Hazır giyim ve tekstil sektörünün kalbi İzmir’de atıyor

Hazır giyim ve tekstil sektörünün büyümesi için önemli bir yere sahip olan Fashion Prime 6. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı İzmir’de ziyaretçileriyle buluştu

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2023 10:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hazır giyim ve tekstil sektörünün kalbi İzmir’de atıyor

Hazır giyim ve tekstil sektörü için büyük önem taşıyan Fashion  Prime 6. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı İzmir’de kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından  Fuarizmir’de 17-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte moda ve hazır giyim sektörünün ihtiyaç duyduğu ürünleri üreten ve bu ürünlerin ticaretini yapan tedarikçiler, bir araya gelecek. Fuar, Uluslararası Türkiye Tekstil Bienali kapsamında düzenlenecek "sürdürülebilir tekstil" temasıyla iklim değişikliği ile yaşanan su krizinde keçeye dikkat çekmek için hazırlanan "Meradan Podyuma Keçe Defilesi"ne de ev sahipliği yapacak. Etkinlikte konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu yıl 6.’sı düzenlenen fuarımız tamamlandığında tekstil sektörünün gücüne bir parça daha güç katacağını umut ediyorum. Bu başarıyı daha uzun yıllar tekstil sektörümüzle omuz omuza sürdürmek kararlılığındayız. Tekstil ve moda sektörünün kalbi daima İzmir’de atmaya devam edecek” dedi.

soyer-tekstil

MODANIN KALBİ İZMİR’DE ATMAYA DEVAM EDECEK

Bu fuarın 2019’dan beri 11 adet düzenlenen uluslararası uzmanlık fuarlarından sadece biri olduğunu söyleyen Soyer, “Fuarımız 4 yıl içinde 30’a çıkarttığımız fuarlardan sadece bir tanesi. Aynı zamanda tekstil sektörünü dünyayla buluşturan ve şehrin ekonomisini büyüten çok kıymetli bir fuar. Bu yıl 6.’sı düzenlenen fuarımız tamamlandığında tekstil sektörünün gücüne bir parça daha güç katacağını umut ediyorum. Bu başarıyı daha uzun yıllar tekstil sektörümüzle omuz omuza sürdürmek kararlılığındayız. Tekstil ve moda sektörünün kalbi daima İzmir’de atmaya devam edecek. Moda sektörünün önündeki en büyük hedeflerden biri markalaşabilmek. Ülkemizin bu sektördeki müthiş gücünü bu güçle doğru orantıya sahip markalarla buluşturmak mecburiyetindeyiz. Fuarımızın bu konuda da katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

SALKIM

FUARLARIMIZ SEKTÖRÜ DAHA İLERİYE TAŞIYACAK

Fuarın bu yıl yaklaşık 170 katılımcısıyla sektörün her ihtiyacını karşılanabileceği yeni iş birliklerine fırsat tanıyan, hem sektörün hem de İzmir fuarcılığının gelecek sağlayacak bir etkinlik olduğunu ifade eden Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sanayici İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, “Moda fuarlarımızın birbirlerine sağlayacağı destekle emek verdiğimiz sektörümüzü daha ileriye taşıyacağına inancımız tam. Sahip olduğumuz köklü moda endüstrisi ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ülkemiz ihracatının lokomotif gücü konumunda. Kentimizdeki vasıflı iş gücü, kaliteli üretim tesisleri ve rekabetçi fiyatlar ise çok sayıda uluslararası moda markasını bölgemize çekiyor. Sektörümüzün yıllardır katma değer üretimi için yaptığı çalışmaların meyvelerini alması ve küresel eksende optimum rekabet gücüne ulaşmasını istiyoruz. Küresel büyüme henüz kovid öncesi performansı yakalamış değil. Ancak sektör olarak toparlanma sürecinde tek yol olarak ihracat olarak öne çıkıyor. İzmir’in moda fuarlar kenti olarak anılması ülke ekonomimize de ivme kazandıracak bir etken. Fuarlar ile uluslararası pazarlardaki yerimizi güçlendirmek ve ihracatımızı arttırmak sektörün gücüne en büyük katkı payı sağlayacağı unsurların başında geliyor. Bunun yolu da tasarım, teknoloji ve inovasyondan geçmekte. Fuarımız bu yüzden çok kıymetli” diye belirtti.

ERTUĞRUL

PAYDAŞLARIMIZ FUARLARA DESTEK VERMELİ

Fuarların büyümesi için sektör paydaşlarına seslenen Ege Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “Ege Giyim Sanayicileri Derneği 17 yıldır İBB ve İZFAŞ ile partner olarak sürdürmekte olduğu fuarlara yenilerini ekleyerek sektöre hizmet etmeye devam etmektedir. Fuarların büyümesi için tüm paydaşların katkı sağlaması büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz ihracatının lokomotifi olarak bilinen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü kentimiz için önemli bir iş alanıdır. Öte yandan, kadın istihdamının yüzde 60 sağlamasıyla da ayır bir öneme sahiptir. İZFAŞ tarafından yıl boyunca yurt dışında ve ülke genelinde gerçekleşen tanıtımlar sayesinde kentimiz alıcılarla buluşmaktadır. İşte bu iş birliklerinin devam etmesi gerçekten kentimize ve sektörümüze katkı sağlıyor” dedi.

BAĞCI

İHRACATI ARTIRMANIN YOLU FUARLARDAN GEÇİYOR

Hazır giyim ve tekstil sektörünün ihracatının zor günlerden geçtiğini dile getiren Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Bağcı, firmaların ürün ve hizmetlerini ziyaretçilere sundukları, alıcılar ile karşılaştıkları ve birebir temas kurdukları etkinlikler ihracatın sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Özellikle hazır giyim sektörü için kumaşa dokunmanın ve hissetmenin önemli olması nedeniyle yüz yüze görüşmelerin sağlayacağı faydalar vazgeçilmez nitelikte. Bu durumu pandemi sürecinde düzenlediğimiz fuarlarla da gözlemledik. Şehrimizin fuarlarına birlik olarak desteğimiz artarak sürecek. İçinde bulunduğumuz küresel zorluk konjonktürel dünya ticaret hacmi küçülmekteyken agresif dış pazarlama yapmamız zorunluluk hali almıştır. İhracat rakamlarımız maalesef istediğimiz derecede değil. Sektörümüzün yılın ilk 9 ayındaki performansını geçtiğimiz yıl aynı dönemle kıyasladığımızda Türkiye genelinde Dolar bazında yüzde 8 Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği özelinde yüzde 9 oranında geride tamamladı. Bu kayıp önümüzdeki aylarda maalesef önümüzdeki aylarda devam edecek. İhracatımızı 40 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. İhracatımız zor dönemlerden geçerken hedefimize ulaşmanın yolu yeni müşteriler bulmaktan, yeni müşterilerle tanışmanın en kolay yolu da yurt içi ve dışında fuarlara düzenli katılımdan geçiyor” ifadelerini kullandı.

DEMİRKALKAN

İZMİR’İN İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 6

Tekstil sektörünün kentin ve bölgenin ihracat ve istihdamını artırmakta kilit taşı olduğunu ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan, “Sektör İzmir’in net ihracatçı olmakta da net baş rol oynamaktadır. Tekstilde düşüş olmasına rağmen giyim eşyaları ve tekstilde İzmir’in payı yüzde 6 bölgemizin payı yüzde 11’ler civarındadır. Öte yandan, küresel ekonomideki varlığımı güçlendirmek istiyorsak sektörümüzün gelişen teknolojiler doğrultusunda katma değerli üretimini de artırması gerekiyor.  Bu kapsamda yeni teknolojilere erişmemizi sağlayan bu tür organizasyonlar kent ekonomisi için çok önemlidir” dedi. 

ÖZPOYRAZ

İZTO SEKTÖRE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEK

Hazır giyim ve tekstil sektörünün büyümesi için İzmir Ticaret Odası olarak desteklerine devam edeceklerini belirten İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Fuarımızın yakın gelecekte katılımcı ve ziyaretçi sayılarını daha da arttırıp resmi olarak uluslararası unvanı alarak sektörün Avrupa’daki önemli etkinlikler arasında yerini alacağının altını çizmek isterim. Tekstil ve hazır giyim sektörü ortaya çıkardığı üretim değeri, yarattığı istihdam ve ihracattaki payı ile her geçen gün güçlenen ve büyüyen bir yapıya sahip. Sektör önde gelen tecrübeli markalarıyla bölgemizin bir tekstil üssü olmasını sağlıyor. Sektörümüz ihracattaki başarasıyla kentimizi ve bölgemizi uluslararası alanda bir çekim merkezi haline getiriyor. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 6'sının İzmir’den gerçekleştiğini görüyoruz. Bu oranın daha da yükselmesi ve İzmir’den moda tekstil ve hazır giyim sektörünün tam kapasite değerlendirilmesi için biz de elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir'de 9. Germiyan Festivali’nde renkli görüntüler yaşandı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.