TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Örnekköy’de yeni raunt: Hızal’dan Aslanoğlu iddiası!

Büyükşehir’in yeni teşkilat şeması üzerinden ‘Örnekköy’ tartışmaları yaşanırken AK Partili Hızal, CHP’li Aslanoğlu’na ilişkin ‘baskı’ iddiasını gündeme getirdi

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2023 18:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Örnekköy’de yeni raunt: Hızal’dan Aslanoğlu iddiası!

TENZİLE AŞÇI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü birleşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.
Oturuma, Büyükşehir’nin birimleri arasında yeni bir düzenlemeye gereksinim duyulması nedeniyle yeniden hazırlanan “Teşkilat Şeması” önergesine ilişkin yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Parti tarafından yapılan eleştirilerde odak noktası Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın Deprem Daire Başkanlığı’na bağlanması olurken İZBETON ve kooperatif modeline gönderme yapıldı.
Tartışmaların odağında ise geçtiğimiz ay ‘eksik demir ve hatalı beton’ uyulmasıyla gündeme gelen Örnekköy Kentsel Dönüşüm projesi tartışmaları oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bölgedeki dönüşümü üstlenen kooperatifin o dönem yönetim kurulu başkanı olan CHP İzmir İl Başkanı S-Şenol Aslanoğlu’na ilişkin ‘baskı’ iddiasını gündeme getirirken mecliste ipler gerildi.

BOZTEPE: SÖZLERİMİZİ BU KADAR CİDDİYE ALACAĞINIZI BİLSEYDİK…
AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, konuya kinayeli bir yaklaşım geliştirerek “Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı, 13 yıl önce kuruldu. Bu daireden övünçle bahsetmiştik gerçi 13 yılda bir arpa boyu yol almadı ama yine de bu daire başkanlığının kapatıldığını anlamadık. Yaklaşık 2,5 yıldır kooperatifleşme başladı. Biz kentsel dönüşüm daire başkanlığını kapatın o zaman diyorduk ama sözlerimizi bu kadar ciddiye alacağınızı bilseydik İzmir’in başka sorunlarından bahsederdik. Bence o daire başkanlığı son dönemlerde görevini yerine getirmiyordu. Siz de kabul etmiş oluyorsunuz ki kentsel dönüşüm daire başkanlığı görevini yapamamış ki kapatılmasına karar vermişsiniz” diye konuştu.

Büyükşehir’in yeni teşkilat şeması üzerinden ‘Örnekköy’ tartışmaları yaşanırken AK Partili Hızal, CHP’li Aslanoğlu’na ilişkin ‘baskı’ iddiasını gündeme getirdi

YILDIZ: HATA RAPORLANDIĞI İÇİN Mİ KAPATIYORSUNUZ?
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise Örnekköy göndermesi yaparak şunları söyledi; “Gerçeklikte bizi üzen bir tablo var. Bir yandan Aziz Kocaoğlu’nun ortaya koyduğu İzmir modeli bugünden itibaren bitmiştir. 4 yıllık meclis performansının içinde kaplumbağa hızıyla hareket ettiğini söylediğimiz bir kentsel dönüşüm vardı. Ama bunun nedeni siyasi kararlardan dolayıydı. Eğer ki siz plan kaynaklı sorunları çözmek adına siyasi bir irade ortaya koyamazsanız daire başkanlığının çalışması kaplumbağa hızına döner. Ama özellikle 2,5 yıldır İZBETON’a devrettiğiniz yerlerle başlayan bir tartışma var. Biz İZBETON bu işi yapsın vatandaş beklemesin dedik. Ama daha sonra bir anda kucağımızda kooperatifleri bulduk. Bu modele baktığımızda birtakım ilişkiler ve çözemediğiniz rantsal problemler var. Biz İZBETON’a yetkiyi oybirliğiyle verdik. Ama bizim verdiğimiz yetkili İZBETON Genel Müdürü yetki aşımı yaparak tek bir imzayla kooperatifler verdi. İzmir Modeli’nin sona geldi. Siz bugün kentsel dönüşüm daire başkanlığını, Deprem Daire Başkanlığıyla birleştiriyorsunuz. Bizim ifademizle kapatıyorsunuz. Bunu yaparken bir gerekçe ve rapor olur. Bunu anlatırsınız. Şu an bir rapor var mı yok. Örnekköy… İZBETON’un yetkisi olmadan yaptığı işler, atılan imzalar… Siz kentsel dönüşüm daire başkanlığı kapatırken komisyon üyelerine tek bir rapor sunmuyorken… O daire başkanlığında çalışan arkadaşlar Örnekköy’deki imalat hatasını raporladığı için mi bu daire başkanlığını kapatıyorsunuz? Sayın Soyer yönetimi tam bir mirasyedidir. 6 Şubat depreminden sonra TBMM’ye bir rapor sunuldu. Bu raporda bir öneri var kentsel Dönüşüm Daire Başkanlıkları ve Deprem Riski Daire başkanlıklarının ayrı ayrı açılması gerekir diye. AK Parti şu anda bunu yasalaştırmak için çalışıyor. Bir meclis üyesi olarak söylüyorum. Bu birleşmenin gerekçesini bize anlatsınlar.”

YÖRÜK: YASAYA AYKIRILIK YOK
Eleştirilere yanıt veren CHP’li meclis üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Ufuk Yörük, “Yapılan eleştiriler niyet okumaya dönmüş durumda. Bu yeni yapılanmanın bundan sonra İZBB’nin faaliyetlerinde bir aksaklığa yol açacağını kabul etmemiz mümkün değil. İZBB, kendi tasarrufunda bunu yapmıştır. İlk defa da yapılmamıştır. Belediyenin tarihinden bugüne birçok teşkilatta değişiklik yapılmıştır. Biz bunu yaparken herhangi bir yasaya aykırılık görmedik” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü birleşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

HIZAL: BİRLEŞME DEĞİL KAPATMA
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesinde ortaya çıkan ‘demir ve beton’ sorununa gönderme yaparak kooperatif modeli ve daire başkanlığının kapatılması arasında ilişki kurdu ve şunları söyledi; “Biz bir kamu kurumuyuz. Dolayısıyla yaptığımız işlemleri hukuk çerçevesinde yapmalıyız. Yani İZBB ve iştirakleri yasa ve kanunlara uygun hareket etmek zorundadır. Deprem ve kentsel dönüşüm İzmir’in en büyük sorunlarından biri. Kentin yapı stokunun yüzde 85’i dönüşüme ihtiyaç duyuyor. Bunun tamamını İZBB yapamaz. Dönüşüm komplike biliyoruz ama İZBB’nin bu konuda lokomotif görevi görmesi gerekiyor. İZBB bunu bakanlığın verdiği yetkiye dayanarak dönüşüm alanlarında hızlı bir dönüşümü ortaya koymaktı. Çok ilginç ki Kentsel Dönüşüm Komisyon üyeleri ve Kentsel Dönüşüm Daire başkanı burada değil. Yerinde ve uzlaşıyla dönüşüm diyorduk. Biz buna değil, bunun ağır işlemesini eleştirdik.  Siz bu daireyi alıp kapatıyorsunuz. Birleştirme değil, kapatma. Eğer bu daireyi Sayın Tunç Bey, göreve başladığının hemen arkasından ya da depremden sonra bu çalışmayı yapsaydı haklısınız derdik.

KİMİN MALINI KİME VERİYORSUNUZ?
Dört yıl sonra İZBB’nin görevi olan dönüşüm İZBETON’a devredildi. Biz dönüşümde insanlar mağdur olmasın dedik. Ama geldiğimiz noktada İZBETON’la İZBB arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi var elimde. Sorun bundan sonra başlıyor. Yeterli denilen İZBETON kendini yeterli görmemiş ki gidip bir kooperatif kurdurmuş. Bir kooperatif var.  İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ile İZBETON arasında bir sözleşme var. Protokol sorun, sıkıntılı ve hukuksuzluk içeriyor. Yüklenici sıfatıyla İZBETON’la protokol imzalayan kooperatif başkanı Şenol Aslanoğlu. Buradaki usulsüzlük çift imza olması. Diğer konu… Bu kooperatifler hakkı olmayan bir şekilde inşaat sahasına girerek vatandaşlardan para toplayarak kör topal inşaata giriyor. Burada bir sorun var. O kooperatif orada o işi yapmamalı. İZBETON kat karşılığı sözleşme yapılıyor ve İZBETON’a verilecek olan bütün bağımsız bölümler kooperatife verilmiş. Siz kimin malını kime veriyorsunuz? Bu arsa, orada kentsel dönüşüm bekleyen vatandaşın. Sen kimsin! Sen bunu hangi kanuna dayanarak yapıyorsun? Yetmedi başka kooperatifiler de kuruldu. Gaziemir’de bir kooperatif göreve başladı. Orada göstermelik bir temel atıldı. Hala duruyor o beton. Sonra duyduk ki orada zeminle ilgili bazı problemler var. Zemin etüdü yapılmış ve İZBB kentsel dönüşüm daire başkanlığı zemin iyileştirmesi yapılsın diyor. Sonra Şenol Aslanoğlu gidip bürokratlara gidip baskı uyguluyor. ‘Bu rapor Allah’ın emri mi? Yeni rapor düzenleyin’ diyor. Bu yönde duyumlarımız oldu. Örnekköy’e gelelim. Örnekköy’de inşaat ağır aksak ilerlerken 300 metrekarelik bir alanda beton ve demir donatısıyla ilgili 1 ay önce sorunlar çıktı. İr ay önce çıkan problemi, sizin kapatmak istediğiniz dairenin personeli tespit etti. Bu tutanak neticesinde inşaat durduruldu. Gaziemir’de başlayan film Örnekköy’de hızlanarak devam etti. Bir belediye başkanı elemanını tuttuğu tutanağa uyarak gidip o sorunlu yeri yıkar. Laf salatası yapmaz, gider yıkar. Ama burada birilerini aklamak için mücadele verildi bir ay boyunca. Onlar da hukuksuz bir şekilde bu işi alan kooperatifin yönetimi ve İZBETON’u aklamak için bu yapıldı. Doğal olarak ilgili bakanlık devreye girdi ve inceleme yaptı. Bazı huşuları tespit etti. Bunlardan biri de ‘kooperatif burada iş yapamaz’ ifadeleri. İlgili parsellerde kooperatifin yapmış olduğu inşaatların durdurulması gerekiyor. Bütün bunların üzerine suçlu, kentsel dönüşüm daire başkanlığı oldu. 13 yıllık bir daire başkanlığını kapatıp deprem daire başkanlığına bağlıyorsunuz. Bu iş adamları kooperatif üyelerinin ödediği aidatlardan huzur hakkı alıyorlar bir de. Bu kooperatif orada bu işleri İZBB’nin adını kullanarak yapıyor.”

ÖNAL: BİZ 5 MÜTEAHHİTE PEŞKEŞ ÇEKMİYORUZ
AK Parti kanadından gelen eleştirilere yanıt veren CHP’li meclis üyesi ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı İrfan Önal, “Elmayla armudu karşılaştırdılar. İki dairenin birleştirilmesi söz konusu ama konuyu birinin kapatılmasına oradan da kooperatife getirildi. Muhalefet art niyetli yaklaştığında iktidar iyi niyetini sürdürürse kaybeder. Bu eleştirilerin yapıcı olacağını umuyordum. Ancak artık şundan eminim ki iftiralar ve yalanlar… Burada 4 yıldır bir şeylerin engellemeye dönük eleştirildiğine tanık oluyoruz. Biz 5 tane müteahhidi zengin etmek üzere onlara peşkeş çekmiyoruz. Biz modelimiz gereği yavaş gideceğimizi biliyoruz. Ama birilerine peşkeş çekmeden vatandaşlar uygun fiyatla güvenli konutlara sahip olsun diye uğraşıyoruz. İhalelere girilmemesini nedeni biz değiliz, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi. Kooperatifin yetkisi var mı yok mu? Siz önce usulüne bakın. Siz vatandaşın uygun fiyatla ev sahibi olmasının nesini yanlış buluyorsunuz? Varsa bir yanlışlık ya da hırsızlık gidip beraber peşine düşelim. Ancak bizim modelimizle merkezi yönetimin sahip olamadığı bir dönüşüme sahibiz” ifadelerini kullandı.

AYDIN: SIRF BİZE ‘YAPAMADINIZ’ DİYEBİLMEK İÇİN…
Hızal’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Örnekköy polemiklerinin yerel seçimlere yönelik olduğunun altını çizerek şunları söyledi; “Bütün laf kalabalığı ve polemiği bir kenara bırakarak İzmir halkına doğru ve gerçeği anlatacağız. Önergeyle İZBB’nin teşkilat şemasında bir daire başkanlığının altındaki birimler başka bir daire başkanlığıyla birleştiriliyor. İki daire başkanlığı birleştiriliyor. Bugüne kadar teşkilat şemasında pek çok değişiklik bu meclis onaylandı zaten. Merkezi iktidar da AFAD’ı böyle bir teşkilat şeması değişikliğiyle yaptı. Mesela Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başına gelmeyen kalmadı mesela. Yani yönetim kendi değerlendirmelerini yapar ve bunun sonucunsa en etkili mekanizmayı ortaya koyar. Biz bunu neden bu kadar tartışıyoruz? Çünkü arkadaşlarımızın bir süredir sürdürdüğü bir hikaye var. İZBB’nin faaliyetlerini partizanca engellemek ve İZBB, iş yapamazsınız algısı oluşturmak. Seçimlerde İzmir halkından bu şekilde oy almak. Siyasi tercihleri nedeniyle cezalandıran İzmir halkı kendisini cezalandıranları tercih etmeyecektir. İzmir halkını sopayla hizaya getiremezsiniz. Bu kentin büyükşehir belediye başkanını sopayla hizaya getiremezsiniz. Bunu defalarca denediniz. Bir sonuç alamayacağını görmüyor musunuz? Bu halkın hizmetlerini engellemekten vazgeçin. İZBB’nin belediye meclisinde bir meclis üyesinin ‘birisiyle ilgili böyle böyle şeyler duyuyorum’ demesi yakışık almaz. Mesela biz de ilk rapor çıktığında arkadaşımızın tehdit edildiğini duyuyoruz. Burada konuşmamız gereken bu değil. Türkiye artık liberal devlet olmaktan da vazgeçmiş anlıyorum ki. Hukuktan da kopmuş. Mesela Karşıyaka Belediye Meclisi’ne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden bir yazı geliyor. ‘Parsellerdeki inşaat faaliyetlerini derhal durdurun.’ Kendi ağızlarıyla söylüyorum. Sen kimsin? Türkiye bir hukuk devleti olmaktan ne zaman vazgeçti? Burada bir hukuksuzluk varsa bu yanlıştır dersiniz ve mahkemeye gidersiniz. İki tüzel kişinin sözleşmesine ilişkin geçerliliğe il müdürlüğü mü karar verecek? Sayın Hızal bir rapordan bahsediyor ama bu rapor İZBB’ye henüz sunulmuş değil. Devletin imkanlarını insanlar üzerinde algı yaratmak için kullanmanın anlamı yok. Böyle mi oy alacaksınız İzmir halkından! Sırf bize ‘Yapamadınız’ diyebilmek için oradaki yüzlerce insanı ev bırakmaya değer mi? Bu siyaset o inşaların evsiz kalmasına değer mi!”

Oturuma, Büyükşehir’nin birimleri arasında yeni bir düzenlemeye gereksinim duyulması nedeniyle yeniden hazırlanan “Teşkilat Şeması” önergesine ilişkin yapılan tartışmalar damgasını vurdu. AK Parti tarafından yapılan eleştirilerde odak noktası Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın Deprem Daire Başkanlığı’na bağlanması olurken İZBETON ve kooperatif modeline gönderme yapıldı.

ÖZUSLU: GEREĞİ YAPILMIŞ
Tartışmaların ardından kısa bir konuşma yapan Meclis Başkan Vekili Özuslu, “İZBB’nin eskiden beri uyguladığı yerinde dönüşüm. Bu doğru bir model. İnsanları yerinden yurdundan ederek kentsel dönüşüm yapma anlayışı doğru bir anlayış değil. Bunu kabul ederek yapacağınız model doğrudur. Gaziemir konusunda bir eleştiri olmuştu. Orada İZBB, ne yaptı? Bir zemine girdiğinizde ve 15 metre aşağıya indiğinizde neyle karşılaşacağınızı bilemezseniz zeminde sıvılaşma olabilir denmiş raporda. Bunun için de gereği yapılmış. Ayrıca hiçbir meclis üyesi arkadaşımız burada duyumlardan bahsetmemeli” dedi.
Yapılan tüm tartışmaların ardından ilgili gündem maddesi Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘evet’ oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.