TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Körfezi’nin temizlemesi 3-4 yıl alır

Kronikleşmiş bir sorun haline gelen İzmir Körfez kirliliği hakkında konuşan Prof.Dr. Yaşar, “Körfez 2004’lerde yüzülecek hale gelmişti ama şimdi berbat durumda” diyerek yerel yönetime seslendi

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 08:45
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir Körfezi’nin temizlemesi 3-4 yıl alır

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Bilim insanları tarafından yıllardır yapılan uyarılara rağmen, yerel yönetimce gereken özenin gösterilmediği İzmir Körfezi, son günlerde başta kirlilik olmak üzere hava sıcaklıklarının da artmasıyla planktonlarla kaplanmış durumda. Üstelik uzun yıllardır devam eden bir sorun olan körfez kirliliğinin, önceki dönemlerde yapılan yanlış uygulamalar sebebiyle, şu an temizlenmeye başlasa tamamen eski haline dönmesi en az 3 yıl süreceği de öne sürülmekte. Bu konuda açıklamalarda bulunan İklim Bilimi Uzmanı Prof.Dr. Doğan Yaşar, görevine yeni başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın kendisine miras kalan körfez kirliliği konusunda fazlasıyla zorlanacağına da dikkat çekerek “Yeni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın körfez konusunda işi çok zor. Bu körfez 2004’lerde yüzülecek hale gelmişti ama şimdi berbat durumda. Şimdi temizlenmeye başlasa 3-4 yıldan önce toparlanır mı bilmem. Körfez çöküyor, su desen ayrı bir dert” sözlerini etti.

doğan yaşar

TÜM DENİZ CANLILARI KÖTÜ ETKİLENİR

Denizdeki ilk plankton patlamasının Türkiye denizlerinde 1955 yılında İzmir’de gerçekleştiğini dile getiren Doğan Yaşar, bahsi geçen olayın ne olduğunu ve önlenmesinin yollarını şu şekilde anlattı: “Her 1 LT deniz suyunda yaklaşık 1 milyon organizma yaşar. Ancak eğer ortamda fazla kirlilik varsa ve hava ısındıysa bunların sayısı 2 milyonlara çıkar. Bu kadar çoğaldıkları zaman ise ortamda oksijen bırakmazlar. Oksijen kendilerine yetmez ve bu sebeple ölürler. Söylenenin aksine olay burada tamamen kirliliktir. Sıcaklık ikinci planda kalır. Sıcaklık yalnız başına plankton patlaması yapmaz. Bu olay 1955 yılında iç körfezde gerçekleştiğinde binlerce balık ölümü yaşandı. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl mayıs ayında da böyle bir şey yaşandı. O sebeple bir an önce bu durumdan kurtulmalıyız. Bunun için bilim insanlarıyla birlikte çalışmalar yürütülmesi lazım ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde maalesef bu tarz konulara dikkat edilmiyor. Biz bilim insanları olarak bu çalışmaları yapmaya hazırız ama bize hiçbir talep gelmiyor. Geçen yıl da bu konuda çalışma yapmak istediğimizi belirttik ama hiçbir şekilde bu talebimize cevap dahi alamadık.”

körfez

PİRİŞTİNA GİTTİ KÖRFEZ BİTTİ

Körfez kirliliğinin önlenmesi konusunu eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminden beri takip ettiğini ancak Ahmet Piriştina dışındaki başkanların bu konuya dikkat etmediğini söyleyen Yaşar, “Ben bu konuyla Aziz Kocaoğlu zamanından beri ilgileniyorum. Bir tek Tunç Soyer değil. İzmir Körfezi için son 20 yılın en kötü senesi 2023’idi ama bu yıl onun da üzerine çıktık. Bundan tüm deniz canlıları kötü etkilenir. Ben 2005-2006’lı yıllarda hep derelerden gelen pis su kesilsin, Konak’ta yüzülür derdim ama şu anda durumu asla böyle değil. Eski belediye başkanı Ahmet Piriştina döneminde deniz hakikatten maviydi. Koku desen neredeyse bitmişti. Ancak ne zaman Piriştina vefat etti, yerine gelen belediye başkanları onun uygulamalarını devam ettirmediler. Bu yüzden yeni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın körfez konusunda işi çok zor. Bu körfez 2004’lerde yüzülecek hale gelmişti ama şimdi berbat durumda. Şimdi temizlenmeye başlasa 3-4 yıldan önce toparlanır mı bilmem. Körfez çöküyor, su desen ayrı bir dert” dedi.

körfez

TRİBÜNLERE OYNUYORLAR

Eleştirilerinde İzmir’de yaşanan su sıkıntısını da değinen Yaşar, İzmir’in Türkiye’deki en pahalı suyu kullandığını da belirterek, belediye tarafından yapılan çalışmaların göstermelik olduğunu vurguladı. Yaşar, “İzmir gibi mega kentler birkaç kişinin beyni ile yönetilemez. Çalıştaylar yapılarak her düşünce süzgeçten geçirildikten sonra uygulamaya geçilmesi gerekir. Örneğin ‘sünger kent’ yapıyoruz diye yollara parke taşı döşemeye başladılar. Aslında güzel bir düşünce ama pastanın üzerine çilek bu. Yani önce altyapıyı tamamen hallettikten sonra yapılması gerekir. İzmir’in önceliği sünger kent değil, alt yapı ile ulaşımdır. Ayrıca belediye tarafından 5 bin tane 5 tonluk plastik yağmur suyu toplama bidonu dağıtıldı. Yani bu da küçük yerlerde olabilir ama bunların alacağı su İzmir’in yarım saatlik bile suyu değil. Yani tribünlere oynuyorlar” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.