TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım arazisinden Roma tarihi çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla İzmir’in Küçük Menderes havzasında yer alan Ödemiş ilçesinde tarım arazisinde Roma döneminde ait ve Tire ilçesinde özel mülkiyetteki arazide kazılarda bulunan tarihi kalıntılar nedeniyle iki bölgede de arkeolojik SİT kararı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 10:16
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Tarım arazisinden Roma tarihi çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla İzmir’deki yeni arkeolojik SİT alanlarına yenilerini eklendi.

Bakanlığa bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentin Küçük Menderes havzasında yer alan Ödemiş ve Tire ilçelerindeki kazılarda bulunan tarihi kalıntılar nedeniyle iki bölgede de arkeolojik SİT kararı verdi.

TARIM ARAZİSİNDE BULUNDU

Alınan karar kapsamında; Ödemiş ilçesi Pirinçci Köyü’nde tarım faaliyeti sırasında M.S. 2.-3. yüzyıla tarihlenen in-sutu durumda yazıt çıkarıldı.

Ayrıca taşınmazın yüzeyinde çok sayıda çatı kiremidi ile az sayıda cam ve mermer parçaları, Roma İmparatorluk dönemi sikkesi ve seramik örnekleri, su kanalı, künk, testi ve hamam binası kalıntılarına rastlanıldı. Alınan kararla birlikte, bölgenin bir kısmı 1. Derece Arkeolojik SİT ilan edilirken bir kısmı ise 3. Derece Arkeolojik SİT ilan edildi.

Alınan kararla birlikte 1. Derece sit olan bölgede hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Alanda yeni tarım alanları açılamayacak, yalnızca sınırlı mevsimlik tarım faaliyetleri gerçekleştirilebilecek.

ÖZEL MÜLKİYETTE TARİH ÇIKTI

Müdürlük ayrıca Tire ilçesi Küçükkale Köyü’nde özel mülkiyete ait olan taşınmazda yapılan incelemeler üzerine yoğun olarak seramik-çatı kiremit parçaları ve in-situ olmayan mimari bloklar tespit edilmesi sonucunda bölge3. Derece Arkeolojik SİT ilan edildi.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.