TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konut alacaklara yine müjde yok

Konut fiyatlarını aşağıya çekmek için alınan kararların doğru olduğunu fakat konut fiyatlarını düşürmeyeceğini belirten Başkan Güleroğlu, “Ancak piyasalarda bir canlılık olur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2023 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Konut alacaklara yine müjde yok

KEMAL ÖZKURT-ÖZEL HABER

Türkiye’de yeni oluşturulan kabineyle birlikte ekonomide ciddi adımlar atılırken konut piyasasında da önemli kararlar alınmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde emlak sektöründe arzı arttırmak adına iki önemli karar alındı. İlk olarak Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda, konut arzını teşvik etmek için ilk konut alacaklara finansal destek sağlanacak projenin üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ardından Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle atıl durumdaki boş ofislerden uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Alınan bu kararların konut fiyatlarını nasıl etkileyeceği vatandaşlar tarafından merak edilirken, atılan adımların konut fiyatlarını düşürmeyeceğini belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, piyasada konut kredilerinin limitinin yükseltilmesi ve faiz oranlarının aşağıya doğru çekilmesiyle ancak piyasalarda bir canlılık oluşabileceğini söyledi.

izmir-emlak-komisyonculari-odasi-baskani-mesut-guleroglu_ilkses

KONUT FİYATLARININ DÜŞECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

Hükümet tarafından alınan kararları olumlu bularak desteklediğini fakat bu kararların doğrudan doğruya konut fiyatlarını düşürmeyeceğini belirten Güleroğlu, “Daha öncede gayrimenkul piyasasını canlandırmak için 0,90 ve 0,69 oranında kredi oranları açıklanmıştı. Fakat bunlar piyasada çok tutmadı. Bu yüzden alınan bu kararların da havada kalacağı kanaatindeyim. Çünkü bu destekleri sağlayabilmek için kişilerin daha önce ev almamış olması gibi çeşitli koşullar gerekiyor. Hiç ev almamış insanın şu anda bir birikimi de yok haliyle. Bu yüzden konut alamayan vatandaş yine alamamış olacak. Diğer taraftan konut kredisi faiz oranları yüksek, limitleri ise düşük. Bu yüzden de bu tarz bir kararın piyasalarda konut fiyatlarını düşüreceğini düşünmüyorum. Piyasada konut kredilerinin limitinin yükseltilmesi ve faiz oranlarının aşağıya doğru çekilmesiyle ancak piyasalarda bir canlılık oluşacağı kanaati yönündeyim” diye konuştu.

KONUT FİYATLARI 6 AYDIR ARTMADI

Gayrimenkul piyasasında fiyatların son 6 aydır hiç artmadığını, buna rağmen piyasalarda bir hareketlilik yaşanmadığını belirterek bunun sebebinin ise vatandaşların alım gücünün düşmesinden kaynaklandığını söyleyen Güleroğlu, “Yüksek kredi faizleri ve düşük limitler sebebiyle vatandaşlar konut almakta zorlanıyor. Bunun yanı sıra hükümet baskı yaparak konut fiyatlarını stabil tutmaya çalışıyor. Piyasayı bu şekilde baskılamak ilerleyen süreçte ciddi sorunlara yol açacaktır. Unutmamamız gereken bir şey var. O da konut fiyatlarının hiçbir zaman düşmeyeceği gerçeğidir. Atılan olumlu adımlarda konut fiyatları sadece stabil kalmasını sağlar. Konut fiyatları stabil kalıp vatandaşın alım gücü arttırılırsa ancak konut alımı kolaylaşacaktır. Bu yüzden herhangi bir karar almadan önce arka planlarını iyi değerlendirmek gerekir” dedi. 

gayrimenkul_ilkses

PİYASA SERBEST BIRAKILMALIDIR

Konut piyasasında hareketlik yaşanması için öncelikle faiz oranları ve kredi limitlerinin yeninden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Güleroğlu, alınan kararların yanı sıra sürecin nasıl işleyeceği konusunda da vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Yapılan projelerin askıda kalmaması için sürece vatandaş dahil edilmedir. Hiç evi, hiç birikimi olmayan vatandaşların proje dışında bırakılmaması gerekir. Bunun yanı sıra faiz oranlarında bir dengeyi yakalamak lazım. Çünkü tüm dünya faizleri düşürürken biz yükseltiyorduk, tüm dünya yükseltirken ise biz düşürüyorduk. Bu belirsizlik değil konut fiyatları tüm sektörleri etkiler. Sonrasında ise gayrimenkul piyasası serbest bırakılmalıdır. Dolar baskılandığı gibi gayrimenkul piyasası da baskılanmamalıdır. Bunun örneğini dolarda da gördüğümüz gibi baskıyla bir düzen yakalayamıyoruz. Bu yüzden piyasalar önce serbest bırakılmalı, serbest kalan piyasalar bir stabiliteye oturduktan sonra ise bu tür kararlar alınmalıdır. Sonuç olarak hükümet yetkilileri bu adımlar atılırsa eğer o zaman piyasalarda bir hareket görme şansımız olur.” Konuşmasının sonunda emlak alım satımı yapacak olan vatandaşları dolandırıcılara karşı uyaran Başkan Güleroğlu, vatandaşların çalıştıkları emlak firmalarından alışveriş yapmadan önce Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yetki belgelerini istemeleri gerektiğini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.