TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİP İzmir İl Örgütü’nden ‘Zorlu’ çıkışı: Ruhsat derhal iptal edilmeli!

Zorlu Holding tarafından yapılması planlanan gökdelen projesi ile ilgili açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Örgütü, yargı kararına rağmen inşaat ruhsatının iptal edilmemesine tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2023 09:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: GURBET YAVUKLU
TİP İzmir İl Örgütü’nden ‘Zorlu’ çıkışı: Ruhsat derhal iptal edilmeli!

Kent gündeminde uzunca süre yükseklik tartışmaları ile yer tutan, Çankaya’daki Orkide Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu alana Zorlu Holding tarafından yapılması planlanan ‘Zorlu Gökdelen’ projesi ile ilgili Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Örgütü yazılı açıklama yaptı. Gökdelen projesine karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda yürürlükteki imar planları mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen bu planlara göre düzenlenmiş olan inşaat ruhsatı iptal edilmemesinin bir kent suçu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Alsancak’ın tam göbeğinde şu anda inşaat paravanları yükselen alanda göz göre göre bir imar hukuksuzluğuna Konak ve Büyükşehir Belediyelerince göz yumuluyor” vurgusu yapıldı.

İNŞAAT DERHAL DURDURULMALIDIR

İmar planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen inşaat ruhsatının iptal edilmemesine tepki gösterilen açıklamada, “Alsancak’ta Zorlu Holding arsası olarak bilinen alanda yapılmak istenen gökdelen projesine karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda yürürlükteki imar planları mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen bu planlara göre düzenlenmiş olan inşaat ruhsatı iptal edilmeyerek bir kent suçu işleniyor. Alsancak’ın tam göbeğinde şu anda inşaat paravanları yükselen alanda göz göre göre bir imar hukuksuzluğuna Konak ve Büyükşehir Belediyelerince göz yumuluyor. Konak Belediyesi’nin gerekçesi çok ilginç: ‘Plan iptal edildi ama yapı ruhsatını iptal eden bir yargı kararı yok…’ Oysa bilirkişi raporunda yapı ruhsatının da hukuka uygun olmadığı açıkça belirtilmesine rağmen inşaat hazırlıkları son hızla sürüyor. Bilindiği gibi ilk proje 142 metre yükseklikteki bir yapıya olanak veriyordu. Konunun meslek odaları ve diğer kurumlar tarafından kent gündemine taşınmasının ardından plan değiştirilmiş ve yükseklik 84 metreye kadar düşürülmüştü. Bu kararın da yapının yakın çevresine, kentsel altyapıya ve kent siluetine getireceği olumsuzluklar göz önüne alınarak planın şehircilik ilkelerine uygun olmadığı mahkeme tarafından tescillendi” denildi.

KENT SUÇUNUN PARÇASI OLMAYIN

Kent suçlarına karşı mücadelenin süreceğine dikkat çekilen açıklamada, “Tüm kurumlar bağlı oldukları yasalara uymakla yükümlüdür. İmar planı olmayan ya da iptal edilmiş olan herhangi bir arsaya yapı yapılamaz. Yargı kararı ile iptal edilen bir imar planına göre verilen ruhsat geçersizdir ve derhal iptal edilmelidir. Muhalefet partilerin yönetimindeki belediyeler bir yandan kendilerine karşı yapılan hukuksuzluklara isyan ederken öte yanda sermayenin çıkarları söz konusu olduğunda buna göz yumarsa bu adaletsizliğin parçası olacaklardır. Türkiye İşçi Partisi olarak şu anda göz yumulan bu işlemin kent için telafisi çok zor sonuçlar doğuracağını, İzmir için ağır bir kent suçu oluşturacağını ve bu hukuksuzluğa göz yuman yöneticilerin hukuken ve siyaseten bu işin sorumlusu ve suç ortağı olacaklarını hatırlatıyoruz. Kentler hepimizin ortak yaşam alanıdır ve belediyeler halka en yakın kurumlar olarak öncelikle tüm kentin çıkarını, esenliğini ve kamusal yararı gözetmek durumundadır. Bu yapılmadığında halkın çıkarını korumak üzere diğer örgütlü kurumlarla birlikte Türkiye İşçi Partisi kent suçlarına karşı en güçlü mücadeleyi örgütleyecek ve yürütecektir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.