TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in çatısındaki gölde tehlike çanları! Bakanlıktan ara karar

Orman bölgelerinde altın madeni faaliyetleriyle tepki toplayan Koza Altın İşletmeleri Şirketi’nin İzmir’in çatısı olan Ödemiş’teki Gölcük Gölü’ne komşu alanda hayata geçirmek istediği altın madeni projesinde bakanlıktan ara karar çıktı

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 08:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in çatısındaki gölde tehlike çanları! Bakanlıktan ara karar

2016 yılındaki darbe girişimi sonrası TMSF tarafından el konularak kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri Şirketi, İzmir’deki madenlerine bir yenisini daha eklemek için geçtiğimiz aylarda ÇED sürecini başlatmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Dikili’de ormanlık alanda altın madeni için adım atan şirket, İzmir’in tarımıyla ön plana çıkan Ödemiş ilçesi Gölcük mahallesi mevkiinde “Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi” için bakanlığa başvuruda bulunmuştu.

Öte yandan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘altın şirketinin’ projesi için “ÇED Gerekli” kararı verdi.

İZMİR’İN ÇATISINDAKİ GÖL TEHLİKEDE

20,04 hektarlık proje alanında yapılması planlanan madenin ekonomik ömrünün yaklaşık 36 ay olarak planlandığı ifade edildi. Projenin ömrü boyunca toplam kazı miktarı, 430 bin 194 ton olup, çıkarılacak toplam cevher miktarı 205 bin ton olacak.

Projede dikkat çeken husus, proje alanı içerisinde orman arazisinin yer alması olurken proje kapsamında yer doğadaki cevherler açık ocak işletmeciliği yöntemi ile çıkartılacak ve maden üretimine başlanılmadan önce ünite alanlarındaki bitkisel toprak sıyrılacak.

Proje alanı ise 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre Proje alanı; tarım arazisi içerisinde yer alıyor.

Proje Gölcük Köyü’ne 700 metre uzaklıkta yer alırken en yakın haneye de 72 metre uzaklıkta yer alacak. Ayrıca proje alanı İzmir’in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü’ne de 2,9 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Açılması planlanan ocak alanının etrafında zeytinlikler de bulunuyor.

Bakanlık tarafından “ÇED Olumlu” kararı vermesi durumunda Ovacık ve Çukuralan’dan sonra bölgedeki 4. altın madeni hayata geçmiş olacak.

izmirin-catisindaki-golde-tehlike-canlari-bakanliktan-ara-karar

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Halkın kantarına çıkıyor: Orman arazisine madende ‘ÇED kurnazlığı’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.