise proje alanının konumu ve vasfı oldu. Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında tarım alanı kullanımında yer alıyor. Proje bölgesi ayrıca, bölgeyi verimli topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltma amacıyla inşa edilen Aliağa Kalabak Barajı bölgesinde bulunuyor. GES projesi, baraja sadece 580 metre mesafede yer alıyor. Proje alanına en yakın konutlar ise 140 metre batısında Hacıömerli Mahallesi’ne bağlı konut ve 80 metre mesafede çiftlik olarak kaydedildi. Santralin proje bedelinin ise 204 milyon lira olması bekleniyor.

Tarla arazisine GES için bakanlık kararını verdi Haber

Tarla arazisine GES için bakanlık kararını verdi

VEGA Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş.’nin mevcutta faaliyet gösteren Çeşme Rüzgar Enerji Santrali’ne Yardımcı Kaynak Olarak Güneş Enerji Santrali(GES) projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk kararını verdi. Firma, kentin gözde tatil beldesi Çeşme ilçesi Musalla Mahallesi’nde mevcuttaki RES projesine GES kurup Hibrit (çok kaynaklı) birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi kurulabilmesi için bakanlığa başvuruda bulunmuştu. Öte yandan; bakanlıktan proje için “ÇED Gereklidir” kararı çıktı. Proje için ÇED süreci başlatıldı. Bakanlık tarafından verilen kararda, “İzmir İli, Çeşme İlçesi, Musalla Mahallesi, Sarnıç Mevkii 417 Ada; 21, 22, 41, 43, 44, 45, 52 Numaralı, 530 Ada; 5, 6 Numaralı ve 531 Ada; 9, 10, 35, 36 Numaralı parsellerde  Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Çeşme Rüzgar Enerji Santrali’ne Yardımcı Kaynak Olarak Güneş Enerji Santrali (GES Kurulu Güç: 9,9897 MWm/MWe, GES Toplam Alanı: 5,812 Hektar)" projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve e-ÇED sistemi üzerinden Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyası incelenmiş, değerlendirilmiş ve  söz konusu proje  için 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin 17. Maddesi uyarınca "ÇED Gereklidir" kararı verilmiştir” denildi. TARLA ÜZERİNE KURULACAK Proje raporunda yer alan bilgilere göre; GES Projesi toplam 9,9897 MWm kurulu gücünde 3 adet üniteden oluşacak. GES-1 Alanı 2,674 hektar, GES-2 Alanı 2,418 hektar ve GES-3 Alanı 0,72 hektar olmak üzere toplamda 5,812 hektarlık alanda kurulacak. Projenin hayata geçirilmesi durumunda işletme süresi 30 yıl olacak olan Çeşme Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Hibrit) Projesi Toplam Kurulu Gücü 28,8897 MWm/18,9 MWe olacaktır. Proje raporunda dikkat çeken husus ise GES alanının vasfı oldu. Proje raporunda yer alan bilgilere göre; Güneş Enerji Santrali kurulması için planlanan parsellerin tamamı tarla vasfında arazilerdendir. Proje bedelinin ise 64 milyon 933 bin lira olması bekleniyor.

Tarım alanı gitti imar izinli GES geldi! Haber

Tarım alanı gitti imar izinli GES geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, son dönemde enerji yatırımlarının ilgi odağı olan tatil beldesi Dikili’de yeni bir plan değişikliğini yayımladı. Bakanlık tarafından ilçenin Samanlıkköy Mahallesi’nde hayata geçirilmek istenen Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı (GES) amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi hazırlanarak askıya çıkarıldı. Plan raporunda dikkat çeken husus ise proje alanın ‘tarım’ niteliği oldu. Güneş Enerji Santralı (GES) alanı olarak planlanan alan; İzmir İli Dikili ilçesi, Samanlıkköy mahallesi, tapu 104 ada 113 numaralı parselde kayıtlı olup planlama alanı toplam Planlama alanının topla büyüklüğü 82 bin 218metrekare olurken plan raporunda, proje parselinin Maliye Hazinesine kayıtlı olup Dikili Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği tarafından Tatiş Eğitim ve Öğretim İşletmeciliği Tic. Ve Sanayi A.Ş. adlı firmaya ön izin verildiği ve söz konusu parsel adı geçen firmaya mevcut durumu ile teslim edildiği belirtildi. Plan raporunda dikkat çeken husus ise proje alanının niteliği oldu. Raporda yer alan bilgilere göre; planlama alanı, 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı ve Orman Alanı” sınırları içinde ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.04.2017 tarih 05.352 sayılı kararı ile onanan İzmir Kuzey Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planı'nda; "Tarım Alanı" kullanımında kalıyor. PLAN DETAYLARI Hazırlanan planlar kapsamında 18 bin 928 metrekarelik planlama alanın 12 bin 906 metrekaresi Güneş Enerji Santrali, 5 bin 316 metrekaresi yol-otopark alanı ve 705,50 metrekaresi ise trafo alanı olarak belirlendi. Hazırlanan planlarda bölgeye ilişkin imar detayı da yer alırken raporda, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi alanlarında (güneş enerji santrali üretim alanı) yapılaşma koşulları Emsal(E): 0.70, En çok yapı yüksekliği (Yençok): 6.50 metre olarak belirlenmiştir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde yalnızca tesisin ihtiyaçlarına yönelik olmak üzere Teknik Altyapı, Trafo, İdari Bina vb. kullanımlara yönelik olmak üzere kullanım kararı getirilmiştir. Güneş enerji santrali alanında üretime ilişkin tesislerle bunların tamamlayıcısı niteliğinde alt yapı ve üst yapı tesisleri ile tesisin işleyişi için gerekli yapı/bina yapılabilmesi ve planlama alanı içinde ulaşımı sağlayacak servis yolları inşa edilebilmesine ve diğer hususlar ile ilgili plan hükümleri düzenlenmiştir” denildi.

Urla’da ‘tarım alanı talanı’ halkın kantarında! Haber

Urla’da ‘tarım alanı talanı’ halkın kantarında!

TENZİLE AŞÇI Yaklaşık 10 yıl önce Rüzgar Enerji Santrali(RES) ve bölgede talana neden olacak projelere karşı hukuk mücadelesinin başladığı Urla’da kurulmak istenen Güneş Enerji Santrali(GES)’e ilişkin yeni gelişe yaşandı. İzmir’in tatil cennetlerinden Urla’nın Demircili, Akçahisar, Cumaliköy ve Gızılıgediği Mevkiilerinde Demircili Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 16 adet türbinden oluşan Demircili RES projesine ek olarak GES projesi hayata geçirilmek istenmiş ve proje için Haziran ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı. Mevcutta faaliyet gösteren Demircili RES projesine 4550 adet 550 Wp gücünde panellerle toplamda 2,5003 MWm kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali ilave edilerek, Birleşik Yenilenebilir Enerji Üretim Tesisi’ne dönüştürülmesi planlandığı belirtilmişti.  Öte yandan; proje önümüzdeki günlerde bölge halkının kantarına çıkacak. 27 Temmuz Perşembe günü söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. MALİYE HAZİNESİ’NİN ARAZİSİ Proje raporunda, 3,39 hektarı kaplayan proje alanının GES sahalarının mülkiyet dağılımına bakıldığında büyük bölümü Maliye Hazinesine, küçük bir bölümü de tescil harici alanlardan oluştuğu bilgisi verildi. Projeye ilişkin en çok dikkat çeken huşu ise proje alanının 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı tarım alanı, üzerinde kalması oldu. Proje sahasının çevresinin ise orman alan statüsünde kalması dikkat çekti. Projeye en yakın konutun ise yaklaşık kuş uçuşu mesafesi bin 60 metre olduğu belirtildi. Hayata geçirilmesi durumunda 16 milyon 251 bin liraya mal olacak olan GES projesi, 39 yıl 7 ay 10 gün süreyle işletilecek. YARGIYA TAŞINMIŞTI Son dönemlerde tarım alanlarında GES, RES ve JES projelerinin arttığı Urla’da halk yıllardır tarım arazilerinin talan edilmemesi için mücadele veriyor. 2008 yılında RES projesi için verilen “ÇED Gerekli Değil” kararı yargıya taşınmış ve yeni ÇED raporu hazırlanmasının ardından RES projesi için proje için 2013 yılında “ÇED Olumlu” kararı verilmişti.

Bakanlık planları onayladı: Mahkumlar GES’le aydınlanacak Haber

Bakanlık planları onayladı: Mahkumlar GES’le aydınlanacak

TENZİLE AŞÇI Aliağa’nın Bahçedere Mahallesi’nde bulunan İzmir Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun kendi enerjisini üretmek için harekete geçtiği GES projesinde son düzlüğe girildi. GES projesi için 2021 Temmuz ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucunda 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planı değişiklikleri hazırlanarak askıya çıkarıldı. Hazırlanan plan raporunda, 128 ada 31 parselde yer alan İzmir Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünün, 32 ve 33 numaralı parselleri kapsayacak şekilde genişletilmesi ve 128 ada 33 parselde toplamda 7,85 hektar alanda5,48 MWe gücünde GES kurulmasının amaçlandığı ifadelerine yer verildi. 1/100.000 ölçekli İzmir Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planında ağaçlandırılacak alan olarak planlı alanda kalan proje sahası, "Büyük Alan Kullanımı Gerektiren Kamu Kuruluş Alanı" olarak ve 1/25.000 ölçeli planlarda “mera alanı” olarak geçen bölge, “kamu alanı” olarak düzenlenerek projenin önü açıldı. Projenin amacına ilişkin “28 ada 31 parselde yukarıda bahsedildiği üzere ceza infaz kurumu bulunmaktadır. 31 nolu parsele bitişik konumda bulunan; 32 ve 33 parselde ise ceza infaz kurumu, ek tesisleri ve GES alanı yapılması planlanmaktadır. Gelecek dönemde yapılması planlanan ceza infaz kurumları, ek tesisleri ve GES projeleri için imar planı yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur” ifadelerini kullanıldığı raporda bölgede sağlık birimi yapılacağı da belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.