TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in ‘merkezinde’ tehlike devam ediyor

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen yoğun yağışa rağmen İzmir’de merkez ilçelere içme suyu temin eden barajların doluluk oranları artmak yerine azaldı

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2023 10:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in ‘merkezinde’ tehlike devam ediyor

TENZİLE AŞÇI

Küresel ısınmanın en büyük yansıması iklim değişikliği, kuraklık ve yağış dengesizliği olurken İzmir’in hem içmede hem de sulamada kullanılan barajları da kuraklık sorunundan nasibini almıştı.
Uzun yıllardır sistematik olarak doluluk oranı azalan İzmir’in barajlarının çoğunda, kurak geçen kış aylarının ardından doluluk oranı yüzde 50’nin altına düşerken barajlar için tehlike çanları çalmaya başlamıştı.
Öte yandan; uzun süredir en yağışlı Haziran ayını geçiren İzmir’de geçtiğimiz hafta sonu gelen yağışlar ise bazı barajlarda küçük de olsa olumlu etki yaratırken içme suyu temin eden barajlara ise kar etmedi.



İÇME SUYUNA FAYDA ETMEDİ
İzmir’in içme suyu kaynaklarının en önemlilerinden olan ve içme suyunun önemli bir bölümünün karşılandığı Tahtalı Barajı’nda kritik azalma devam ediyor. Barajın, 2021 yılı Haziran ayında 69,6 olan doluluk oranı 2022 yılı Haziran ayında 56,88’e geriledi. Barajdaki doluluk oranı geçtiğimiz hafta kritik seviyeye gerilerken yağışlar da can suyu olmadı ve barajın aktif doluluk oranı 39,73’e düştü.
İzmir’de içme suyunun temin edildiği diğer önemli baraj olan Balçova Barajı'nın doluluk oranında da ciddi oranda azalma meydana geldi. Aynı zamanda kullanma ve sulama için de kullanılan barajın 2021 yılı Haziran ayında 76,49 olan doluluk oranı, 2022 yılı Haziran ayında 56,65 geriledi. Barajın geçtiğimiz hafta yüzde 56,26 olan doluluk oranı yağışlara rağmen geriledi ve 56,09 oldu.



YAĞIŞLAR CAN SUYU OLDU
Gördes Çayı üzerinde, bölgedeki arazileri sulama ve İzmir'e içme suyu temini amacıyla inşa edilen ‘dibi delik baraj’ olarak bilinen Gördes Barajı’nda da gözle görülür azalma var. Barajın 2021 Haziran ayına 7,79 olan doluluk oranı 2022 Haziran ayında 5,07 seviyesine geriledi. Yağışların can suyu olduğu barajda geçtiğimiz hafta yüzde 8,6 olan doluluk oranı yağışların ardından yüzde 8,79’a yükseldi.

O BARAJLARA NEFES OLDU
İzmir’de sulama ve taşkınları engelleme amacıyla kurulan Ürkmez Barajı’nda doluluk oranı, 2 yıl öncesine göre neredeyse yarı yarıya azaldı. Barajın 2021 yılı Haziran ayında yüzde 81,14 olan doluluk oranı 2022 yılı Haziran ayında 80,53’e geriledi. Öte yandan; yağışlar Ürkmez Barajı’na da nefes aldırdı. Barajın geçtiğimiz hafta 44,7 olan doluluk oranı 45,89’a yükseldi.
Aliağa’da bulunan ve ağırlıklı olarak sanayi suyu temininde kullanılan Güzelhisar Barajı ise doluluk oranının en düşük oranda azaldığı barajlardan biri oldu. Barajın 2021 yılı Haziran ayında yüzde 79,58 olan doluluk oranı Haziran 2022’de 78,63 oranına geriledi. Yağışların fayda ettiği bir diğer baraj olan Güzelhisar Barajında geçtiğimiz hafta yüzde 71,71 olan doluluk oranı yüzde 72,01’e yükseldi.



YARIMADA’DA AZALMAYA DEVAM
Çeşme’de bulunan ve içme suyu üretme amacıyla kurulan Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın doluluk oranında da kritik düzeyde azalma meydana geldi. Barajın 2021 yılı Haziran ayında yüzde 61,06 olan doluluk oranı 2022 yılı Haziran ayında yüzde 78,33’e düştü.
Yağışların doluluk oranında etki etmediği barajda geçtiğimiz hafta yüzde 49,59 olan doluluk oranı yağışlara rağmen 48,94’e geriledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.