TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sabancı Holding’in RES’ine SİT engeli

Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.’nin, İzmir Tire ile Aydın’ın Germencik ilçesi bölgesinde kurmak istediği RES projesine SİT engeli geldi

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2023 07:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sabancı Holding’in RES’ine SİT engeli

TENZİLE AŞÇI

İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santrali ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi projesine ait bölgede SİT kararı açıklandı.
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Tire ilçesi Büyükkale Mahallesi 112 ada 1 parsel ile Aydın ili Germencik ilçesi Dağyeni Mahallesi 191 ada 1 parsel içerisinde kalan RES projesine yönelik yerinde yapılan incelemelerde; Büyükkale Mahallesi’nde orman mülkiyetine ait taşınmaz üzerinde Klasik Dönem-Erken Helenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanı olduğunu tespit etti. 



Tespitin ardından bölge, “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” ve “3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescillendi.
Alınan kararda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Tire İlçesi, Büyükkale Mahallesi'nde, orman mülkiyetine ait 112 ada, 1 parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde tespit edilen Klasik Dönem-Erken Hellenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanının kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince "1. derece arkeolojik sit alanı" ve "3. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kayıtlarına ilgili şerhlerin konulmasına, 2863 sayılı Yasa'nın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine”

YARGIYA TAŞINMIŞTI
Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiini de kapsayan proje için 24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti.
Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk proje için bakanlıktan geçtiğimiz Mart ayında vize çıkmıştı.
“ÇED olumlu” kararının ardından bölge halkı yargı sürecini başlatırken bölgede antik kalıntılar olduğunu ve koruma altına alınası gerektiğini söylemişlerdi.

HİÇBİR FAALİYET YAPILAMAYACAK
Alınan SİT kararıyla birlikte bölgede tüm yapılaşmaların önüne set çekilirken karar şu ifadelere yer verildi;
“1. Derece Arkeolojik SİT alanlarında 
-    Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak SİT alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılmayacağına,
-    Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak altyapı uygulamaları için Müze Müdürlüğü'nün ve varsa kazı başkanını görüşüyle konunun Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmesine,
-    Taş, toprak vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine, 
-    Taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetini etkiletecek şekilde tevhid-ifraz gibi uygulamaların ilgili idarelerin imar mevzuatı kapsamındaki uygun görüşleri ile birlikte Koruma Bölge Kurulunca değerlendirilebileceğine”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.