TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sabancı Holding

Sabancı Holding haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sabancı Holding haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ülkemizin tanınmış ailelerinden biri olan Sabancı’ların atası Hacı Ömer Sabancı kimdir? Haber

Ülkemizin tanınmış ailelerinden biri olan Sabancı’ların atası Hacı Ömer Sabancı kimdir?

Türkiye’nin en zengin ailelerinden biri olan Sabancı Ailesi’nin bugünlere gelmesinde önemli katkıları olan Hacı Ömer Sabancı kimdir? Günümüzde yaptıkları yatırımlar ve faaliyet gösterdikleri iş kolları ile adlarından sıklıkla söz ettiren Sabancı’ların atası olan Hacı Ömer Sabancı hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik. Hacı Ömer Sabancı kimdir? 1906 yılında Kayseri’nin Talas isimli ilçesine bağlı Akçakaya Köyü’nde dünyaya gelen Hacı Ömer Sabancı, 13 yaşındayken babası Hacı Arap Sabancı’yı kaybetti. 1920 yılında kendine yeni bir hayat kurmak için köyden ayrılmaya karar veren Hacı Ömer Sabancı, tam 450 kilometrelik yolu yayan olarak yürüdükten sonra Adana’ya ulaştı. Adana’da pamuk işçisi olarak çalışmaya başladı. Bir süre işçi olarak çalışan Hacı Ömer Sabancı, daha sonra işçi müteahhitliği yapmaya başladı. Birkaç sene içerisinde yaptığı tasarruflarla kendisine pamuk ticareti alanında mütevazı sayılabilecek bir iş kurdu. Bu dönemde yanında çalışan işçiler tarafından “Ağa” ismiyle çağırılmaya başlayan Hacı Ömer Sabancı, 1928 yılında Sadıka Hanım ile dünya evine girdi. Hacı Ömer Sabancı’nın bu evliliğinden 6 erkek çocuğu oldu. Çocuklarının isimleri şu şekildedir: İhsan Sabancı, Sakıp Sabancı, Hacı Sabancı, Şevket Sabancı, Erol Sabancı ve Özdemir Sabancı’dır. Hacı Ömer Sabancı süreç içerisinde işlerini iyice büyüttü ve 1943 yılında Yağsa’ya ortak oldu. Bu tarihten 3 yıl sonra, 1946 senesinde, arkadaşları ile birlikte Marsa’yı satın aldı. Ticari alanda son derece başarılı ve vizyoner bir görüşe sahip olan Hacı Ömer Sabancı, zaman geçtikçe iş hacmini büyütmeyi başardı ve günümüzde son derece önemli olan pek çok kurumun kurulma sürecinde rol oynadı. 1951 yılında İstanbul’da bulunan Atlı Köşk’ü satın alan Hacı Ömer Sabancı, ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınmanın ilk adımlarını da böylelikle atmış oldu. Hacı Ömer Sabancı'nın babası kimdir? Hacı Ömer Sabancı'nın babası Hacı Arap Sabancı’dır. Hacı Ömer Sabancı’nın kurduğu firmalar hangileri? Hacı Ömer Sabancı, ticari açıdan son derece başarılı işlere imzasını attı. Bir pamuk işçisi olarak başladığı iş hayatında kısa sürede ciddi bir yükseliş gösteren Hacı Ömer Sabancı’nın kuruluşunda rol oynadığı kurumların isimleri şu şekildedir: Akbank Bossa Un Çırçır Fabrikası Bossa Tekstil Fabrikası Oralitsa Aksigorta Teknosa Hacı Ömer Sabancı neden öldü? Hacı Ömer Sabancı, 1966 yılında hayatını kaybetti. Yaşadığı şeker ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle İstanbul Hilton Oteli 237 numaralı odada hayatını kaybeden Hacı Ömer Sabancı’nın mezarı Adana’da bulunan Asri Mezarlığı’nda yer alıyor.

Hem orman hem kuşların göç yolunda: Sabancı’dan RES ısrarı Haber

Hem orman hem kuşların göç yolunda: Sabancı’dan RES ısrarı

Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırında yer alan bölgede hayata geçirmek istediği ve ÇED onayı alan Uygar Rüzgar Enerji Santali(RES) projesi için yeni bir adım attı. Şirket, 60 adet rüzgar türbininin dikileceği ve 15 bin 500 hektarlık alanda kurulacak olan projede, 400 kV Uygar RES Tali TM.- Uygar Res TM. Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlattı. İzmir’in Bergama İlçesi, Ürkütler ve Durmuşlar Mahallesi; Balıkesir’in İvrindi İlçesi, Taşdibi Mahallesi ile Manisa’nın Soma İlçesi, Kiraz ve Yayladalı Mahallesi sınırları içerisinde kalacak projenin 28 milyon 724 bin liraya mal olması bekleniyor. RES PROJESİ İÇERİSİNDE KULLANILACAK Projeye konu enerji ileti hattı, İzmir’in Bergama İlçesi, Ürkütler ve Durmuşlar Mahallesi; Balıkesir’in İvrindi İlçesi, Taşdibi Mahallesi ile Manisa’nın Soma İlçesi, Kiraz ve Yayladalı Mahallesi sınırları dahilinde olan, Ağustos 2023’te nihai kararı alınan ancak faaliyete henüz başlamamış Uygar RES Projesi (için uzunluğu ise 11,52 km olan Uygar RES Tali TM.- Uygar Res TM. Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH) iç hat bağlantısı olacak kullanılacak. 400 kV Uygar RES Tali TM.- Uygar RES TM. Elektrik Enerjisi İletim Hattı, 11,52 kilometre uzunluğunda olacak ve proje alanı ise 23 bin 993 metrekare olacak. Proje alanının 325,500 metrekarelik kısmı Balkıesir, 5 bin 961 metrekarelik kısmı Manisa’da ve yaklaşık 17bin 706 metrekarelik inceleme alanı İzmir sınırı içerisinde yer alacak. HEM TARIM HEM ORMAN ALANINDA Proje dosyasında en dikkat çeken husus ise; proje alanının 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa ve Balıkesir-Çanakkale Çevre Düzeni planına göre; Tarım arazisi ve Orman Alanı niteliklerinde olması oldu. Uyar RES, Rüzgâr türbinlerinden bir kısmının İzmir'deki Kozak Yaylası'na dikileceği Uygar RES projesi, kuşların göç yolu üzerinde olması ve bunu olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle bölge halkından da teki görmüştü. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bakanlıktan veto yedi: Çam fıstıklarını kurtaran karar

Sabancı Holding’in RES’ine SİT engeli Haber

Sabancı Holding’in RES’ine SİT engeli

TENZİLE AŞÇI İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santrali ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi projesine ait bölgede SİT kararı açıklandı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Tire ilçesi Büyükkale Mahallesi 112 ada 1 parsel ile Aydın ili Germencik ilçesi Dağyeni Mahallesi 191 ada 1 parsel içerisinde kalan RES projesine yönelik yerinde yapılan incelemelerde; Büyükkale Mahallesi’nde orman mülkiyetine ait taşınmaz üzerinde Klasik Dönem-Erken Helenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanı olduğunu tespit etti.  Tespitin ardından bölge, “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” ve “3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescillendi. Alınan kararda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Tire İlçesi, Büyükkale Mahallesi'nde, orman mülkiyetine ait 112 ada, 1 parselde kayıtlı taşınmaz üzerinde tespit edilen Klasik Dönem-Erken Hellenistik Döneme tarihlendirilen yerleşim alanının kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince "1. derece arkeolojik sit alanı" ve "3. derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, tescil fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kayıtlarına ilgili şerhlerin konulmasına, 2863 sayılı Yasa'nın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine” YARGIYA TAŞINMIŞTI Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiini de kapsayan proje için 24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti. Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk proje için bakanlıktan geçtiğimiz Mart ayında vize çıkmıştı. “ÇED olumlu” kararının ardından bölge halkı yargı sürecini başlatırken bölgede antik kalıntılar olduğunu ve koruma altına alınası gerektiğini söylemişlerdi. HİÇBİR FAALİYET YAPILAMAYACAK Alınan SİT kararıyla birlikte bölgede tüm yapılaşmaların önüne set çekilirken karar şu ifadelere yer verildi; “1. Derece Arkeolojik SİT alanlarında  -    Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak SİT alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılmayacağına, -    Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak altyapı uygulamaları için Müze Müdürlüğü'nün ve varsa kazı başkanını görüşüyle konunun Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmesine, -    Taş, toprak vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine,  -    Taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetini etkiletecek şekilde tevhid-ifraz gibi uygulamaların ilgili idarelerin imar mevzuatı kapsamındaki uygun görüşleri ile birlikte Koruma Bölge Kurulunca değerlendirilebileceğine”

Söz Danıştay’da: Kartal Dağı’nın kaderi o karara bağlı Haber

Söz Danıştay’da: Kartal Dağı’nın kaderi o karara bağlı

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santrali ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi projesine karşı bölge halkının mücadelesi devam ediyor. Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale  ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiini de kapsayan proje için 24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti. Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk proje için bakanlıktan geçtiğimiz Mart ayında vize çıkmıştı. “ÇED olumlu” kararının ardından bölge halkı yargı sürecini başlatırken 2 bin kızılçam ağacının kesilmesini de öngören projede İzmir’in akciğerleri Kartal Dağı’nın kaderi yargının kararına bağlı. Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, proje alanındaki antik kalıntılar olduğuna dikkat çekerken Danıştay kararını işaret etti. 150 KİŞİ MAHKEMEYE VERDİK Yargıda gelinin noktaya ilişkin bilgi veren Aydın, “Kartal Dağı’nın yukarısında bir RES projesi var. O proje için ÇED olumlu kararı çıktı. Onu da mahkemeye verdik. Yaklaşık 100-150 kişilik bir katılımla itiraz edip mahkemeye verdik. Dava Danıştay’a gitti. Şu an Danıştay’da” dedi. ARKEOLOJİK KÜLTÜR VARLIKLARI BULUNDU Proje bölgesinde antik kalıntıların keşfedildiğini hatırlatan Aydın, ayrıntılı yüzey araştırması için yetkililere seslenerek, “RES projesi kapsamında iki direğin yerini değiştirttik. Son olarak ÇED olumlu kararının ardından iki numaralı direğin bulunduğu tepede arkeolojik kültür varlıkları bulundu. Kurula haber verdik. Kurul geldi baktı, tescil edecek muhtemelen o da değişecek. Yani burada 16 bin 500 metrekarelik orman içerisinde ağaç kesilerek yeni yol yapılması söz konusu. Ağaçların kesilmemesi için biz gerekli itirazları yaptık. Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz. Buranın arkeolojik kültür varlıkları açısından incelenmesi ve ciddi bir yüzey araştırması yapılmasını istiyoruz. Araştırma sonunda burada bir kalıntı çıkarsa burası daha anlamlı bir kimliğe bürünecek” ifadelerini kullandı.

Kartal Dağı’nda tarih ve doğa katliamı sürüyor Haber

Kartal Dağı’nda tarih ve doğa katliamı sürüyor

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santralı ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi kurulmak üzere başlatılan ÇED sürecinde son düzlüğe girildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınan proje dosyasına son şekli verildi. 24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti. Alanda yapılan protestoda bölge halkı, doğal alanda büyük tahribata neden olacak projeye karşı mücadele edeceklerini haykırmışlardı. Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk projeye ilişkin konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, mücadeleden vazgeçmediklerini ve itirazlarını yenileyeceklerini söyledi. MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK Projeye yeniden itiraz edeceklerini belirten Aydın, “Bölge halkı olarak İDK döneminde bu projeye karşı olduğumuzu açıklamış ve itiraz dilekçelerimizi vermiştik. Bu süre içinde belediye de projeye karşı itiraz dilekçesi vermişti. Şu anda da itiraz süremiz var. Biz bu süre içerisinde de gerekli yerlere itirazımızı yapacağız. Mücadelemiz devam edecek. İDK sürecinde buradan 105 itiraz dilekçesi vermiştik. Yeni itiraz sürecinde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz Dampınar bölgesindeki vatandaşlar da projeye itiraz edecekler” dedi. ZEYTİN YASASINA MUHALEFET OLUR Proje içerisindeki kırma-eleme tesisi konusunda da zeytin yasasına dikkat çeken Aydın, “Proje sürecinde buraya gelen yetkililer taleplerimizi dinlediler ve projede gerekli değişikliklerin yapıldığını söylediler. Ancak ne kadar değiştirildi bilemiyoruz. Mesela projede kırma eleme tesisi de vardı. Bu tesisi kaldırdıklarını söylediler ama denilen yapıldı mı bize net bir bilgi verilmedi. Bu süreç içerisinde net bilgilendirilmedik. Kaldı ki kırma eleme tesisi kaldırılmadıysa bile bölgedeki zeytin ağaçlarının varlığıyla birlikte zeytin yasasına muhalefet oluyor” diye konuştu. KIZILÇAMLARIN YÜZDE 10’U GİDECEK Projenin hayata geçirilmesi durumunda hem tarih hem de doğa açısından geri dönülemez tahribatlar yaşanacağının altını çizen Aydın, “Projenin yapılacağı Kartal Dağı, arkeolojik kalıntılar açısından zengin bir bölge. Zaten Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Tarafından da bazı alanlar tescillendi. Projenin olduğu alanda bir tarihi manastır kalıntısı olduğu söyleniyor. Ancak ormandaki ağaç dokusu o kadar sık ki ortaya çıkması kolay olmuyor. Bu projeye onay verilirse ormanlarda yeni yollar açılacak ve bölgedeki hareketlilik artacak. Bunun için hem alandaki kızılçam ormanlarının yüzde 10’u gidecek hem de tarihi doku zarar görmüş olacak. Önceden devlet ormanlarını vatandaştan korurdu şimdi vatandaşlar devletten korumaya çalışıyor. Biz vazgeçmedik, mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SON GİRİLEN HABERLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.