TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehir hastanesi açılıyor, iki hastane kapanıyor!

10 yıllık bekleyişin sonunda Bayraklı Şehir Hastanesi açılış için gün sayarken, gözler kent merkezindeki diğer hastanelerin akıbetine çevrildi. Başkan Kaynak, kapatılacağı öğrenilen Tepecik ve Bozyaka hastanelerinin arazilerinin hangi amaçla kullanılacağını sordu

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 05:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Şehir hastanesi açılıyor, iki hastane kapanıyor!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Hükümetin 2011 yılında seçim vaatlerinden biri olarak duyurulan Bayraklı Şehir Hastanesi’nin temeli 2013 yılında atılmış ve 30 ayda bitirileceği belirtilmişti. Yılan hikayesine dönen inşaat süreci ve işçi eylemleri ile sık sık kent gündemine taşınan hastanenin yapımına başlandığı günden bu yana Türkiye’de 4 sağlık bakanı değişmiş fakat açılış tarihi defalarca ertelenmişti. 10 yıllık bekleyişin sonunda Türkerler ve Gama Holding tarafından inşa edilen 2 bin 60 yataklı hastanenin açılışına sayılı günlerin kaldığı ve eylül ayında hasta kabulüne başlayacağı açıklandı.

HANGİ HASTANELER KAPANIYOR?

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açılış sürecinin yaklaşmasıyla gözler kent merkezindeki diğer hastanelere çevrildi. Edinilen bilgiye göre; Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açılışı yapıldıktan sonra kentin sağlık yükünün büyük bir kısmını sırtlanan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılarak Bayraklı Şehir Hastanesi’ne taşınacak. Depreme dayanıksız olduğu bilinen hastane binalarının yıkılacağı, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu alana ise AMATEM (Alkol ve Madde Tedavi Merkezi) yapılmasının planlandığı öğrenildi.

süleyman kaynak_ilkses

BİR ANDA TEMİN EDİLMESİ KOLAY DEĞİL

2 bin 60 yataklı Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açıldıktan sonra tam kapasite çalışmasının pek mümkün olmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, “İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile bu konuyu görüştük. Başhekimlerle de bazı görüşmeler yapıyoruz. Şu anda eldeki bilgi şu… 2 bin 60 yataklı bir şehir hastanesinden bahsediyoruz. Açılıyor denildiğinde herkes tam kapasite, 7/24 çalışma performansına geçecek diye anlıyor. Böyle bir şey olup olmayacağını henüz bilmiyoruz fakat bunun olabilirliği biraz düşük görünüyor. Sebebi de böyle bir hastaneyi tam kapasite ile çalıştırabilmek için en az 2 bin 50 civarında değişik branşlarda hekim ve en az 3 bin 500 yine değişik branşlarda eğitimli hemşireye ve farklı mesleklerden insanların burada görev alması gerekiyor. Güvenliğinden şoförüne, morgcusundan temizlikçisine dair çok geniş bir meslek grubunun burada yer alması gerekiyor. Özellikle işin omurgasını teşkil eden dallarda bu kadar yüksek sayıda hekim ve hemşirenin bir anda temin edilmesi İzmir’de hiç kolay değil. Dolayısıyla Tepecik ve Bozyaka hastanelerinin tıbbi personelleri çok büyük ölçüde Şehir Hastanesi’ne götürülecek. Tabii ki Şehir Hastanesi yapılmış, açılacak ve çalıştırılacak. Buna asla kimse karşı olamaz. Burada bizim eleştirimiz, bu hastanenin bu kadar büyük yapılması, yer seçimi, şehir planlaması ve ulaşım açısından birtakım sıkıntılar yaşanacağı besbelli. Günlük insan trafiğinin en az 75 bin civarında olacağı ifade ediliyor. Bunun kamu-özel ortaklığı diye tarif edilen bir sistem içerisinde yapılması, yıllara yayılan çok yüksek kiralarla Sağlık Bakanlığı’nın inşaatçı ve işletmeci firmaya yüksek kiralar ödüyor olması gibi birtakım bizim bu süreçte eleştirdiğimiz bilgiler var” dedi.

ARAZİLER BAŞKA AMAÇLA KULLANILMAMALI

Kapatıldıktan sonra söz konusu hastanelere ait mevcut yapılar ve arazilerin hangi amaçla kullanacağının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini savunan Kaynak, “Tepecik ve Bozyaka gibi şehrin önemli merkezlerinde ve çok değerli arsalara oturmakta olan bu hastanelerin kapatıldıktan sonra arazilerinin başka amaçla kullanılmaması yönünde kamuoyunu farkındalığa çağırıyoruz. Yapısal ömrünü tamamlamış binaların yıkılıp yerine daha modern ve daha güçlü binaların yapılarak, aynı tesislerin insanlara sağlık hizmeti verecek şekle sokulması yönünde talebimiz var” ifadelerini kullandı.

HEDEF DOLULUK ORANININ TUTTURULMASI MI?

Bu hastanelerin, Bayraklı Şehir Hastanesi için verilen garanti doluluk oranının sağlanması için kapatılacağı endişelerini de paylaşan Kaynak, “Bizim buradaki soru işaretimiz şu… Ankara’da Bilkent ve Etlik hastaneleri açıldı. Çok devasa hastaneler. Bu hastanelerin yüzde 70’lik doluluk garantisi sözleşmede yer alıyor olması nedeniyle -ki bu Bayraklı için de büyük ihtimalle geçerli- diğer hastanelerin kapatılıp, o hastanelerdeki doluluk oranının tutturulması gibi bir politika izlenmişti. Burada da böyle bir politikanın izlenmemesi yani Bayraklı Şehir Hastanesi’nin doluluk oranının sözleşmede yer aldığı şekliyle sağlanabilmesi için şehrin diğer merkezlerinde fonksiyonlarını yerine getiren hastanelerin kapatılması fikrine karşı çıktığımızı bildiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.