TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#baraj

baraj haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, baraj haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

8 ilçeyi etkileyecek: Barajlar için yeni plan askıda Haber

8 ilçeyi etkileyecek: Barajlar için yeni plan askıda

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez ve Karaçam Baraj Havzalarında bulunan dereler ve dere mutlak alanlarına ilişkin önemli bir adım attı. Baraj havzaları ve çevresindeki dereler ile dere mutlak alanlarının planda olmadığı ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'na aktarılması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği'ne tabi Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez ve Karaçam Baraj Havzalarına ilişkin İZSU tarafından iletilen dere ve dere mutlak alanlarının işlendiği, 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlandı. 2023 Kasım ayında kabul edilerek 2024 Şubat’ta onaylanan koruma kararına ilişkin hazırlanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlanarak askıya çıkarıldı. 8 İLÇEYİ KAPSIYOR Plan raporunda plan değişikliğine konu baraj havzalarının Menemen, Karşıyaka, Bornova, Balçova Ve Seferihisar, Karabağlar, Narlıdere ve Menderes ilçelerini kapsamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.09.2012 tarih, 05.843 sayılı kararı ile uygun görülerek onanan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nda Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez Barajları ile bu barajların koruma kuşakları ile arazi kullanım kararları planda yer almakta olup, Karaçam Barajı ve koruma alanlarının plana aktarılmadığı belirlenerek bölge de plana işlendi. İZSU’nun bölgeye ilişkin yazısı doğrultusunda; Menemen, Karşıyaka, Bornova, Balçova ve Seferihisar, Karabağlar, Narlıdere Ve Menderes İlçelerinde bulunan Balçova, Bostanlı, Değirmendere, Ürkmez ve Karaçam Baraj Havzaları, İçme ve Kullanma Suyu Koruma Kuşaklarının güncel sınırları ile bu havzalar içerisinde bulunan dereler ile derelerin mutlak koruma alanları plana eklendi. Plan kararları kapsamında plana konu baraj bölgelerinde bulunan her bir derenin her iki tarafında 0-200 metre dere mutlak koruma bandı uygulanacak.

Artvin'de baraj suları çekildi... Köy yeniden ortaya çıktı Haber

Artvin'de baraj suları çekildi... Köy yeniden ortaya çıktı

Artvin’in Yusufeli ilçesi Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES, elektrik üretimine devam ediyor. 22 Kasım 2022 tarihinde su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Su tutma işlemine sona ermesinin ardından Ocak ayında barajda elektrik üretiminde tam kapasiteye ulaşıldı. Baraj sularının çekilmesiyle, sular altına kalan köy ve mahalleler ortaya çıkmaya başladı. Tekkale köyü sakinleri köylerinin yeniden su üstüne çıkmasıyla o günleri yad ettiler. Hayatları Tekkale köyünde geçen Muteber Aktaş, Asiye Demirkıran ve Havva Demirkıran eski evlerini görebilmek için patika yol yaptılar. Her gün yürüyerek eski evlerine giderek o günleri yad eden 3 arkadaş aynı zamanda değerli gördükleri eşyaları sırtlarına alıp, yeni yerleşim yerinde bulunan evlerine dönüyor. "Ömrümüz bu mahallede geçti" diyen 3 arkadaş "Evimizi yeniden gördük üzüldük. Boyası bile kirlenmemişti. Öylece duruyordu. Zorda olsa yeni yaşama alıştık. Arada buraya gelip eski anıları yad ediyoruz. Sular altında kaldı yeniden yol yaptık. Değerli gördüğümüz, beşik, hayvanlara biraz ot, çatı malzemelerini sırtımızla taşıyoruz” dediler. Baraj suları çekilince hatıraları için evlerine patika yol yaptılar

Denizli'de kuraklığın acı tablosu: İskele ile tekne arasında metrelerce mesafe Haber

Denizli'de kuraklığın acı tablosu: İskele ile tekne arasında metrelerce mesafe

Türkiye'de küresel iklim değişikliğiyle birlikte her geçen yıl daha fazla hissedilen kuraklık, özellikle göl, gölet ve barajları olumsuz etkiliyor. Denizli gibi yaz aylarında kuraklıkla mücadele eden bölgelerde, uzun yıllar boyunca beklenen kar ve yağış miktarının altında kalınması, kuraklık sorununun daha da derinleşmesine neden oluyor. Bu durum, su kaynaklarının azalması ve barajlardaki su seviyelerinin belirgin bir şekilde düşmesiyle kendini gösteriyor. Bölgenin en önemli sulama kaynağı olan Büyük Menderes Nehri üzerinde inşa edilen Güney ilçesindeki Cindere Barajı, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklıkla ciddi şekilde etkilenmiştir. Bölgenin önde gelen barajlarından biri olan Cindere Barajı'nda su seviyesi önemli ölçüde düşmüş durumdadır. Baraj gölü, 84 milyon 270 bin metreküp su tutma kapasitesine sahiptir ve tekne turlarının düzenlendiği bir noktadır. Ancak, su seviyesindeki düşüş nedeniyle iskele ile tekne arasında normalde olması gerekenden çok daha fazla mesafe oluşmuştur. Denizli'nin Güney ilçesinde bulunan Çindere Barajı'nın mevcut durumuna tanık olan Dr. Ahmet Altınel, "Denizli kuraklık açısından zorlu bir dönemden geçiyor. Son günlerde etkili olan yağışların, barajların yeniden dolmasına vesile olmasını umuyoruz. Mart ayında yağışlar devam ediyor, ancak su seviyesi hala çok düşük. Eskiden bu baraj gölünde büyük bir tekneyle gezinti yapılıyordu. Ancak, su seviyesi düştüğü için iskele yukarıda kaldı. Tekne de suyun çok altında duruyor. Su seviyesi yükselirse, tekne de yukarıya çıkacak ve yine iskeleye erişim sağlanabilecek. Normalde su seviyesinde olan iskele şu anda metrelerce yüksekte. Çindere Barajı'nda su seviyesinin yükselmesini umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Patlayan barajda yakınlarını kaybetmişlerdi: Acıları hala çok taze Haber

Patlayan barajda yakınlarını kaybetmişlerdi: Acıları hala çok taze

2012 yılının 24 Şubat'ında Kozan'da, Ergenuşağı Mahallesi yakınlarında Göksu Irmağı üzerine inşa edilen Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Derivasyon Tüneli'nde meydana gelen sızıntı sonrası patlayan baraj havzasında çalışan işçilerden Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Hasan Bolat, Erdal Demirelli, Erkan Yiğen, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral hayatını kaybetti. O dönemde gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları sonucunda 5 işçinin cenazesi bulunurken, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral'a ait cenazeler hala bulunamadı. 12 yıl önce yaşanan trajedinin ardından aileler, hala kayıp olan yakınlarının acısını taze bir şekilde hissediyor. Kardeşi Latif Değirmenci'nin hala bulunamamasıyla yaşayan Şaban Değirmenci, o dönem yapılan arama çalışmalarında kardeşinin bazı eşyalarının bulunduğunu ancak cenazesine ulaşamadıklarını ifade etti. "Keşke bir mezar taşları olsaydı, Fatiha okurduk" Kardeşinin baraj kapağı patlaması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından, aile olarak büyük bir acı yaşadıklarını dile getiren Şaban Değirmenci, "Acımız hala tazedir. Baraj patladı, haber aldık ve hemen oraya gittik. Baraj kapaklarında sızıntı olduğu söylendi, haftalarca kum atıldı ama su durdurulamadı. O kapak patlayıp bu felaket yaşandı. Kardeşim Latif o gün aslında izindeydi, arkadaşının yerine işe gitmiş. Kader böyleymiş. Arama çalışmaları yapıldı. 3. gün dayanamayıp hastaneye kaldırıldım. Hava soğuktu, su çok yükselmişti, kurtulma şansları yoktu. Kardeşimin telefonu ve pantolonu bulundu, ama kardeşim hala kayıp. Evliydi. Acımız hala taze, büyük bir felaket yaşadık. Kimseye yaşatmasın Allah. Keşke bir mezar taşı olsaydı, onun için Fatiha okurduk" şeklinde konuştu.

Bodrum'da kırmızı alarm: Baraj kurudu, su bitti Video Galeri

Bodrum'da kırmızı alarm: Baraj kurudu, su bitti

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı yüzde 8’lik su oranına gerileyip, seviye su alma ağzının altına düşünce, Milas Geyik Barajı'ndan su alınmaya başlandı. Geyik Barajı'ndaki su oranı ise yüzde 13'e kadar düştü. Kısa bir süre içerisinde Geyik Barajı'ndaki suyun da bitmesiyle birlikte Bodrum'un susuz kalacağı öngörülüyor. Bu durum karşısında yetkililer ise Bodrum’da yaşayanları mağdur etmeyeceklerini açıkladı. Kısa bir süre içerisinde Bodrum’da su kesintilerinin başlayacağını söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras bu durum karşında kimseyi mağdur etmeyeceğini açıkladı. Geyik Barajı'ndaki suyun bitmesiyle birlikte enerji sıkıntısının da ortaya çıkacağı termik santrallerde su kaybından dolayı elektrik üretiminde sıkıntı olacağı öngörülüyor. Bodrum önce su daha sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Ceyhun Özçelik, yağmurun gelmemesiyle birlikte Bodrum’da suyun olmadığını ifade ederek, “Dünya ortalaması itibarıyla kayıtlardaki en sıcak yaz ayını yaşadık. Kayıtlardaki en sıcak yıl olmasını da bekliyoruz. Bu anlamda iklimsel değişiklikleri görüyoruz. Bulunduğumuz bu coğrafya oldukça kurak geçti. Bodrum’a içme suyu temin eden gerek Mumcular gerekse Geyik Barajı’nda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade ediyoruz. Mumcular Barajı’nda su akışı tamamen kesilmiş durumda. Baraj gölünde su kalmadı. Geyik Barajı’nda ise su seviyesi ölü hacim civarında. Yeraltı su seviyemizde oldukça düşük seviyelerde. Önümüzdeki günlerde bizi zor günler bekliyor. Bu diğer uyarılardan farklı olarak suyumuzun tamamen bittiği anlamını ifade ediyor. Sanırım benzetmekte beis yoktur, daha önce Bodrum’un içme suyu anlamında bankada parası kalmamıştı borç alıyordu. Şimdi bankada da para bitti. Dolayısıyla Geyik Barajı’nda son ölü hacmin üzerinde kullanılmaması gereken 1-2 metrelik su farkını kullanarak Bodrum’a içme suyu sağlanıyor. Yağış yağmaması durumunda önümüzdeki günlerde kesintilerin devamlı olacağı anlamına gelir. İçme suyu için acil durum eylem planı yapılması gerektiğini söylemiştik. Şu anda yapacağımız tek şey önümüzdeki yağışları bekleyeceğiz. Vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesi lazım. Vatandaşlarımızın kendi tedbirlerini alması gerekiyor. Yağış yağmazsa herhangi bir suyumuz bulunmuyor. Yeraltı suyundan verilecek su ise artık yavaş yavaş çekilmiş durumda. Geyik Barajı’ndan su alınması durumunda artık sisteme çamurlu su gelme ihtimali geliyor. Vanalar, pompalar ve filtrelerin bozulması gündeme gelecek. Termik santral için su temini olamacayağı için termik santralde de enerji arz güvenliği tehlikeye girecek. Kendi enerjilerini üretebilmek için yeraltı su kuyularına yüklenecekler. Yetkili kurumların bir araya gelerek acil durum eylem planını adım adım devreye sokmaları gerekiyor” dedi. İHA

DSİ açıkladı: İstanbul barajlarında 2 ay yetecek su kaldı Haber

DSİ açıkladı: İstanbul barajlarında 2 ay yetecek su kaldı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Selek, İstanbul barajlarındaki su miktarının 2 ay yetecek kadar göründüğünü belirterek, "Ama yağışlarla birlikte bunun takviye edileceğini ve bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz" dedi. TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel başkanlığında toplandı. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Selek, buradaki sunumunda, Türkiye'deki yağış ortalamasının, dünya ortalamasının oldukça altında olduğunu söyledi. Ülkedeki yağış dağılımının düzensiz olduğuna işaret eden Selek, "Yıllık yüzey suyu potansiyelimiz 185 milyar metreküp. Bunun hepsini kullanamıyoruz çünkü depolama şansımız olmuyor. Teknik ve ekonomik olarak bunun ancak 112 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Bunun 94 milyar metreküpü yüzey suyu, 18 milyar metreküpü yer altı suyu rezervi. Yaklaşık 55 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Suyun yüzde 77'sini kullanan tarım sektörü, en fazla su kullanan sektör. Balıkçılık ve su ürünleri sektörü su tüketmiyor, suyu kullandıktan sonra mecrasına bırakıyor." diye konuştu. Uluslararası endekslere göre, kişi başına düşen su miktarı açısından Türkiye'nin "su stresi altında olan ülke" sınıfında yer aldığını belirten Selek, "Kişi başına düşen su miktarı 1313 metreküp. Nüfus arttıkça bu daha da düşecek. Kişi başına tüketilen su miktarı bin metreküpün altına düşen ülkeler, 'su sıkıntısı yaşayan ülke' sınıfına giriyor." diye konuştu. Yağışların azlığı ve düzensizliği nedeniyle kullanılabilir su miktarında azalma yaşandığını anlatan Selek, iklim değişikliğine karşı direncin artırılması gerektiğini dile getirdi. Selek, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranlarına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "İstanbul barajlarında geçen sene yüzde 40'ın üzerinde doluluk varken bu sene yüzde 17 civarında doluluk var. Barajlardaki doluluk oranı olarak baktığımızda en fazla 2 ay idare edebilir gibi görünüyor ama en son aldığımız bilgiye göre önümüzdeki dönemde yağışlı günlerimiz geliyor inşallah. Bu yağışlarla birlikte toparlanacağını düşünüyoruz. Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi tahminlerine göre, bu sene biraz daha yağışlı geçecek. İstanbul barajlarındaki su miktarı 2 ay yetecek kadar görünüyor ama yağışlarla birlikte bunun takviye edileceğini ve bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz." "SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAŞRA TEŞKİLATI KURULACAK" Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever de iklim krizinden su miktarının etkilendiğini söyledi. Türkiye'de şiddetli yağışlarla beraber taşkın ve sellerin yaşandığını, sıcaklıkların artmaya devam ettiğini, öte yandan yağış miktarının azaldığını anlatan Sever, su yönetimi için ülke açısından iklim projeksiyonları hazırladıklarını belirtti. Sever, "Türkiye'de 2100 yılına kadar ortalama sıcaklıklarda 6 dereceye varan artış, yıllık toplam yağışlarda azalma, su potansiyelimizde yüzde 25 düşüş, karla kaplı alanlarda yüzde 44 azalma, ardışık kurak günlerde 15 gün artış ile sıcak hava dalgalarında yılda 200 günlere varacak artış bekleniyor." şeklinde konuştu. Tüm dünyanın suya ihtiyacının olduğuna işaret eden Sever, Türkiye'nin tüm sektörlere yönelik su kullanımı planlaması yapması gerektiğini vurguladı. Sever, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde "Su Verimliliği Seferberliği"nin başlatıldığını dile getirerek, bu kapsamda su kaynaklarının verimli kullanımının amaçlandığını kaydetti. Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatının kurulacağı bilgisini veren Sever, Ulusal Su Bilgi Sistemi ile milli su envanteri oluşturmayı, bu bağlamda da ulusal su yönetimi politikasına yön vermeyi hedeflediklerini ifade etti. KOMİSYON, İLK OLARAK İZMİR VE MUĞLA'DA İNCELEMELERDE BULUNACAK Komisyon Başkanı Karayel, sunumlarının ardından yaptığı konuşmada, Komisyonun bir sonraki toplantısında TBMM'de balıkçı barınaklarına yönelik 4 ayrı bakanlıktan yetkililerin dinleneceğini söyledi. 30 Kasım veya 1 Aralık'ta İzmir ve Muğla'da, sonraki hafta Trabzon ve çevre illerde saha çalışması yapmayı planladıklarını kaydeden Karayel, TBMM'de devam eden 2024 yılı bütçesine ilişkin çalışmaları da dikkate alarak diğer bölgelere yönelik saha ziyaretleri gerçekleştireceklerini anlattı. Komisyon Sözcüsü CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, balıkçılık ve su ürünleri konusunda kurum ve kuruluşların arasında çelişkiler bulunduğunu, bu çelişkilerin ortadan kaldırılması ve sektörün sorunlarının çözümünün ancak "balıkçılık ve su ürünleri bakanlığı"nın kurulmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Bu haber de ilginizi çekebilir: Barajlarda kritik seviye: Trakya'daki barajların ortalama doluluk oranı ne kadar ölçüldü?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.