TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'e özgü boyoz nedir? Evde boyoz yapılabilir mi?

Ege'nin incisi İzmir’e özgü 3 şey saymak gerekse bunlardan birisi boyoz olur. İzmir’e ait olan boyozu evde de yapabilmek mümkün

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2023 08:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir'e özgü boyoz nedir? Evde boyoz yapılabilir mi?

ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN

Boyoz, 1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. İzmir'in coğrafi işaret olarak tescillenen tatlarından boyoz, sadece Türkiye çapında değil, Dünyada da adını duyurdu. Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, "küçük somun" anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur.

İşte, İzmir’e özgü boyoz için gerekli malzemeler ve boyozun yapılış aşamaları:

Malzemeler:
4 su bardağı un
1 buçuk su bardağı ılık su
1 çay kaşığı toz şeker
4/1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
İşe ilk önce unu elemekle başlayın. Elenmiş unu derin bir kaba veya mutfak tezgahının üzerine alın. Una toz şekeri ve tuz ilave edin. Toz karışıma ılık su yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamuru 10 dakika güzelce yoğurun. Kıvamı kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olacak şekilde bir hamur elde edeceksiniz. Hamurun üzerini hava almayacak şekilde streç filmle kaplayın ve 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dilenen hamuru rulo şeklinde açın ve ceviz büyüklüğünde hamur bezelerine ayırın. Bezelerin üzerini bir bezle örtün ve oda sıcaklığında tekrar 20 dakika kadar bekletin.
Dinlenen hamurları merdane kullanarak açın. Üzerlerine zeytinyağı sürün. Açıp, yağladığınız bütün bezeleri üst üste dizin ve hamuru inceltebildiğiniz kadar açın. Yağlı hamur açma işlemini, mümkünse mermer bir tezgahta yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Üst üste dizdikten sonra incecik açtığınız yağlı hamur katlarını zarf şeklinde katlayın. Zarf şeklindeki hamuru rulo şeklinde sarın.
Yağlı hamur rulosunu son kez oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Fırını 200 derecede ısıtın. Kullanacağınız fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Dinlenen yağlı hamurdan istediğiniz büyüklükte hamur parçaları kesin. Bu parçaları elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız hamur parçalarının orta kısımlarına parmağınızla bastırdıktan sonra aralıklarla fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

PÜF NOKTASI

Hamuru dinlendirme sürelerine uymanız ve bolca yağladığınız hamurları mümkünse mermer bir tezgah üzerinde olabildiğince ince açmanız gerekmektedir.

q2vbP_1662022401_18310004654

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.