TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maden açılmak isteniyordu: Tarihi alanın koruma kalkanı büyüdü

İzmir’in Foça ilçesinde daha önce taş ocağı açılmak istenen ve eski Pers Mezar Anıtı’nın bulunduğu bölgenin sit alanı ve derecesinde düzenleme yapılarak bölgenin koruma kalkanı genişletildi

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 06:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Maden açılmak isteniyordu: Tarihi alanın koruma kalkanı büyüdü

İzmir’in gözde turizm merkezlerinden olan Foça’nın Yanibağarası Mahallesi’nde kurulmak istenen taş ocağı projesinin yapılmak istendiği alana ilişkin önemli bir karar verildi.

Proje alanı, bin 500 yıllık Pers Mezarı Anıtı'nın da içerisinde yer aldığı ve doğal sit alanı olan bölgede yer alırken projeye ilişkin Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve bölge halkının tepkisi ile kurumların olumsuz görüşü üzerine projenin ÇED süreci durdurulmuştu.

Öte yandan; İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu bölgenin mevcutta bulunan sit sınırlarını genişletme kararı aldı. 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenen Pers Mezar Anıtı (Taş Kule) çevresinde aliye Hazinesi ve şahıs mülkiyetine kayıtlı sahada yeni arkeolojik kalıntıların bulunduğu ifade edildi.

Yeni kalıntılarının bulunmasının ardından bölgenin sit kararı güncellenirken alan “Taş Kule Pers Mezar Anıtı ve Antik Dönem Taş Ocağı” adı ile 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kuraklık riski artıyor üretici kara kara düşünüyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.