TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kamburumuz büyüyor… 13 TL’lik biniş ücreti 55 TL’ye yükseldi!

Kredi kartı ile İZBAN’a ödeme yapanlar için ulaşım güç hale geldi. Yaklaşık 1 hafta önce gerçekleşen güncelleme ile 13 TL’lik biniş 55 TL’ye çıkarılınca vatandaş isyan etti

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 11:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kamburumuz büyüyor… 13 TL’lik biniş ücreti 55 TL’ye yükseldi!

İzmir’in ana ulaşım araçlarından biri olan İZBAN (İzmir Banliyö Sistemi) ücretlerine her geçen gün gelen zam, vatandaşı canından bezdirdi. Özellikle kredi kartı ile İZBAN’a ödeme yapanlar için durum daha da güç hale geldi. Yaklaşık 1 hafta önce gerçekleşen güncelleme ile 13 TL’lik biniş 55 TL’ye çıkarıldı.

Kredi kartı kullanarak İZBAN’a binmek isteyenler bu manzara karşısında isyan ederken, İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği Yönetim Kurulu, “Masrafların ağırlaşması bahane edilerek geçim sıkıntısı, işsizlik, pahalılıktan bunalmış halkımıza kambur üstüne kambur bindirilmektedir. Devletin en birinci görevlerinden biri de halkının refah seviyesini iyileştirmektir” dedi.

YAĞMUR GİBİ GELEN ZAMLARA BİR DE…

“İZBAN’da kredi kartı ile biniş ücretinin 13 liradan 55 liraya çıkarılması insafsızcadır” diyen dernek, şu açıklamayı yaptı: “Yağmur gibi gelen zamlara bir de toplu ulaşımdaki bu uygulama halka ihanettir. Kredi kartı kullanımı artık yaşam biçimi olmuştur. Yetmeyen maaşa adeta can simidi haline geldi. İster tek durak gitsin, isterse son durağa kadar yolculuk etsin, vatandaşın nakit parası olmadığı için kredi kartı ile ulaşımı sağlaması halinde 55 lira ile karşılaşması hiç adilane değildir. Toplu ulaşımda oldukça ucuza, kâr amacı güdülmeksizin hizmet verilmesi devletin, belediyelerin en birinci görevidir. Masrafların ağırlaşması bahane edilerek geçim sıkıntısı, işsizlik, pahalılıktan bunalmış halkımıza kambur üstüne kambur bindirilmektedir. Daha önceki uygulamalarda ikinci, üçüncü binişlerde bile ekstra ücret alınmıyordu. İyice soygun yapılıyor. Hâlbuki devletin en birinci görevlerinden biri de halkının refah seviyesini iyileştirmektir.”

Öte yandan dernek yönetimi, bu konu hakkında hafta içi, Alsancak İZBAN önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

ADALETSİZ BİR DURUM, YAZIKLAR OLSUN!

Vatandaşların isyanı ise sosyal medyaya taştı. Yaşanan durumu eleştiren birçok kişi, “İnsanlar bu kadar mı kullanılır? Bol keseden alınan belediye işçilerinin maaşını bu şekilde karşılayacaklar galiba… Yeni olmadı 3 hafta önce başıma geldi. Normal İZMİRİM KART ile geçiş yaptığında artı para sistemiyle paranın bir kısmını alıyorsun. Fakat kredi kartı ile ödeme yaptığında hiçbir şekilde iade olmuyor. Alsancak’a da gitsen 55 TL, Aliağa’ya da gitsen aynı para. Adaletsiz bir durum… Yazıklar olsun. Bundan sonra binmem. Milleti söğüşlemekten başka işleri yok. ESHOT’la giderim daha iyi… İZBAN devlet ve belediyenin ortak iştirakidir. Fakat işletmesi belediyeye aittir. Belediyenin ise her sıkıştığında suya ve ulaşıma zam yaptığı aşikardır. Burada sorulması gereken soru şu, yönetime karışılmaz ama hükümet ne zaman ‘dur’ diyecek?”serzenişinde bulundu.

hamza dağ

ACIMASIZLIK VE FIRSATÇILIK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da sert sözlerle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e yüklendi. X sosyal medya platformundan paylaşımda bulunan Dağ, “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, İzmir'in en çok kullanılan toplu taşıma aracı olan İZBAN'ın kullanımında kredi kartı ile temassız ödeme tutarı 55 lira olarak belirlenmiştir. Bu karar, UKOME ve İZBAN yönetimine sunulmadan yetkisi olmadığı halde sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmıştır. Yetki gaspıyla alınan ve duyurusu yapılmadan, Havaalanı, Alsancak ve Aliağa istasyonlarında pilot olarak uygulamaya konulan bu kararla, Aliağa-Selçuk arasında yapılacak yolculuk için ödenmesi gereken tutar, indi-bindi tutarı olarak hemşerilerimize yansıtılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu denli fahiş fiyat belirlemesi, acımasızlık ve fırsatçılıktır. UKOME’de görüşülmeden alınmış olan bu karar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dayatmacı yaklaşımını ortaya koymaktadır. Başına buyruk bir refleksle hareket eden ve hemşerilerimizi adeta İZMİRİM KART'ı olmadığı için cezalandıran Tunç Soyer’i bu karardan dönmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Otobüse bindi ancak yola devam edemedi...

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.