TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de TEKNOFEST zamanı: Sizler yarınlarımızın umudusunuz!

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir’in açılış töreni yapıldı. Törende gençlere seslenen Bakan Kacır, “Sizler yarınlarımızın umudusunuz. Alın terinize ve akıl terinize ihtiyacımız var. Yılmak ve pes etmek yok” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 11:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de TEKNOFEST zamanı: Sizler yarınlarımızın umudusunuz!

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in bu yılki üçüncü ve son etabı İzmir’de başladı. Çiğli Havalimanı’nda gerçekleştirilen ve 1 Ekim tarihine kadar meraklılarıyla buluşacak festival, teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, söyleşiler ve bilim şovları başta olmak üzere çok sayıda bilim ve kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. Festivalin yoğun katılımla gerçekleşen resmi açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Valisi Süleyman Elban, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AKIL TERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR

Festivalin açılış programında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “İzmir’in TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Ege’nin incisi güzel İzmir, milli mücadelenin sembol şehri. Türk milletinin bağımsızlık yürüyüşünde İzmir önemli bir dönüm noktası. İzmir düşman boyun eğmemiş ve baş kaldırmıştır. İlk kurşun işgale direnişin kıvılcımını yakarken bağımsızlık ateşinin sembolü olmuştur. Türk milletinin kodlarında esaret yoktur. Büyük taarruzun akabinde 9 Eylül sabahında İzmir’in kurtuluşu hasta adam zannedilen Türk milletinin küllerinden doğuşunun nişanesi olmuştur. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını buradan saygıyla anıyorum. Türkiye yeniden tarih sahnesinde. Yeniden bilimde ve teknolojide çığır aşmaktadır. Artık Hazarfen’in mirası Türk gencinin ellerinde yükseliyor. Milletin kendisi için çizilen senaryoları yırtıp attığı bir dönemdeyiz. Kaybedecek bir dakikaya dahi tahammülümüz yok. Bu nedenle son 20 yılda Anadolu topraklarında saklı cevherlerimizi çıkarmaya uğraştık. Bugün bölgesinde güç unsuru, dünyada oyun kurucu Türkiye’yi inşa ediyoruz. Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Zor kararları ancak güçlü iradeler verir. Biliyoruz ki bu yüzyılda Türk’ün yıldızı parlayacak. Bu asırda tüm dünyayı Türk’ün rüzgârı saracak. Milli teknoloji hamlesi bu rüzgârı fırtınaya dönüştürecek. Milli teknoloji hamlesi savaş paradigmalarını değiştiren Türk SİHA’larıdır. Denizlerde TCG Anadolu göklerde Bayraktar’dır, Akıncı’dır, Kızılelma’dır. Artık başkalarının geliştirdiği teknolojileri alkışlayan değil hayalleriyle kimilerinin gıpta kimilerinin kıskançlıkla izlediği bir Türk gençliği geliyor. Bize düşen gençlerin önünü açmaktır. Bu yıl 337 bin takım, 1 milyon yarışmacı ile dünyada eşi benzeri olamayan bir rekora imza attık. İstanbul ve Ankara’da 3,5 milyon misafir ağırladık. Sizler yarınlarımızın umudusunuz. Geleceğimiz adına sizlerden beklentimiz büyük. Birlikte yol yürümekten iftihar ediyoruz. Alın terinize ve akıl terinize ihtiyacımız var. Yılmak ve pes etmek yok. Sizlerin kuracağı girişimler büyük başarılara imza atmamıza neden olacak. Yeni başarı hikayelerini hep birlikte yazacağız. Unutmayın bizim bu topraklara borcumuz var. İstiklal meşalesini yakan İzmir’e, bağımsızlığından ödün vermeyen Türk milletine borcumuz var” sözleriyle gençlere seslendi.

HALKLARA NEFES OLDUK

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise, “Kıymetli İzmirliler, saygıdeğer misafirler, değerli paydaşlarımız… Ve tam bağımsız Türkiye’nin geleceği olan sevgili gençler. Ege’nin incisi İzmir’e, TEKNOFEST’e hoş geldiniz. Sizleri burada görmekten büyük gurur duyuyorum. İzmir sadece doğal güzellikleri ile değil aynı zamandaki ulusal tarihimizdeki kritik rolü ile de önemlidir. Yüksek teknoloji ve inovasyon bireylerin hayatını kolaylaştırdığı gibi toplumların gücünü de değiştirme gücüne sahiptir. Bugün yapay zekâ birçok alanda hayatımızı kolaylaştırıyor. Dünyadaki değişimi yüksek teknoloji sürüklüyor. Değişimin motoru da küçük teknoloji girişimleri. İnsanoğlu yüksek teknolojinin hızlı deviniminin sosyal etkilerine yetişmekte zorlanıyor. Kovid salgınında solunum cihazı üretmekte ne kadar yetersiz kalındığını hepimiz gördük. O süreçte dünya bu yetersizliği uzun süre sorguladı. Akabinde insanlığın temel ihtiyaçlarına çözüm olacak alanlara yönelindi. Aynı dönemde biz de insanlığa nefes olabilmek için çana gösterdik. İmkansızlıklarla buluşan halklara nefes olmaya başladık. Dünya bırakın solunum cihazlarını parça satışını bile yasaklarken Türkiye hem kendi ihtiyacını karşıladı hem de binlerce cihazı ihraç etti. İşte insanlık için milli teknoloji hamlesi budur” diye konuştu.

TÜRKİYE YÜZYILI’NA DAMGA VURACAKSINIZ

Her adımda gençlerin yanında olduklarını vurgulayan Bayraktar, “Kök salmaya başlayan TEKNOFEST kuşağı dünyanın daha önce şahit olmadığı zihinsel bir devrime inşa atıyor. Gençlerimiz tüm dünyaya nam salmış SİHA’larımız gibi teknolojinin diğer alanlarında da bayrağı en yükseğe taşıyacak. Milli teknoloji hamlesi ile dünyaya örnek oluyor ve birçok alanda öne çıkıyoruz. Türkiye araştırıyor, üretiyor ve her alanda kalkınıyor. Gençlerimiz sanayiyi yüksek teknoloji ile harmanlayarak yeni alanlar oluşturuyor. Geçmişimizin bilgeliği ile yeniş özler söyleyecek olanlar bizleriz. Bugün yeni bir gün. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Millî mücadelenin ruh verdiği bu topraklar kardeşliğimiz bir ve bölünmezdir. Vatan sevgisi gönüllerimizi aydınlatan bir ışıktır. Nazım’ın da dizelerinde hayal ettiği şekilde bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine birlikte mücadele etmeliyiz. TEKNOFEST’te el ele vererek fikirlerimizi ve hayallerimiz paylaşarak daha yükseklere ulaşmamız mümkün. Gelin bu yeni günü birlik beraberlik ve sevgi içinde kucaklayarak tüm insanlık için yarınları şekillendirelim. TEKNOFEST yalnızca bir festival değil gençlerimizin umutlarını, hayallerini ve geleceğe dair tutkularını ortaya koyduğu bir dönüşüm rüzgârı. Sevgili gençler her adımda yanınızdayız.  İzmir’in kahramanlıkla yazılmış, tarihi gücüyle bir arada daha güçlüyüz. Birlikte bağımsız Türkiye’nin geleceğine yürüyoruz. Dünyaya cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına Türkiye Yüzyılı’na sizler ve eserleriniz damgasını vuracak” ifadelerini kullandı.

GENÇLERE FESTİVAL DAVETİ

İzmir Valisi Süleyman Elban da “Artık öyle bir çağa girdik ki değişimler yenilikler artık saatlerle, dakikalarla anılmaya başladı. Dijital okuryazarlığın olmadı yerde cehalet, dönüşümün olmadığı yerde çağ dışılık konuşulmaya başlandı. Böyle inanılmaz bir dönüşümün olduğu dönemde bizim bu yeniliğin dışında kalmamız mümkün olamazdı. Bayraktar, gençlerimize güzel örnek oldular. TEKNOFEST gibi harika bir organizasyonla da beğenisine sundular. Bu fuar özellikle gençlere ve çocuklara teknolojide neler yaptığımızı gösterdiği gibi onlarda bu anlamda bilimsel heyecan uyandırıyor. Tüm gençlerimizi buraya gelmeye davet ediyorum” açıklamasını yaptı.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: TEKNOFEST çileyle başladı: Araçlar yolda kaldı!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.